2011.
május
06. 06:02

Nyugdíjreform: „kár pánikba esni, ez még csak tervezet”

Címkék:
Mészáros József A kormány tervei szerint a nyugdíjrendszer átalakításával nagyon sok ember kerülhet vissza a munka világába. Erről is beszélt csütörtökön a nyugdíjbiztosítási főigazgató, Mészáros József kaposvári látogatásán. A változtatásokat azonban még csak most dolgozzák ki.

A kormány Széll Kálmán terve alapján minél több embert kell vissza irányítani a munka világába. Somogy 330 ezres lakosságából több mint 88 ezer nyugdíjas. Ebből rokkant nyugellátásra 11 és fél ezer ember jogosult. A mozgáskorlátozottak szövetségének vezetője szerint a tervezetnek rossz üzenete van a társadalom felé.

- Számunkra zavaró az a politikai kinyilatkoztatás, hogy egyrészt a rokkantsági nyugdíjrendszeben rengeteg csaló van, másrészt, hogy 100 ezerrel csökkenteni kell a rokkantsági nyugdíjasok számát - fogalmazott Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének vezetője.

Hozzátette: objektív vizsgálat alapján kell eldönteni ki jogosult az ellátásra és ki nem. A nyugdíjbiztosítási főigazgató elmondta még most dolgozzák ki a terv részleteit.

- Közigazgatási egyeztetés folyik, majd az így létrejövő anyagról dönt a kormány, és a kormány előterjesztésről dönt majd a parlament. Tehát még kár pánikba esni, hiszen jelenleg egy átalakítási folyamatban vagyunk - közölte Mészáros József, a Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság főigazgatója. Majd hangsúlyozta: a munkára és nem az ellátásra kell ösztönözni az embereket.

A frissen kinevezett új megyei igazgató, Varga Zsolt elmondta: panaszmenetesen végezték a feladatukat kollégái az elmúlt hónapokban.

- Annak ellenére, hogy 12 ezret meghaladó volt az ügyfélforgalmunk, vagy 6 és fél ezren jelentkeztek be új nyugdíjmegállapítási igénnyel. Ez két és félszerese a tavalyi esztendőnek, a munkatársak határidőre és nagyon kis hátralékkal tudják a feladataikat ellátni - mondta Varga Zsolt igazgató.

A közeljövő tervei szerint a megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóság is a kormányablak része lesz.

Forrás: Kapospont

Vissza
2011.
február
25. 20:36

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van

728 ezer rokkantnyugdíjasunk van Ma a Magyarországon élő 2,9 millió nyugdíjasnak körülbelül a negyede, 728 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat, ennek a mennyiségnek a 48 százaléka nem érte el a nyugdíjkorhatárt - tájékoztatott ma a kormányszóvivő egy, a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített tanulmány alapján.
Tovább
2010.
augusztus
27. 20:08

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer

Megrokkant a rokkantnyugdíj-rendszer Mintegy 61 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak vissza idén az első félévben. A rokkantsággal összefüggő kérelmeknél az elutasítások aránya több mint kétszerese volt az elfogadottakénak. Különösen az ötven éven felülieket érinti most hátrányosan a jelentősen megszigorított nyugdíjtörvény. ők azok, akik amúgy is egyre nehezebben tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon.
Tovább
2011.
március
24. 11:47

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány

Rokkantak, özvegyek, árvák: így változtat a nyugdíjakon az új alkotmány Az új alkotmány-javaslat szövegének tervezete szerint fogyatékosság, özvegység, árvaság esetén "minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult" - írja a Népszava. A támogatás kifejezés - az ellátással szemben - rászorultsági kategória, aminek a szociális intézményrendszerben van a helye. Ez pedig azt jelenti, hogy megszűnhet vagy átalakulhat az özvegyi nyugdíj, az árvasági ellátás és a rokkantnyugdíj. A lap szerint arra lehet következtetni, hogy az új alaptörvény hatályba lépésétől rászorultsági alapon járnak majd ezek a pénzek.
Tovább
2011.
március
22. 08:17

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz

Rokkantnyugdíjasok: állás is kellene a foglalkoztatáshoz A kormány a tervek szerint százezer rokkantnyugdíjast szeretne visszaállítani a munkába: azokat, akik a nyugdíjaskort nem érték el, vagy kevésbé súlyos állapotúak.
Tovább
2011.
január
12. 09:51

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben

Rokkantság és öröklés az új nyugdíjrendszerben A társadalombiztosítási (tb) rendszerbe visszalépésre a jövőben kizárólag rokkantság esetén lesz lehetőségük azoknak, aki most a maradás mellett döntenek. Visszatérésükkor azonban csak a 2011. november 30-ig megszerzett szolgálati időt veszik figyelembe, ahogy öröklés esetén is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART