2012.
február
28. 10:24

Nyugdíjügy: a kormány is tanácstalan?

Címkék:
Simonovts András Szakértők szerint politikai hiba lenne változtatások nélkül átvenni a svéd modellt. Tegnap is késő lett volna, ha a kormány nyilvánosságra hozza a 2013. január 1-jétől hatályba lépő új nyugdíjtörvényt − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértők.

Szerintük tavaly még arra utaltak jelek, hogy a kormány a svéd nyugdíjmodellel kacérkodik, ám most nagy a csend, vélhetően azért, mert a kabinet sem tudja, mi a következő lépés. A szakértők többsége úgy véli, még most is az a legégetőbb kérdés, hogy "az állam hogyan tudná rátenni a kezét a magánnyugdíjpénztáraknál maradt 230 milliárd forintra".

Simonovits András, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tanácsadója szerint a 2013-tól érvényes nyugdíjtörvénnyel egyetemben arról sem tudni, mi lesz azzal az 1997-es jogszabállyal, amely jövő év elejétől a nettó kereset 80 százalékáról 66 százalékra vágná le a 40 éves munkaviszony után járó kezdő nyugdíjakat. Az alapnyugdíjjal kapcsolatos híresztelések szerint van olyan változat, hogy a jelenlegi átlagtól való fel- és lefelé való eltérések 20 százalékát vágják le. A jelenlegi 100 ezer forint körüli átlagnyugdíj maradna, a 30 ezer forintos minimumközeli nyugdíj 14 ezer forinttal, 44 ezer forintra emelkedne, a 200 ezer forintos nyugdíj átlag feletti része viszont 20 ezer forinttal csökkenne. Egy ilyen drámai változtatást visszamenőleg bevezetni "politikai öngyilkosság" lenne − mondta Simonovits a lapnak.

Szintén kockázatos húzásnak tartja a svéd modell bevezetését Németh György nyugdíjszakértő. A Fidesz egykori tanácsadója szerint a kormány korábban azt ígérte, hogy a nyugdíjak reálértékét konzerválják, de ez ellentmond annak, hogy nyugdíjat csak nyugdíjjárulékból lehessen fizetni. A kettő közül tehát valamiből engedni kell. Németh úgy véli, hogy végül "mégiscsak betesz az állam a rendszerbe pénzt".

Mint korábban megírtuk, a nyugdíjak összegének folyamatos változása, és az induló ellátás jelentős csökkentése lehetne az eredménye a svéd modell átvételének. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi tanulmányában szintén kiemelte, hogy a rendszer bevezetéséhez "áttervezésre és finomhangolásra" van szükség. A modell lényege megmaradna: kizárólag a befizetett járulékokat, tagdíjakat lehetne nyugdíjra fordítani, vagyis, úgynevezett "kiegyenlítő mechanizmusok" mellett is folyamatosan, és akár jelentős mértékben is ingadozhatna a "nyugdíjak szintje" a foglalkoztatottság és a demográfiai változások miatt.

Forrás: Hír24/Napi Gazdaság

Vissza
2012.
február
27. 10:40

A svéd modellben rejtett adót fizetnek a nyugdíjasok

A svéd modellben rejtett adót fizetnek a nyugdíjasok Az állam választhat: vagy több adóból kiegészíti a nyugdíjkasszát, vagy elrejti ezt az adót a nyugdíjrendszerbe, mint ahogy például a svéd modellben tenné - véli Németh György nyugdíjszakértő, aki szerint a magánpénztári szektort az állam fel akarja számolni. Az egykor a Fidesznek is tanácsokat adó szakértő szerint az önkéntes nyugdíjpénztárakkal is baj van, de ha a kormány itt is nekimenne a bankoknak és a biztosítóknak, azt nagyon rosszul tenné.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART