2011.
május
28. 09:19

Nyugdíjügyben fájhat még a feje a kormánynak

malacnyugdíj A magánnyugdíjpénztárak "államosítását" az Orbán-kormány szinte az első pillanattól meglengette, a kiindulási pont egyértelműen az Európai Unió makacssága volt. Az ésszerűséget nélkülözve nem engedték ugyanis, hogy a reformot már végrehajtó országok az államháztartási hiány számításánál figyelembe vegyék a magánpénztáraknál összegyűlt vagyont.

Orbán Viktor már egészen korán jelezte: ha az unió nem fogadja el a magánnyugdíjpénzek költségvetésbe számítását, akkor radikális változtatások várhatók. Az első konkrét utalás a miniszterelnök egyik politikai beszédének legvégén, tavaly októberben hangzott el. Ekkor jelentette be: a magánkasszákba folyó tagdíjakat 14 hónapon keresztül az állami nyugdíjalapba irányítják át.

A kormány ezután meglehetősen durva verbális harcot kezdett a természetesen élesen tiltakozó magánkasszák ellen. Az emberek pénzének eltőzsdézéséről, a kasszák rossz gazdálkodásáról, sőt egyenesen eltűnt pénzről beszéltek (ennek összege először 500, majd 100 milliárd volt, később már "csak" százmilliókat emlegettek).

A végül decemberben elfogadott, további súlyos megszorításokat tartalmazó jogszabály már leplezetlenül a szektor eltüntetését célozta. Ebből derült ki, hogy azoknak kellett külön procedúrával nyilatkozniuk, akik maradni akartak magánpénztáruknál, utánuk ráadásul mára már úgy fizet 24 százalékos, azóta adónak átkeresztelt nyugdíjjárulékot munkáltatójuk, hogy azután nem keletkezik állami nyugdíjjogosultságuk. A tb-rendszerbe visszalépési kedvet azzal fokozták, hogy a volt magánpénztári tagok készpénzben felvehetik reálhozamukat − korábban, sokkal ésszerűbben, az önkéntes pénztárba utalásról volt szó − és az időközben számlájukra befizetett tagdíjkiegészítést. A pénztárak tagmegtartó kedvét pedig a költségelszámolási lehetőségek nagyon kemény visszavágásával rontották el.

Ilyen körülmények között nem meglepő, hogy a kasszáknál mindössze 3 százaléknyi, nem egészen százezer tag maradt. A történetnek azonban még nincs vége. A vagyonátadás június 12-ig zajlik le, a reálhozam visszautalása pedig augusztus végéig várható, bár az ezzel kapcsolatos kormányrendelet még nem jelent meg. Ha mindez rendben lezajlik, akkor sem biztos, hogy lefutott az ügy: az alkotmánybírósági beadványok, a nemzetközi jogi fórumok segítségül hívása okozhat még fejfájást a kormánynak.

Forrás: Napi Gazdaság

Vissza
2011.
február
07. 11:31

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt

A nyugdíjfolyósító feje nem fő az alkotmánybírák miatt Nem készült az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) arra, ha az Alkotmánybíróság aggályokat fogalmazna meg, vagy hatályon kívül helyezné a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló törvényt - közölte az ONYF főigazgatója.
Tovább
2011.
április
18. 08:52

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel

Magánnyugdíj: minden lezárulhat ősszel A kormány pénteken benyújtott egy újabb törvénymódosító javaslatot, e szerint a pénztárak május 31-én jogosultak a visszalépő tag egyéni számláját három havi összeggel csökkenteni és azt a működési tartalék javára jóváírni. A maradékot szeptember 15-ig kell átutalniuk az alap pénzforgalmi számlájára.
Tovább
2011.
február
22. 08:52

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon A magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása kapcsán felröppentek olyan hírek, hogy a BÉT havi forgalmának negyede is kieshet. A portfolio.hu számításai szerint csak kevesebb mint 5 százalékkal csökkenhet a havi részvényforgalom a budapesti parketten.
Tovább
2011.
április
04. 22:31

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság

Nyugdíjállamosítás: vért izzad az Alkotmánybíróság A döntés tovább késik, a nyugdíjtéma ezen a héten nincs az Alkotmánybíróság napirendjén, és nem is tudni, mikor lesz. A testület még mindig azt vizsgálja, hogy egyáltalán vizsgálódhat-e. A politikai nyomás egyértelmű.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART