2011.
július
26. 07:40

Nyugdíjügy: kik bukták a reálhozamot?

Címkék:
húszezresek Már most érzékelhető, hogy azok a volt magán-nyugdíjpénztári tagok, akik egyetlen fillér reálhozamot sem vehetnek fel, volt pénztárukat hibáztatják. Néhány jól körülhatárolható szituációban pedig egyértelműen a kedvezőtlen piaci mozgások, sőt esetleg maguknak a tagoknak a rossz lépései indokolhatják ezt a szerencsétlen körülményt.

Mint az OTP-nél hangsúlyozták: az egykori tagok kifizetésének mértéke függ többek között a tagsági jogviszony kezdetétől, a befizetett tagdíjak nagyságától, a pénztártag által választott portfolió teljesítményétől vagy a más pénztárból átlépett tagok esetében az átlépés időpontjától és az átlépéskor realizált hozamnyereségtől vagy veszteségtől. Ennek megfelelően általában azok nem részesülnek tagi kifizetésben, akik az utóbbi években, vagy a válság kitöréséhez közeli időpontban lettek pénztári tagok, illetve akiknek csak rövid ideig voltak magánnyugdíjpénztári befizetéseik, vagy akik a pénztári átlépések során veszteséggel zárták tagi időszakukat. Az Aegon szakemberei szerint előfordul, hogy a tag vagyona nagyon alacsony, így a hozam gyakorlatilag a költségekre megy el. Általában elmondható - fejtette ki Pellei Józsfe, a Pannónia vezetője -, hogy azon tagjaink reálhozama alacsonyabb, akik más pénztárból jöttek hozzánk, illetve akik 2008-2009 során léptek át vagy be, mivel a képződött negatív hozamokat ezzel realizálták és a mi hozamunk már nem volt elég ennek pótlására.

A váltások kedvezőtlen hatását mutathatja, hogy az ING Nyugdíjpénztár tájékoztatása szerint a magán ágazatnál a tőkére vetített reálhozam átlagos értéke 14,1 százalék volt azon tagok esetében, akik végig náluk gyűjtötték megtakarításaikat, míg 12 százalékot tett ki a más pénztáraktól átlépetteknél. Visszalépő tagjai számára az ING 49 milliárd forintnyi reálhozamot és 5,6 milliárd forint tagdíj-kiegészítést fizet ki holnaptól.

Azokért viszont, akik most jókora reálhozamhoz juthattak hozzá, már érzékelhetően megindult a harc. Például az ING Biztosító július 1-vel olyan új eszközöket vezetett be, amelyek - az önkéntes nyugdíjpénztári ágazat, mint természetes öngondoskodási lehetőség mellett - segíthetik azon visszalépőket, akik továbbra is szeretnének aktívan gondoskodni időskori jólétükről: Három új eszközalapot indítottak, melyek döntően a nyugdíjpénztári befektetési portfólióknak megfelelő befektetési lehetőségeket tesznek elérhetővé. A társaság szerint a hiánypótló megoldások a biztosító bármely forint alapú termékéhez választhatók, és a nyugdíjpénztári portfóliókhoz hasonlóan különböző időtávhoz különböző kockázatú befektetési csomagokat társítanak. Hangsúlyozzák továbbá, hogy mindhárom eszközalap aktívan menedzselt, ami az ING Vagyonkezelő szakemberei tehát folyamatos elemzések alapján döntenek a befektetések összetételének alakításáról, így a portfóliók úgy "reagálnak" azonnal a piaci eseményekre, hogy az ügyfelek részéről ez külön odafigyelést nem igényel.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
július
25. 11:53

Nyugdíjpénzek: van, aki ötmilliót kap, de sokan egy fillért sem látnak

Nyugdíjpénzek: van, aki ötmilliót kap, de sokan egy fillért sem látnak A miniszterelnöki megbízott szerint félig üres a pohár a nyugdíjpénztári reálhozamoknál, hiszen 570 ezren egy fillért sem kapnak, ugyanakkor 2,5 millióan (a vártnál jóval többen) átlag 76 ezer forintra számíthatnak a korábban jósolt 10 ezer forinttal szemben.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2011.
július
21. 15:03

Százezren maradtak magánpénztári tagok

Százezren maradtak magánpénztári tagok Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART