2011.
június
08. 11:07

Nyugdíjperek jönnek

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség Négy érintett magán-nyugdíjpénztárból három vitatja, hogy indokolatlan költségekkel terhelte volna meg tagjait. A PSZÁF áll a perek elébe - írja a Világgazdaság.

Négy magánnyugdíjpénztár túlzott költségelvonással sújtotta tagjait – állapította meg a napokban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). Az erről szóló határozataiból úgy tűnik ki, a felügyelet által kifogásolt magatartás pénztáranként eltérően történt. Binder István, a PSZÁF szóvivője viszont a Világgazdaságnak elmondta, a négy eset hasonló, mindegyiknél indokolatlanul alkalmaztak közvetítőket a befektetéseknél, mellyel többletköltségeket okoztak, így csökkentették a pénztárak eszközértékét, hozamát.

A pénzügyi hatóság határozataiban arra kötelezte a négy kasszát, hogy az indokolatlan többletköltséget okozó és a befektetési korlát megkerülésével végrehajtott befektetéseit szüntesse meg, az indokolatlan többletköltséget mutassa ki és írja jóvá a tagok számláján. A szóban forgó lépések a szóvivő szerint milliárdos nagyságrendűek. Mivel azonban a négy pénztárnak mintegy 2,8 millió tagja van, ez fejenként csak néhány ezer forintot jelent.

A négy, határozatban kötelezett magánkassza közül egyedül az Aegon nem vitatta a felügyelet határozatát, az Axa, az ING és az OTP nyugdíjpénztára igen, közülük kettő perben támadta azt meg. Az OTP Magánnyugdíjpénztár bírósági felülvizsgálatot kért, az ING Nyugdíjpénztár közigazgatási bírósági eljárást kezdeményezett. A magán-nyugdíjpénztári költséglevonásról szóló jogszabályok nem értelmezhetők egyértelműen – reagált a határozatra az Axa Nyugdíjpénztár.

Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a történtekről azt mondta, a szövetség egyelőre nem tud érdemben reagálni a felügyelet szóvivőjének egy tévéműsorban megfogalmazott állításaira, amely szerint „úgy tűnik, négy pénztár nem teljesen a tagok érdekeit képviselte”. A szövetség a PSZÁF hivatalos határozatának ismeretében alakítja ki álláspontját. Binder István, a pénzügyi hatóság szóvivője a nyugdíjpénztárak reakciói kapcsán kijelentette: a felügyelet áll az esetleges perek elébe, ugyanis biztosak az általuk megállapítottak helyességében.

Forrás: fn.hu

Vissza
2011.
június
06. 07:31

Milliárdos a nyugdíjpénztári "túlszámlázás"

Milliárdos a nyugdíjpénztári "túlszámlázás" Az elmúlt napok sajtóhírei szerint a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) négy magánnyugdíjpénztárnál is azt állapította meg, hogy befektetéseiknél nem a tagok érdekeit képviselték; a hírbe hozott pénztárak az ING, az Aegon, az AXA és az OTP magánkasszája, amelyeknél a tagokat milliárdos nagyságrendű kár érte - írta a Napi Gazdaság hétfőn.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART