2012.
április
22. 12:26

Nyugdíjreformot indít el a kínai vezetés

Címkék:
Kína A kínai politikai vezetés nyilvánvalóvá tette, hogy milyen irányba akarja fejleszteni a helyi nyugdíjrendszert, a Z-Ben Advisors szerint az állami nyugdíjalapok egy évtizeden belül négyszerezhetik a vagyonukat. A reform két fő iránya az állami alapok centralizációja és a befektetési politika liberalizációja. A váltás a magas inflációs környezetben komoly lehetőséget tartogat a külső vagyonkezelő cégek számára, hiszen egyre inkább arra lesz kényszerítve a kínai vezetés is, hogy magas hozamok reményében aktívabban kezelje a nyugdíjvagyont - írja az IPE.

 Az 1990-es években leépülő állami vállalati rendszer és a Maoista társadalombiztosítási rendszer felszámolása oda vezetett, hogy képtelen volt lépést tartani a kínai állami nyugdíjrendszer a hihetetlen gyorsasággal növekvő gazdasággal. A magas gazdasági növekedés komoly inflációs nyomást jelentett, az állami nyugdíjalapok pedig korlátozott befektetési lehetőségeik miatt jellemzően nem tudtak olyan hozamokat elérni, amely az inflációt meghaladta volna. Az elmúlt években azonban sok minden megváltozott, köszönhetően annak, hogy a kormányzat egyre inkább a belső fogyasztást szándékozik előnyben részesíteni, miközben a pénzpiacok liberalizációja is nagyobb léptekkel halad előre. A Z-Ben tanácsadó cég szerint két fő trend látható a nyugdíjrendszerben, ez pedig a centralizáció és a privatizáció. 

Az emberek a gyenge hozamok és a kiábrándító vagyonkezelő teljesítmények miatt nem voltak hajlandók az állami nyugdíjalapokba befizetni, ez pedig azt jelentette, hogy sokan kiírták magukat a nyugdíjrendszerből, és nyugdíjjogosultságot nem nagyon szereztek. A középosztály megerősödésével összhangban azonban egyre nagyobb a kereslet a hosszabb távú megtakarítások iránt, amit támogat az is, hogy egyre nagyobbra nő a magánszektor aránya a GDP-n belül. A folyamatot erősítette, hogy az állami nyugdíjalapokon kívül megjelentek a magánszektorban is a nyugdíjcélú megtakarítások intézményi formái. 

A politikusok is tisztában vannak vele, hogy a kínai társadalom is öregszik, méghozzá meglehetősen gyorsan, az állami nyugdíjalapok számára tehát elengedhetetlen, hogy a befizetéseken elért hozamokat javítsák, ami azt jelenti, hogy sokkal szabadabbá kell tenni a befektetési politikát. A legfőbb változás, hogy a vidéki lakosság számára is elérhető nyugdíjalapokat egy közös ernyő alá hozzák össze, miközben a befektetések köre is erőteljesen bővül. 

Sajnálatos módon még mindig nagyon alacsony a befizetési hajlandóság az alapokba, vagyis a társadalom csak kis szeletét tudja lefedni a sok alap, ez viszont még nem akadályozza meg azt, hogy nagyon komoly tőke gyűljön össze az alapokban, hiszen a kínai társadalom nagyon nagy. A Z-Ben szerint a következő évtizedben exponenciálisan fog nőni a nyugdíjvagyon, ami az állami társadalombiztosítási alapban, az állami nyugdíjalapokban és a magán-biztosítási rendszerben halmozódik fel. 

Az inflációs környezetet ismerve azonban elengedhetetlen, hogy a vagyonkezelési tevékenység ne javuljon, ezért több változtatásra is lehet számítani. Egyrészt az állami nyugdíjalapok tovább fogják növelni a külső vagyonkezelőknek kiadható kvóták nagyságát, másrészt megnyitják a lehetőséget az alternatív befektetések előtt. Mindez hatalmas lehetőséget jelent a magánszektor számára, hiszen a vagyonkezelésben nagy tapasztalatokkal bíró szereplők egyre nagyobb szeletet hasíthatnak ki az állami nyugdíjvagyonból. 

Azonban a magánszektor számára is kinyílnak lassan a kapuk, a biztosítók is egyre szabadabban tudnak majd befektetni, ami a hozamteljesítmények javulásában köszönhet vissza. Természetesen mint minden reformnál, itt is a fokozatosság érvényesül Kínában, azonban legalább látható a fény az alagút végén.


Forrás: portfolio.hu
Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART