2011.
július
04. 09:56

Nyugdíjpénztárak: káosz várható a kifizetéseknél?

Címkék:
húszezresek Múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál, de a rendszer teszteléseként tervezett kisebb kisebb tételű kezdeményezések elmaradtak - írja hétfői cikkében a Napi Gazdaság, amely szerint nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók összetorlódjanak.

A pénztárakhoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy határozatot juttatott el, amelyben kötelezik a kasszákat, hogy belső ellenőrzéssel vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések módszertanát, az egyedi számítások helyességét (ezt közben a PSZÁF is megteszi) - írja a Napi Gazdaság. Az előírt kontrollnak nem kell teljes körűnek lennie, de a véletlenszerű mintavétel a felügyeleti elvárás szerint "valamennyi portfolióra és minden fokozott kockázatot hordozó csoportra" elégséges nagyságban kiterjesztendő. A belső ellenőrzés által készített jelentésről és az intézkedésekről július 19-ig kell beszámolót benyújtani a PSZÁF-nak.

Ez különösen annak tükrében okozhat gondot, hogy a visszaigénylésre a törvényben megszabott határidő július 20-a. Így nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók az utolsó pillanatokra maradjanak és összetorlódjanak - teszi hozzá a lap. Pedig - mint ahogy a lapnak Borbély László András általános vezérigazgató-helyettestől elondta - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arra készül, hogy tájékoztassa a nyugdíjpéntárakat arról, készen áll olyan ütemben utalni a pénzfedezetet, amilyen ütemben azt a reálhozam kifizetés indokolja. A pénztáraktól érkezett jelzésekkel szemben Borbély nyomatékosította: az ÁKK egyáltalán nem érdekelt abban, hogy "egyetlen aktus" legyen a reálhozamkifizetés. Ez a megoldás ugyanis óriási veszelyekkel jár, hiszen a pénztárak, a bankrendszer és a posta kapacitásai ezt a megoldást nem is tennék lehetővé. Pedig most éppen ez látszik körvonalazódni - teszi hozzá a lap.

A PSZÁF határozatának indoklásában ugyanis a törvény rendelkezései összegezve szó szerint ezt írják: a magánnyugdíjpénztárak minden egyes tagra kiszámítják a visszalépő tagi kifizetések összegét, azt egy összegben visszaigénylik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, és a visszalépő tagok javára kifizetik.

A piacon maradók között a legnagyobb ING-nél a Napi Gazdaságnak azt mondták, egyetlen műveletet végeznek majd, és erre készül az MKB kasszája is. A lap szerint az OTP igényét július 20-án, egy összegben nyújtja be az ÁKK részére. A pénztárnál arról is tájékoztatták a lapot, hogy a visszalépő tagok járandóságának utalását augusztus elsejével kezdik, és várhatóan legkésőbb augusztus 20-ig be is fejezik. Akadnak azért olyan pénztárak is, amelyek valamennyire szakaszolnák a folyamatot. A visszalépő tagság 99 százalékának érdekében - mondta el Kulyassa Krisztina, az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője - amint lehetőség van rá, azonnal elküldik az ÁKK-nak a tagi kifizetés igényük első részét. Következő fordulókban pedig azoknak a tagoknak a kifizetéseit kérik vissza, akiknél az átadó pénztárakkal még nem ért véget a reálhozam-számításhoz szükséges adatok egyeztetése. A Napi Gazdaság értesülései szerint a kasszáknak nem sikerült az egyeztetéseket a július elsejére vállalt határidőig befejezni. A Honvéd is több részletben hajtaná végre a visszaigénylést.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
június
09. 07:42

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú

Nyugdíjpénztárak - nehéz a búcsú A legfrissebb felügyeleti adatok szerint a magánnyugdíjpénztárakba az idei első negyedévben a szankciók dacára majdnem négyszázan léptek újonnan be, a kasszák tagjaik vagyonát 64 milliárd forint feletti összeggel gyarapították, aminek túlnyomó többsége végül az államhoz kerül.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART