2012.
március
31. 08:25

Nyugdíjpénztárak - A kemény mag marad

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Az eddigi adatok tanúsága szerint nem vándorolnak át tömegesen a pénztártagok az állami tb-rendszerbe. Az MTI által megkérdezett nyugdíjkasszák minden átlépési nyilatkozatot befogadnak, amelyet szombaton éjfélig postára adnak a tagok (ezt a postai pecsét igazolja), az AXA - mivel a határidő szombatra esik - a hétfőn beérkező nyilatkozatokat is befogadja.

Péntekig az ING Nyugdíjpénztárnál 2.250 fő (11,3 százalék) jelezte visszalépési szándékát a társadalombiztosítási rendszerbe, az AXA Magánnyugdíjpénztárnál 1.751 fő (12,9 százalék), a Budapest Magánnyugdíjpénztárnál 200 fő (5,97 százalék), az MKB pénztáránál 390 fő (11,65 százalék), a jogutód nélkül megszűnő Aegon Magánnyugdíjpénztárnál csütörtök estig 3.845 fő (21,10 százalék), az OTP Magánnyugdíjpénztárnál keddig 1.577 fő (8,82 százalék) - tudta meg az MTI a pénztáraktól. A Stabilitás Pénztárszövetség adatai szerint keddig 9.656 tag (9,91 százalék) jelentette be visszalépési szándékát, friss adatokat jövő héten publikál a szervezet.

A parlament a gazdasági stabilitási törvény tavaly december végi elfogadásával több ponton változtatott a magánnyugdíj-pénztári tagokra vonatkozó szabályokon. A magánpénztári tagságukat fenntartók esetében megszűnt a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagdíjfizetés, így az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül. A magánpénztárban maradók ugyanakkor állami nyugdíjjogosultságot kaptak, vagyis az Országgyűlés eltörölte azt a szabályt, hogy aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, ezért 2012 januárjától keresetei nem számítanak be majdani állami nyugdíjába.

Újra megnyitották ugyanakkor az állami pillérbe átlépés lehetőségét azon közel 100 ezer ember számára, akik fenntartották pénztártagságukat. Az állami pillérbe visszalépő magánpénztártagok a tagdíj-kiegészítésüket, valamint reálhozamukat - akárcsak a korábbi átlépési lehetőségnél - felvehetik, önkéntes pénztárba, illetve a tb-rendszerben létrejövő egyéni számlájukra utaltathatják. A tagi kifizetésüket önkéntes nyugdíjpénztárba utalók az összeg 20 százalékának megfelelő, legfeljebb 300 ezer forintos adó-visszatérítésben részesülhetnek.

Az ombudsman szerint rövid az idő

Átlépési szándékukat március 31-ig jelezhetik a pénztártagok. Szabó Máté ombudsman szerint azonban nem áll rendelkezésre kellő idő a megalapozott döntés meghozatalához, ezért, mint pénteken bejelentette, azzal a kéréssel fordult a nemzetgazdasági tárcához, hogy a határidőt soron kívül hosszabbítsák meg. Az MTI megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy megtudja ezzel kapcsolatos álláspontját, de egyelőre nem kapott választ.

Az alapvető jogok biztosa megkereste a nemzeti erőforrás minisztert is, akitől tájékoztatást kért arról, hogyan alakul a magánnyugdíj-pénztári tagok társadalombiztosítási nyugellátásának összege 2012. január 1-jét követően. Több magánnyugdíj-pénztári tag ugyanis az ombudsmannak küldött beadványában kifogásolta, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény 1. mellékletében meghatározott képlet alapján a magánnyugdíj-pénztári tagok 2012. január 1-jétől a társadalombiztosítási nyugellátásuk összegének 75 százalékára jogosultak, annak ellenére, hogy tagdíj helyett nyugdíjjárulékot fizetnek. A hivatalos tájékoztatás pedig arról szólt, hogy a tagsági jogviszonyukat továbbra is fenntartó pénztártagoknak 2012. január 1. után teljes összegű társadalombiztosítási nyugellátásban részesülnek.

A pénztártagok - a 2010. október 1-je előtti időszakra a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből az általános számított nyugdíj 75 százalékára, míg az azt követő 14 hónapos tagdíj-átirányítás időszakára az általános számított nyugdíj 100 százalékára jogosultak. Mivel 2012. január 1-jétől megszűnt a kötelező tagdíjfizetés, minden biztosított az állami nyugdíjpillérbe fizet nyugdíjjárulékot, ezért erre az időszakra az általános szabályokat kell alkalmazni, vagyis a magánnyugdíj-pénztárban maradó tagoknak is teljes állami nyugdíj jár az általános szabályok szerint. A 2010. október 1-je előtti időre teljes állami nyugdíj azoknak jár, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe. A felmerült félreértések elkerülése érdekében a közeljövőben a számítás részletszabályainak pontosítása várható a tavalyi év végi törvénymódosításhoz kapcsolódóan - tájékoztatta a miniszter az ombudsmant.

Forrás: MTI,stop.hu

Vissza
2011.
augusztus
31. 17:46

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét

A nyugdíjpénzek átrendezték a megtakarítások szerkezetét A második negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyon döntő része átkerült a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba, így az intézményi megtakarítások szerkezete átalakult: a pénztári vagyon jelentősen csökkent, és a biztosítói vagyon lépett elő a legnagyobb csoporttá.
Tovább
2012.
január
03. 14:34

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést

A nyugdíjpénzek mentették meg a költségvetést A tavalyi harmadik negyedévben 404 milliárd forintot ért el a kormányzati szektor hiánya, ami 212 milliárd forinttal haladja meg a 2010-es értéket. 2011 első három negyedévében összesen 1537 milliárdos többletet mutat az egyenleg a nyugdíjpénztári vagyon elszámolásának köszönhetően - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal. A vagyon nélkül GDP-arányosan 5,6 százalékra rúgott az összesített deficit.
Tovább
2011.
július
17. 09:42

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank

A nyugdíjpénzek sorsát is megpecsételi a svájci frank A méregerős svájci frank a belföldi kereslet mérséklésén keresztül ugyan tovább fékezi a magyarországi inflációt, ám visszafogja a gazdaság növekedését is. A félelem a további erősödéstől további pszichológiai hatással jár, emiatt a lakosság előre megtakarít, ami szintén a belső kereslettől von el forrást.
Tovább
2011.
november
21. 20:46

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák

A nyugdíjpénztári szabályozás módosítását szorgalmazzák a kasszák A magánpénztárak működési költségei felső korlátjának megemelését szorgalmazták a pénztári vezetők a Stabilitás Pénztárszövetség éves rendes konferenciáján.
Tovább
2012.
március
29. 12:52

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók

A nyugdíjpiacon látják a jövőt a biztosítók A magyar biztosítási szektorra lehet és érdemes alapozni - üzente a kormányzatnak a Mabisz alelnöke a Portfolio.hu biztosítási konferenciáján. Pandurics Anett szerint egy versenysemleges öngondoskodás-támogatás rövid távon komoly mértékben képes lenne számottevő állampapír felszívásához hozzájárulni, amely a jelen helyzetben makrogazdasági szempontból nagyon fontos lehet.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART