2011.
július
20. 20:41

Nyugdíjpénztári reálhozam: milliós kifizetés is lesz, az átlag 124 ezer forint

Címkék:
húszezresek Az fn.hu honlap szerda délután publikált cikke szerint 124 ezer forintra várható egy átlagos nyugdíjpénztári reálhozam az első részleges eredmény alapján, bár a számítás alapját csupán hét pénztár számsorai adták.

Az internetes cikk szerint a pénztártagok döntő többsége jogosult lesz reálhozamra és a reálhozamok (a pénztári hozamok infláció feletti része), illetve az ezekhez adott munkáltatói pótbefizetések összege átlagosan 124 ezer forint körül alakul.

Július 20-án az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem adott ugyan semmilyen tájékoztatást a reálhozamokról, de a szerda délelőtti állapot szerint ez volt a helyzet - közölte az fn.hu.

Az fn.hu szerint a 124 ezer forint csak azok reálhozamát átlagolta, akik kapnak reálhozamot, a cikk szerint a szórások nagyok, eddig 800 ezer forint a legnagyobb reálhozam, de az előzetes számokból már tudható, hogy lesz milliós reálhozam is, és persze sok a pár tízezer forintos is - írja a honlap.

A törvényben meghatározott menetrend alapján az egykori pénztártagok reálhozamát már a május 31-i állapot alapján ki kellett kalkulálni, de a szabály szerint június közepéig a kalkulációtól függetlenül az átlépő pénztártagok vagyonát teljes egészében át kellett utalni a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz (NYAA).

A  Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összesítése szerint határidőre meg is érkezett 2946 milliárd forint, ebből kért most vissza a 18 pénztár előzetes becslések szerint mintegy 250 milliárd forintot (a legnagyobbak közül az OTP 60 milliárd, az ING 40 milliárd forintot) azért, hogy kifizethesse a reálhozamokat és a munkáltatói kiegészítő befizetéseket.

A pénztáraknak szerdára kellett véglegesen elkészülniük a reálhozamok kiszámításával, és az összesített igényüket eljuttatni az ÁKK-hoz. A cikk szerzője úgy tudja, hogy a számítást és a procedúrát mindenhol a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársai ellenőrizték, és az érintett 18 pénztárnak belső ellenőri jelentést is kellett küldenie a reálhozam-számítási módszertanáról.

A felügyelet elégedett volt a jelentésekkel, igaz, nem kis fejtörést okozott a sokszor pénztárt váltó tagoknál, hogy nem mindenhol volt könnyű visszafejteni, hogy melyik befizetés volt munkáltatói kiegészítő befizetés. Nem kevesebb mint 550 ezer pénztárt váltó pénztártag volt a rendszerben, közülük még olyan is akadt, aki az évek során hétszer váltott pénztárat - olvasható az fn.hu cikkében.

A honlap szerint a visszaigénylés után, augusztus 31-ig többé-kevésbé lezárul a reálhozamok eljuttatása a tagokhoz, az internetes cikk szerint hat pénztár már meg is kezdte a kifizetéseket.

Az fn.hu írása úgy véli: a felügyelet az ING-vel és az OTP-vel még pereskedni fog azon, hogy mennyi is jár a pénztártagoknak, a felügyelet álláspontja szerint ugyanis a pénztáraknak indokolatlan költségeket is felszámoltak az adott pénzügyi csoporthoz tartozó vagyonkezelők, ez pedig a tagok hozamából hiányzik.

A cikk kitér arra: a felügyelet álláspontja szerint ezeket az összegeket a pénztáraknak vissza kell követelniük a vagyonkezelőktől, és át kell adniuk a tagoknak. A pénzügyi csoportok azonban állítják, megfelelően jártak el, és ők alkalmazták helyesen a törvényt.

A cikk szerzője úgy véli: augusztusra azoknak az ügyét sem lehet véglegesen lezárni, akik nem rendelkeztek a reálhozamaikról, és/vagy a postai kézbesítés során nem veszik majd át a pénzüket. Ők szeptember 16-ig még az illetékes postákon személyesen is átvehetik a hozamukat, utána azonban megy az állami nyugdíjalaphoz a pénz, ahol majd az összeg az illető leendő egyéni számláján írható jóvá.

A magánnyugdíjpénztárak többsége az MTI információi szerint szerdán - a július 20-i határidő napján - jelezte az Államadósság Kezelő Központnak (ÁKK), hogy mekkora összeget és milyen ütemezésben igényel vissza a tagi kifizetések teljesítésére. A nagyobb kasszák szinte mindegyike így járt el, a kisebbek közül ugyanakkor többen már a reálhozamok kifizetését is megkezdték, amit az alacsonyabb taglétszám tesz lehetővé.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár (OTP MNyP) szerdán délben, egy összegben igényelte vissza a pénztártagoknak járó tagi kifizetést, amelynek összege 56,2 milliárd forint, a kifizetéseket azonban öt részletben kéri, mindegyik időpontban annyit, amennyit határidőn belül ki tud fizetni - mondta az MTI-nek Hajdú Istvánné főkönyvelő. A reálhozamok és a tagi hozzájárulások kifizetése július 25-én kezdődik, a tömeges kifizetések augusztus 1-jétől lesznek. Az OTP MnyP több esetben egyeztetett a Magyar Postával, és napi 40 ezer küldemény feladásában állapodtak meg. A kassza az augusztus 31-i határidőre befejezi a kifizetéseket - hangsúlyozta a főkönyvelő. Az OTP kassza korábban közölte, hogy a tb-be átlépő tagjainak több mint 85 százaléka jogosult valamilyen összegre, a tagi kifizetés átlagos mértéke több mint 65 ezer forint.

Az MKB Nyugdíjpénztár 3,4 milliárd forint reálhozamot, és 0,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést igényelt vissza szerdán. Az MKB a jogszabályi határidőknek megfelelően körülbelül augusztus 3-án indítja mind a nyilatkozók, mind pedig a nem nyilatkozók reálhozamának és tagdíj-kiegészítésének kifizetését. A kifizetésektől számított 5 munkanapon belül pedig a 2010-2011. évi számlakivonatot is megküldik, amelyen a reálhozam is szerepel majd. Az MKB Nyugdíjpénztár 38 ezer tagjából közel 35 ezren léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe, jelenleg 3.300 tagja van a pénztárnak. Nem egészen 4,1 milliárd forintot fizetnek ki a csaknem 35.000 volt tag számára - tudta meg az MTI az MKB Nyugdíjpénztártól szerdán.

Az Életút a honlapján közzétett tájékoztató szerint július 12-én visszakapta az ÁKK-tól a tagjait megillető tagi kifizetések (reálhozam és tagdíjkiegészítés) összegét, 413 millió forintot, amelynek döntő hányadát (370 millió forintot) még aznap elutalt a tagoknak az általuk bejelentett igények szerint. A második körben további 31 millió forintot utalt ki azoknak, akik nem rendelkeztek a hozamról, de lakcímük a pénztár nyilvántartása szerint érvényesnek tekinthető. Még 14 millió forint vár kifizetésre, közel 100 főnek, az ő címüket megpróbálják felkutatni. Az Életút tagjainak 96 százalékát illeti meg reálhozam, egy tagra vetítve átlagosan 170 ezer forint.

Honvéd Nyugdíjpénztár is megkezdte július 19-én a kifizetéseket. Az első ütemben 5.000 tag kapta meg banki, illetve postai utalással járandóságát. A második kifizetési ütemre - ez 11.150 főt érint - július 25-én és 26-án kerül sor. A harmadik ütem kifizetéseit 6.410 főnek augusztus első hetére tervezi a kassza. A Honvéd összesen 5,4 milliárd forint reálhozamot és 5,5 milliárd forint munkáltatói támogatást fizet ki volt tagjainak, a visszalépett pénztártagok 97,6 százaléka részesül reálhozam-kifizetésben a kassza honlapján közzétett információk szerint.

A Postás Magánnyugdíjpénztár július 15-én megkezdte a reálhozamok és tagdíj-kiegészítések kifizetését, az Allianz pedig július 22. és augusztus 5. között indítja el a banki és postai kifizetéseket a honlapjukon fellelhető információk szerint.

A Magyar Posta a reálhozamok zökkenőmentes eljuttatása érdekében meghatározta a naponta feladható kifizetési utalványok maximális darabszámát a magánnyugdíjpénztárak számlavezetői számára, amit a kasszák taglétszáma alapján határozott meg a pénztárakkal egyeztetve. A Posta a reálhozamok kézbesítési összeghatárát 150 ezer forintra emelte fel (korábban úgy volt, hogy 100 ezer forintig viszi házhoz a postás a hozamot), ezt meghaladó összeg esetén értesítést hagy a címzettnél, és a pénzt szeptember 16-ig vehetik át a címzettek.

Mivel a pénztáraknak a tagi követelések értékét is át kellett utalniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak, a volt tagoknak járó reálhozamot és tagdíj-kiegészítést onnan kellett visszaigényelniük július 20-tól. A pénztáraknak a tagi kifizetéseket - a tag nyilatkozatának megfelelően - a visszaigényelt összeg jóváírását követő 8 munkanapon belül, de legkésőbb 2011. augusztus 31-ig kell teljesíteniük. Vagyis, a volt magán-nyugdíjpénztári tagok legkésőbb 2011. augusztus végéig számíthatnak a kifizetésekre.

A pénztárak a kiutalást követően elkészítik a tagokkal kapcsolatos elszámolásokat, majd rövid határidőn belül elküldik a számlaértesítőket, amelyekben a volt pénztártagok pontos információkat kapnak egyéni számlájukról és az őket megillető tagi kifizetés (hozamgarantált tőke feletti összeg, tagdíj-kiegészítés) összegéről is. A vonatkozó szabályok értelmében számlaértesítőt minden visszalépő tag kap legkésőbb augusztus 31-ig, az is, aki a kalkuláció alapján nem részesül tagi kifizetésben.

Forrás: stop.hu

Vissza
2011.
július
19. 12:56

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat

Már fizetik a nyugdíjpénztárak a reálhozamokat Ha valaki nem rendelkezett arról, hogyan kapja meg az összeget, szeptember 16-áig veheti fel azt a postán.
Tovább
2011.
július
20. 17:51

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését

Utolsó pillanatra hagyják a nyugdíjpénztárak a reálhozamok kifizetését A magánnyugdíjpénztárak szerdán igényelhetik vissza utoljára az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamát és a tagdíj-kiegészítést. Keddig hat társaság kérte vissza teljes egészében a pénzt, ám több kasszánál is úgy látják, a tagdíj-kiegészítések mellett a várttól elmaradó kifizetések miatt is sok lehet a panasz.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART