2011.
július
29. 17:48

Nyugdíjvagyon: költekezésbe kezdett az állam

Címkék:
államadósság Úgy tűnik az ÁKK elkezdte a pénztárak eszközeinek értékesítését, az állam közel 40 milliárd forintot vont magához azonnal.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba 2960 milliárd forint került vissza, azonban ebből a hazai államkötvény állományt (1345 milliárd forintot) azonnal be kellett vonni és adósság-csökkentésre fordítani (az államadósság így csökken a GDP 77%-ra). 140 milliárd forint volt likvid formában, a többi közvetlen és közvetett részvénybefektetésben (befektetési alapokban) és egyéb befektetésekben. Mivel 230 milliárd forintot át kell utalnia az államnak a pénztárakhoz, a tagi kifizetésekhez is szükség volt egyes befektetések értékesítésére.

A közel 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyont az állam tulajdonképpen már elköltötte. Nem titok, hogy ebből a pénzből jut majd a BKV és MÁV konszolidálására (370 milliárd forint) és a PPP-projektek régóta beharangozott kiváltására is (200 milliárd forint). Az eredeti céljának megfelelően nyugdíjra is költ majd ebből az állam, még hozzá 530 milliárd forintot. Ez az összeg jelenleg befektetésekben van meg, amiket pénzzé kell még tenni - a pénztáraktól átfolyatott nyugdíjvagyon közel egyhatodát ugyanis 2011-es nyugdíjcélokra költi el az állam.

Az Index felhívja rá a figyelmet, hogy több hazai befektetési alapból elpárolgott a vagyon 80%-a. A hírportál szerint az alapok mindegyikében pénztári vagyonok voltak elhelyezve, az államhoz visszakerült jegyekkel viszont az állam nem tud mit kezdeni, hiszen neki nem a jegyekre, hanem készpénzre van szüksége. Pontosan ezért indulhatott meg a július 20-i határidő (a magánnyugdíjpénztárak eddig igényelhették vissza az Államadósság Kezelő Központtól a tagi kifizetéseket) után a visszaváltási hullám. A portfolio.hu szerint az Aegon, az ING, a Pioneer, a Concorde és a Generali a leginkább érintett.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
február
07. 07:13

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand

Bajnai, Oszkó: nem kellett volna nyugdíjeinstand Bajnai Gordon és Oszkó Péter szerint hazugság, hogy hamis tényeken alapult a tavalyi költségvetés. A volt miniszterelnök és a volt pénzügyminiszter közleményében azt írja: ha az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem fél bevezetni a most februárra ígért kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor különadók és a magán-nyugdíjpénztári befizetések "einstandolása" nélkül is teljesíthető lett volna a hiánycél.
Tovább
2011.
július
28. 15:22

Ki mire költi a reálhozamot? Kevés a hosszú távra gondolkodó

Ki mire költi a reálhozamot? Kevés a hosszú távra gondolkodó A nyugdíjpénztárak által kifizetett jelentős összegű reálhozamoknak maximum 10 százalékára keresnek majd újra valamilyen hosszú távú megtakarítási formát – írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
július
29. 10:41

Magánpénztárak halála: végre befejeztük

Magánpénztárak halála: végre befejeztük A hazai "nyugdíjak megvédése" előtt 3,1 millió magán-nyugdíjpénztári tag vagyonát 18 pénztár kezelte. Mára a tagok száma 100 ezer alá esett - így értelemszerűen több kassza válaszút elé érkezett. A nyugdíjreform miatt többen elvéreztek és volt, aki megkönnyebbült, hogy itt a vég.
Tovább
2011.
július
26. 10:52

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok

Önkéntes nyugdíjpénztárakba menekülnek a magyarok Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is - írja a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
július
21. 15:03

Százezren maradtak magánpénztári tagok

Százezren maradtak magánpénztári tagok Összesen 99.620 ember maradt a magán-nyugdíjpénztári rendszerben - állapítja meg a Stabilitás Pénztárszövetség összegzése, amely szerint az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők után a pénztárak összesen 2827,5 milliárd forintot utaltak át a Nyugdíjreform- és Államadósság Kezelő Alap számára, a "maradók" vagyona pedig 234 milliárd forintot tesz ki.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART