2011.
október
04. 17:56

Nyugdíjroham Olaszországban

Címkék:
Colosseum A korhatáremelés miatt tömegesen kérik nyugdíjazásukat az olasz nők. A közalkalmazottak között az idén már 34 százalékkal több nő ment nyugdíjba tavalyhoz képest.

2012. január elsejétől a jelenlegi maximum 61-ről 65 évre emelkedik az olasz nők nyugdíjkorhatára. Az Európai Unió diktálta koremelést korábban a római kormány lépcsőzetesen 2014-ig akarta bevezetni, a nyáron hatályba lépett gazdasági megszorító csomag azonban felgyorsította a nyugdíjreformot. A római kormány előrejelzései szerint a módosítás 25 ezer közalkalmazott nőt érint majd.

Addig is az idei év első nyolc hónapjában 34 százalékkal több nő ment nyugdíjba a közalkalmazotti szférából. A tavalyi közel harmincnégy és félezerhez képest idén január-szeptember között majdnem ötvenháromezer közalkalmazott nő fejezte be az aktív munkavégzést - közölte adatait az Inpdap, az olasz közalkalmazottak nyugdíjintézete.
A nők csendes forradalmáról írt az itáliai sajtó. Határozottabban fogalmazott a legnagyobb szakszervezet, a CGIL közalkalmazotti felelőse Michele Gentile, aki szerint a nők menekülnek a hirtelen és jelentős koremeléssel szemben, mentve a menthetőt. Az olasz állam váratlanul megváltoztatta a játékszabályokat és kiszámíthatatlanná tette a jövőt - tette hozzá Corrado Manucci, az Inpdap felügyelő bizottsági tagja.

Hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrohamot az is ösztönzi, hogy jövőtől a végkielégítés kifizetése az eddigi egy összeg helyett részletekben történik. Eddig a korhatárt betöltők évente négy különböző időpontban mehettek nyugdíjba, januártól évente egy nyugdíjkaput vezetnek be. A közalkalmazottakkal szemben a magánágazatban dolgozó olasz nők közül 36,5 százalékkal kevesebb mentek nyugdíjba az év elejétől.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART