2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Címkék:
malacnyugdíj A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.

Az idei első negyedévben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) legfrissebb adatai szerint a magánnyugdíjpénztárak több mint 64 milliárd forint hozammal gyarapították a tagok vagyonát. A kasszákban maradt három százaléknyi tag a korábbi vagyon több mint tíz százalékát birtokolja, így nem állhatunk messze az igazságtól, ha azzal kalkulálunk, hogy 57 milliárd forintnyi hozammal a pénztári vagyonkezelők az államot gyarapították. A mostani teljesítmény egyébként ugyan nagyon szép eredmény, de az egy évvel korábbitól (amikor még senki sem gondolt arra, hogy az új kormány szinte felszámolja a szektort) százmilliárd forinttal elmarad.

A kasszák az idei első három hónapban nagyobb működési veszteséget értek el a teljes előző évinél (az új szabályok szerint októbertől már a tagi bevételek nem hozzájuk, hanem az államhoz folytak be). A 2,6 milliárd forintos mínusz mögött egyébként alaposan karcsúsított kiadások állnak, töredékére zuhant például a sokat kifogásolt marketingköltség. Az egy évvel korábbihoz képest 15 százalék feletti mértékben nőtt viszont a felügyeleti díj.

Jöttek az új tagok

A PSZÁF (ellentétben a jegybanki statisztikával, ahol már az első negyedévi adatok között elszámolták a tb-rendszerbe visszalépést) még a régi taglétszámot tartja nyilván. Annak ellenére, hogy az állami nyugdíjrendszert választók tagsága márciussal megszűnt (a vagyonátadás azonban csak most zajlik), meglepő módon a felügyeleti statisztika szerint ebben az időszakban 379 új magánpénztári belépő akadt.

Ez annak tükrében döbbenetes, hogy a jogszabályok alapján a magánkasszák tagjai "kiírják" magukat az állami nyugdíjrendszerből, tőlük vonják ugyan a 24 százalékos járulékot (amit a kormány adónak minősített), de ezért cserében nem jár ellátás.

Úgy tűnik, mégis akadnak, akik jobban bíznak az általuk kontrollálható (a kasszáknak napi eszközértéket kell számolniuk, így a nyugdíjpénz mindig pontosan nyomon következő) tőkefedezeti rendszerben, mnt az állami ígéretekben. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy 2010 első negyedévében a pénztárakhoz a mostani hatvanszorosa (22,2 ezer fő) lépett újonnan be.

Mi volt a kasszában?

A kasszák portfoliójában március végén közel 1,5 ezer milliárd forint magyar állampapír volt (a visszalépettekre jutó állományt bevonják majd, ezzel csökkentve az államadósságot). Más befektetési termékeknél (befektetési alapok, részvények, bankszámla pénz) sem érzékelhető markáns átrendeződés, holott több ízben vádolták ezzel a pénztárakat.

Forrás: bankweb

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
január
10. 13:07

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet

Nyugdíjpénztárak: rendkívül kíváncsi lett a felügyelet A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete havi rendszerességű tájékoztatásra kötelezett több magánnyugdíjpénztárat arról, hogy miként alakulnak a működés finanszírozására felhasználható tartalékaik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART