2011.
február
01. 07:02

Nyugdíjpénztár: tömeges adategyeztetésre van szükség

Címkék:
ügyintézés Számos tag adatait tévesen tartották nyilván a magánpénztárak, így az állami rendszerbe átlépők tömegével jelentkezhetnek adategyeztetésre, hogy hozzájussanak reálhozamaikhoz - írja a Magyar Nemzet a nyugdíjbiztosító vezetőjére hivatkozva. Az átlépők vagyona egyébként - a Napi Gazdaság értesülései szerint - valamikor május-júniusban kerül át az illetékes alapokhoz. Tegnapig kevesebb mint 100 ezer tag választotta az állami nyugdíjat, a pénztárak remélte 10 százalékos maradási arány tehát illúzió volt.

A magánnyugdíjpénztárak tévesen nyilvántartott adatai miatt tömegesen lehetnek olyanok, akik visszaléptek ugyan az állami rendszerbe, de a remélt hozamokhoz mégis csak nagy nehézségek árán juthatnak majd hozzá - derül ki a Magyar Nemzet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) vezetőjével készített interjújából.

Mészáros József elmondta: ezeknek az embereknek sürgősen egyeztetniük kell az adataikat a saját nyugdíjpénztáruknál, ha hozzá akarnak jutni a pénzhez. Mészáros cáfolta, hogy jelentős anyagi ráfordítással járó fejlesztéseket igényelt volna a magánkasszák részéről a reálhozamok kiszámítása.

Szerinte a nyugdíjreform során olyan irányba kellene elmozdulni, amely átláthatóbb szabályokat tartalmaz, és ösztönzi a járulékfizetést. Úgy véli, a jövendő rendszernek jutalmaznia kell a felelős gyermekvállalást is.
 

Egyelőre nincs dolga a vagyonváró testületnek

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt.-nél úgy készülnek, hogy valamikor májusban-júniusban kerül át a nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alaphoz a nyugdíjpénztáraktól a régi rendszerből kilépők vagyona - tudta meg a Napi Gazdaság Borbély László András vezérigazgató-helyettestől.

Egy tavaly év végi rendelet ugyanis 45 napot ad a pénztáraknak arra, hogy ütemtervet készítsenek a vagyon átadásáról és azt benyújtsák a PSZÁF-nak, ez a határidő pedig a február 28-ai póthatáridőtől indul, tehát április közepén jár le.

Ezután újabb határidőt nem határoztak meg az átutalásokra, transzferekre, így a PSZÁF és a pénztárak megegyezésén is múlhat a tényleges vagyonátadás. Így a leendő alap törvényben meghatározott ötfős irányító testületének néhány előkészítő jellegű feladaton kívül nem sok dolga lenne.

Százezren nem akarnak állami nyugdíjat

Alig egy bő hónap után tegnap lejárt a határidő, hétfőn nyilatkozhattak utoljára azok, akik a magán-nyugdíjpénztári rendszerben kívántak maradni.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint hétfő este hat óráig 95 016 ember adott le a maradásról szóló nyilatkozatot. Ez azonban nem a végleges szám, hiszen a tartósan külföldön élő állampolgárok a külképviseleteken február 28-ig jelezhetik maradásukat.

Az azonban már biztosan kijelenthető: a hajrá ellenére a pénztárak által remélt, a teljes taglétszám tíz százaléka nem jön össze a maradók oldalán. Ehhez körülbelül 320 ezer embernek kellett volna nyilatkoznia.

Forrás: hirado.hu

Vissza
2010.
december
22. 18:15

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit

A nyugdíjbiztosító ismertette a pénztárválasztás részleteit A magán-nyugdíjpénztári tagnak 2011. január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál illetve az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságnál (ONYF), ha a magán-nyugdíjpénztári tagságát fenn kívánja tartani - hangzott el szerdán az ONYF budapesti tájékoztatóján.
Tovább
2011.
január
12. 11:17

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat A magánnyugdíj-pénztári portfóliókban lévő állampapírokat bevonják, a befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék. A százmilliárdos magyar részvényállomány esetében kisbefektetői részvényjegyzés is elképzelhető.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
november
25. 09:26

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak

Ellehetetlenülnek a magyar nyugdíjpénztárak Részletesen beszámoltak a világ vezető gazdasági lapjai és internetes oldalaik a magyarországi nyugdíjrendszer szerdán bejelentett változásairól. Egyöntetűen ellehetetlenülő magyar nyugdíjpénztárakról írnak.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2010.
október
30. 23:20

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint. A MÁV többet kap, és infláció feletti nyugdíjemelés lesz. 30 ezer közszolga hagyhatja el a szférát. Több érthetetlen dolog is van a büdzsében, így például az, hogy miért 2,94 százalékos hiányt céloz meg a kabinet, és miért nem tartja a konvergenciaprogramban lefektetett 2,8 százalékot - jegyzi meg az Index összefoglalója. A nemzetgazdasági minisztérium szombat délben tette közzé a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet december 23-ig kell elfogadnia az Országgyűlésnek.
Tovább
2011.
január
13. 17:19

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben

Magán-nyugdíjpénztárak: a fővárosiak maradnak a legtöbben A magán-nyugdíjpénztári tagok közül kedden estig 13.854-en jelentették be, hogy ebben a rendszerben kívánnak maradni, a legtöbb nyilatkozatot Budapesten nyújtották be – közölte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART