2011.
június
26. 10:15

Nyugdíjügy: adóval sem híznak a kasszák?

malacpersely A prognózisok szerint nemcsak hogy a reálhozam nem jelent igazán pluszösszegeket az önkéntes pénztáraknak, a szektor még az adóváltozások jótékony hatásából is csak visszafogottan részesedhet.

A pénzügyi intézmények egyelőre nem sokat érzékelnek abból a pluszpénzből, ami az idei adóváltozás miatt a családi kasszákban többletként jelentkezhet. Szenes Zoltán, a Honvéd Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója nem is számol azzal, hogy ebben az évben az szja-növekmény érzékelhető tagi többletbefizetést eredményez. Az adójóváírások miatti többletbefizetéseket sem valószínűsíti a korábbi évek 600-800 millió forintos átlaga fölé.

Az OTP önkéntes nyugdíjpénztáránál (önyp.) is azt gondolják, hogy kicsi az esély az szja-növekmény lecsapódására, mert a nagyobb jövedelmű pénztártagok már eddig is kihasználták az adójóváírás felső limitjét, ők valószínűleg más, adókedvezményes befektetés után néznek.

Az ING-nél − legalábbis hosszabb távon − már sokkal bizakodóbbak. Úgy hisszük − fejtették ki lapunk érdeklődésére −, hogy az öngondoskodás iránti érdeklődés előbb-utóbb minden megtakarítási formánál növekedést fog eredményezni. A piac egyes szegmenseiben ezt jelen pillanatban még azért nem lehet érzékelni, mert e megtakarítási formák jelentős része tíz-húsz éves pénzügyi szerződéseket, elkötelezettséget jelent az ügyfeleknek, akik megfontoltan hoznak meg ilyen hosszú időre szóló döntéseket.

A biztosító szakemberei úgy látják, hogy az öngondoskodásban a jövőben mindenképpen komoly szerepe lesz a befektetéshez kötött életbiztosításoknak, különösen a garanciát hordozó konstrukcióknak, csakúgy, mint az önkéntes pénztáraknak és a többi megtakarítási formának.

A Patika-csoportnál arra számítunk − mondta el Lukács Marianna, a kasszák vezetője −, hogy az idei év taglétszám-növekedésének forrása a munkáltatói csatlakozás lesz, de az utolsó negyedévben magas lesz az egyénileg belépők és befizetők aránya. Ugyan a 20 százalékra csökkentett szja-kedvezmény Lukács szerint is kevésbé vonzó, mint a tavalyi 30 százalék, de − állítja a szakember − a magasabb jövedelmi kategóriákban az egykulcsos adó által teremtett nettó keresetnövekedés nagy része az önkéntes nyugdíjkasszáknál fog landolni. Úgy gondolja, 2011-ben biztosan megjósolható a tartós befektetési és a nyugdíj-előtakarékossági szerződés (a tbsz és a nyesz) előretörése a jelentősen javuló nettó bérpozícióban levők számára. Adót mindenki optimalizál − hangsúlyozta Lukács −, az állam pedig jól fog járni, hiszen ezek a megtakarítások döntően magyar állampapírban landolnak majd. Az Aranykornál is a kasszák év végi térnyerésére számítanak az adóoptimalizálás miatt.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2010.
december
02. 19:53

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben

Nyugdíj: csak a pénztárak harmada maradhat életben Nemcsak az a kérdés, hogy menni vagy maradni, hanem az, hogy egyáltalán lesz hol maradni. A kormány ugyanis olyan keretfeltételeket teremtett, amelyek a nyugdíjkasszák teljes ellehetetlenítéséhez vezethetnek. 18 magánnyugdíjpénztár biztosan nem marad talpon, többen valószínűleg összeolvadnak. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint legalább öt kassza az államosítás után is működni fog.
Tovább
2011.
február
23. 19:34

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér Néhány hete indult az első magyarországi foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, a hazai piacon még négy-öt hasonló cégnek lehet helye. A szolgáltatásra elsősorban a multik és a családi vállalkozások lehetnek vevők.
Tovább
2011.
április
04. 22:31

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság A döntés tovább késik, a nyugdíjtéma ezen a héten nincs az Alkotmánybíróság napirendjén, és nem is tudni, mikor lesz. A testület még mindig azt vizsgálja, hogy egyáltalán vizsgálódhat-e. A politikai nyomás egyértelmű.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART