2012.
november
28. 09:43

Nyugdíjperek jönnek 2013-tól

Címkék:
paragrafus Mielőtt kisadózóvá válnánk, érdemes a társadalombiztosítás oldaláról is szemügyre venni a katáról szóló jogszabályt, mert az számos meglepetést tartogat – derült ki a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adómozaik konferencia második napján. Jövőre adattisztításba és adategyeztetésbe kezd a nyugdíjbiztosító, amit a munkaügyi bíróságokon perek sokasága követhet.

A kata csak jegyben jár a Tbj-vel

A kata titkos buktatóit, és az új adónem valamint a Tbj (a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény) viszonyát is boncolgatta a CompLex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett Adómozaik konferencia második napján előadásában Futó Gábor, Budapest Főváros Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága főtanácsosa.

A kata választható adónem, de ha valaki ezt választotta, akkor a társaság vezető tisztségviselőjét, aki nem munkaviszonyban látja el feladatát, kisadózóként be kell jelenteni; a társaság kisadózóként be nem jelentett tagja csak munkaviszonyban dolgozhat a cégben a jogszabály szerint – mondta Futó Gábor.

Igen bonyolult lehet adózási és tb-szempontból a helyzet, ha valaki egyéni vállalkozó és egy társas vállalkozás (adott esetben Bt.) tagja is egyben. Ha például mindkét minőségében bejelentkezik a kata hatálya alá, akkor a jogszabályok szerint mindkettőben meg kell fizetnie havonta a tételes adót. Ha csak egyik minőségében jelentkezik a kata hatálya alá, akkor viszont a másik jogviszonya alapján az előírt minimumok után minden járulékot meg kell fizetnie – adott új, eddig kevéssé tárgyalt szempontokat a kata választásához a tb-szakértő.

A katáról szóló törvény szerint a tételes adó többek között kiváltja a „járulékokat” - a Tbj. szerit a járulékok kifejezés pontosan nem értelmezhető – mondta Futó Gábor, aki szerint mindezekért a kata és a Tbj „nem borultak teljesen össze, de jegyben járnak”.

Meddig nőnek a nyugdíjak?

Az egyéni járulékfizetés felső határa január elsejétől megszűnik – emelte ki az egyik legfontosabb jövő évi változásként Futó Gábor. A szakértő szerint a törvénymódosítás nyomán fennáll annak a lehetősége, hogy szakadék tátong majd a korábban és az ezután megállapított nyugdíjak között. Jogérzékem szerint elképzelhetetlen, hogy minden jövedelem után korlátozás nélkül járulékot kell fizetni, de azért járadék nem jár – mondta a főtanácsos, így ezen logika szerint a jól keresők érdemben több nyugdíjra számíthatnának.

Ezzel együtt az egészségügyi kasszánál ezzel ellentétes logika érvényesül: ott sincs járulékplafon, de a táppénz mégsem lehet több a minimálbér kétszeresénél – emlékeztetett a szakértő, aki leszögezte: 2013-ban a nyugdíjszámítási szabályok nem változnak.

Nyugdíjért folyó perek korszaka jön

Eddig bárki kérhette évente egyszer szolgálati idejének kimutatását a nyugdíjbiztosítótól. Januártól ez a lehetőség megszűnik, viszont adattisztítási és adategyeztetési eljárások tömege indul – vágott bele újabb, szinte mindenkit érintő, ám kevesek számára ismert témájába az előadó.

A nyugdíjbiztosító ugyanis olyan elektronikus adatbázis építésébe kezdett, amely minden dolgozóról napra készen számon kívánja tartani nyugdíja megállapításához szükséges valamennyi adatát. Ezért 2013-tól 5 éves korcsoportonként (elsőként az 1955-1959 között születettek) mindenkit „elővesznek”, és a fellelhető adatok alapján összeállítják, ki milyen hosszú munkaviszonnyal és mekkora keresettel szerepel a nyilvántartásban. Egy ötéves korcsoport adatbázisának tisztázására és digitalizálására két évet szán a nyugdíjbiztosító.

Forrás: ado.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART