2012.
március
09. 08:02

Nyugdíjügy: nem lehet okosan dönteni

Címkék:
malacnyugdíj A magánpénztárak tagjainak hó végéig határozniuk kell: átlépnek-e az állami rendszerbe, vagy megtakarított pénzüket magánkasszában hagyják-e. A döntést sok bizonytalanság nehezíti: nem tudni, mennyi lesz a pénztári tagságukat megőrzők állami nyugdíja, ahogyan azt sem, hogy mi lesz egyes pénztárak sorsa.

Kevesebb, mint egy hónapja maradt a döntésre annak a nagyjából százezer embernek, aki a tavalyi nyugdíjállamosítás idején megtartotta magánpénztári tagságát. Március 31-ig kell ugyanis elhatározniuk, hogy továbbra a magánkasszák tagjai maradnak-e, vagy megtakarított pénzüket visszaviszik-e az állami nyugdíjalapba.

Mint ismert, a parlament a múlt év végén úgy döntött, hogy 2010 végén eredetileg csak 14 hónapig az állami nyugdíjrendszerbe átirányítani tervezett munkavállalói nyugdíjjárulék végleg oda kerül, vagyis a magánkasszákba nem érkezik többet nyugdíjjárulék. Ez új helyzetet teremtett, ezért nyitották meg újra az átlépés lehetőségét.

A kérdést, hogy most megéri-e váltani, és kiknek, számos bizonytalanság nehezíti meg. A várható nyugdíjkifizetéseket érintő jogértelmezési vita miatt is nagyon nehéz megmondani, hogyan érdemes dönteni, ráadásul most még több nyugdíjpénztár jövője is bizonytalan.

100, ami 75

A legfontosabb bizonytalanság az, hogy mekkora állami nyugdíj jár majd azoknak, akik kitartanak a kasszatagság mellett. A Nemzetgazdasági Minisztérium ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: „a jövőben, a 2011. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a teljes állami nyugdíj jár az általános számítási szabályok szerint.”

Ezzel szemben a gazdasági stabilitásról szóló, tavaly december 30-án kihirdetett törvény idevágó paragrafusa kimondja: aki kasszatag marad március után, az csak a befizetett járulékai alapján járó nyugdíj 75 százalékára számíthat, miközben minden nyugdíjjáruléka az államhoz kerül. A meglehetősen furcsa kérdés tehát az: a pénztártag a törvény betűjét vagy a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértői álláspontját tartsa-e irányadónak.

Az NGM egyébként nem először foglal állást úgy, hogy a kasszatagságtól függetlenül teljes nyugdíj jár mindenkinek. Erről januárban azt írtuk, hogy félreérti a Matolcsy-minisztérium, hogyan jár a nyugdíj. A szaktárca viszont azóta se változtatott az álláspontján. Több szakértőt is megkérdeztünk, mi a véleménye a jogértelmezési vitáról. Az NGM-mel egyikük sem értett egyett, illetve nem tudtak magyarázatot adni a szaktárca álláspontjára. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot is megkérdeztük az ügyben, de nem kaptunk válaszokat kérdéseinkre.

A helyzet tehát a következő: ha az NGM téved és tényleg nem jár a teljes nyugdíj, még a többmilliós számlaegyenleggel is érdemes a visszalépést választani, különben a majdani nyugdíj negyede elveszik. Márpedig ennyi pénzt a most néhány milliós pénztári megtakarítás a hozamaival együtt sem lesz képes helyettesíteni.

Aki viszont az NGM álláspontját fogadja el, az nyugodtan pénztártag maradhat. Ugyan a bruttó bér tíz százalékára rugó tagdíja többé nem érkezhet az egyéni számlájára (a megtakarítás csak önkéntes befizetésekkel gyarapítható – ennek mértékét minden pénztár saját alapszabálya határozza meg), viszont az államtól kapott nyugdíj csak a pénztártagsági tagdíjfizetés időszakára csökken 75 százalékra. Ez azt jelenti, hogy a maradókat a korábban is ismert feltételekhez képest további „károk” nem érik, sőt, valójában azzal a 2,8 millió emberrel szúr ki a kormány, akik azért léptek vissza, hogy ne veszítsék el a jogosultságukat.

Mit kockáztat, aki marad?

Aki ebben a helyzetben a maradást választja, két dolgot kockáztat. Az egyik, hogy a visszalépési határidő lejárta után az NGM-ben is rájönnek, hogy tévedtek, és tényleg csak 75 százalékos nyugdíj jár. Ennek a kockázatát azonban több tényező is csökkenti. Elsősorban is az, hogy elképzelhető:egy ilyen helyzetben az minisztérium, illetve a kormány a visszalépési lehetőség újbóli megnyitásával csökkentené a presztízsveszteségét.

Ha mégsem, akkor még mindig van két dolog, amiben bízhatnak a magánkasszák tagjai. Az egyik, hogy jogi fórumokon lehetne támadni ezt a fajta nyugdíjállamosítást, mondván: erősen diszkriminatív az a törvény, ami mindenkinek minden nyugdíjjárulékát az államhoz irányítja, miközben ugyanazért a járulékért egyeseknek csökkentett nyugdíjat ad. Egy ilyen eljárás valószínűleg évekig húzódna, de nehéz elképzelni, hogy ne a pénztártagoknak kedvező jogorvoslattal záruljon. A másik pedig, a jogi úttól függetlenül az a tény, amiben a mintegy százezer kasszatag többsége reménykedhet: a nyugdíjkorhatártól még messze, évtizedekre van, és a szabályozás – ahogyan a parlament összetétele is – ezalatt még sokszor változhat, ami lehetőséget ad a diszkriminatív szabályozás eltörlésére vagy átírására.

Akinek tehát milliói vannak a nyugdíjszámláján és ezt mindenképpen meg akarja őrizni, az maradjon pénztártag, és bízzon az NGM-ben vagy abban, hogy a hátrányos körülmények később megváltozhatnak.

Igaz, ezeken túl van egy bónuszkockázat is: aki marad, azt is kockáztatja, hogy a pénztári szektor megszűnik. Ebben az esetben a tagok ugyanúgy visszakerülnek az állami nyugdíjrendszerbe, de már nem kaphatják meg az infláció fölötti reálhozamokat, illetve a korábbi önkéntes tagdíj-kiegészítéseket. Ezeket a március végéig a tb-be visszalépők az szja levonások után még felvehetik.

Forrás: index.hu

A teljes cikket itt olvashatja!

 

Vissza
2012.
március
06. 09:36

Kitartanak a magán-nyugdíjpénztári tagok

Kitartanak a magán-nyugdíjpénztári tagok A magán-nyugdíjpénztári tagok majdnem háromnegyede nem tervezi a visszalépést az állami nyugdíjrendszerbe - közölte a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2012.
március
08. 15:34

Súlyos mínuszban a nyugdíjkasszák

Súlyos mínuszban a nyugdíjkasszák A hozamok pozitívak voltak összességében véve, a működési eredmények terén viszont súlyos mínuszban zárták az esztendőt a magánnyugdíjpénztárak - írta csütörtöki számában a Világgazdaság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART