2011.
június
28. 08:18

Nyugdíjügy - Aggódik a felügyelet

PSZÁF A legnagyobb kérdés a megmaradó magánnyugdíjpénztárak működőképessége; több pénztár megszűnése és a maradó szereplők piaci részarányának átrendeződése várható - állítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - írja a Napi Gazdaság.

A PSZÁF idei első kockázati jelentése szerint a bevételek visszatartása és a működési célú levonás felső határának jogszabályi csökkentése a fennmaradó pénztárak gazdálkodását megnehezítette. A Napi Gazdaság ennek kapcsán külön kiemeli, hogy az abszurdan alacsonyan megszabott költségelszámolási lehetőségről szóló jogszabály ellen ugyanakkor a szektor biztonságos működéséért felelős szervezet nem emelt szót.

A PSZÁF szerint több pénztár megszűnése, a megmaradók piaci részarányának átrendeződése várható. E kockázatot növeli a magánpénztárak veszteséges működése. A működési tartalékok szintje alacsony, így a működőképességhez már rövid távon is a kiadások nagyarányú mérséklése szükséges. A magán- és önkéntes pénztárat is üzemeltető pénzügyi csoportoknál a rendszer költségfedezettségi problémái miatt a közvetett keresztfinanszírozás veszélye is megjelenhet.

Becslések szerint a 2012-ben a beérkező tagdíjakból levonható 0,9 százalékos működési költség fele elmegy a kötelező, garanciaalapnak és felügyeletnek fizetendő díjakra. Mindez azért aggályos, mert a Napi Gazdaságnak korábban nyilatkozó pénztárak többségénél erősen fogytán van vagy már el is fogyott a korábbi években felhalmozott pénz. Kivételt jelenthet az OTP kasszája, amely piaci hírek szerint akkora tartalékokkal rendelkezik, hogy végül szinte egyeduralkodó lehet a piacon.

Úgy tűnik, hogy a PSZÁF a pénztári formát magát sem igazán preferálja. Miközben ugyanis lényeges feladatnak tartják az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítási forma presztízsének és közkedveltségének erősítését, itt is csökkentenék az elszámolható költségek szintjét. Mint nyomatékosítják: célszerű lehet a szabályozás felülvizsgálata azért, hogy az önkéntes pénztárak az eddiginél alacsonyabb költségekkel hatékonyabb szolgáltatással szolgálják a kifejezetten nyugdíjcélú önkéntes vagyonfelhalmozás céljait. Meglepő módon a felügyelet úgy véli, hogy kedvező a magánpénztári reálhozamok önkéntes pénztári elhelyezéséhez kapcsolódó adókedvezmény, egyszerűen nem vesznek tehát tudomást arról, hogy mindössze néhány százalék választotta az önkéntes nyugdíjpénztári utalást. Valóban pozitívum viszont, hogy − mint rögzítik − a javuló 2009. és 2010. évi hozamteljesítmény miatt csökkent a megtakarítások idő előtti visszavonásának üteme.

A PSZÁF szerint a magánnyugdíjpénztárak működési bevételeinek 2010. évi átlagos szintje 4,9 ezer forint volt, ami 14 százalékkal elmaradt az egy főre jutó működési költségektől. Kalkulációjuk szerint jelenleg akkor volna biztosítható a kasszák léte, ha a maradó tagok bruttó keresete legalább négyszeresen meghaladná a korábbi tagság átlagos keresetét. Így is problémás, hogy az egy főre eső ráfordítások akár jelentősen nőhetnek is, hiszen a pénztárak számos fix költséggel dolgoznak, bár egyes költségnemeknél érdemi megtakarítások is elképzelhetők.

Forrás: fn.hu

Vissza
2011.
március
09. 09:11

Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

		 Vizsgálják a nyugdíjpénztárak gazdálkodását A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal már megkezdte a magán-nyugdíjpénztárak gazdálkodásának vizsgálatát; terveik szerint a munka nagyobb részével még ebben az évben végeznek - közölte a Magyar Nemzettel a nyugdíjvédelmi megbízott.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART