2012.
március
18. 10:13

OECD javaslat - a nyugdíjakat is megadóztathatja a kormány

Címkék:
OECD A nyugdíjak megadóztatását javasolja a kormánynak az OECD. A szervezet szerint ezzel meg lehetne osztani a terheket a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok között. Bár a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára első körben elutasította a javaslatot, az ATV által megkérdezett nyugdíjszakértő szerint a jövőre életbe lépő törvény lényege éppen ez lenne. Az érintetteket felháborította a javaslat.

A nyugdíjak is tartozzanak a személyi jövedelemadó hatálya alá – javasolta kedden, országjelentése ismertetésekor a kormánynak az OECD. A szervezet szerint így hosszú távon is fenntartható lenne a nyugdíjrendszer, ráadásul a nyugdíjak megadóztatása a terheket is megosztaná a jelenlegi és a jövőbeli nyugdíjasok között.

Az érintettek közül van, aki egyetért a javaslattal, a legtöbben azonban felháborítónak tartják. „Még a kevésből is levesznek az borzasztó”, „én nem fogadnám el”, „az én édesanyám is már jócskán nyugdíjas, ő is maximálisan fel van háborodva, biztos, hogy sokkal nehezebben fog tudni majd kijönni a nyugdíjából. Nem tartom igazságosnak” – mondta az utca embere az ATV Híradónak.

Azt, hogy ki mennyi nyugdíjat kap, a nettó bére után állapítják meg, azaz a keresetéből levonják a közterheket. Így, gyakorlatilag a nyugdíjak is adóznak. Ha az ellátást még egyszer megadóztatná a kormány, azzal a szakértő szerint a nyugdíjasok duplán fizetnének, és havonta 15-20 százalékkal csökkenne az ellátásuk.

Az OECD javaslatát kedden elutasította Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Az ígéretére azonban úgy tűnik nincs garancia, a jövőre életbe lépő új törvény lényege ugyanis az ATV-nek nyilatkozó Barát Gábor nyugdíjszakértő szerint éppen az lesz, amit az OECD javasol, azaz, hogy a nyugdíjakat a bruttó keresetek alapján állapítsák meg.

Forrás: atv.hu

Vissza
2012.
március
17. 10:28

Adóztathatják a nyugdíjat

Adóztathatják a nyugdíjat Nem lehet önmagában kezelni a nyugdíjak megadóztatását, ahhoz a nyugdíjszámítás módját is át kellene alakítani - reagált az OECD minapi ajánlására Barát Gábor. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetője emlékeztetett arra, hogy egy 2013-tól hatályos törvény szerint az ellátások megállapításakor nem nettósítják a korábbi kereseteket úgy, mint most, hanem havonta adóztatják. A jogszabályt egyelőre nem törölte el a kormány, így a szakállamtitkár hiába utasította vissza a nemzetközi szervezet adóztatással kapcsolatos ajánlását, ígéretére nincs garancia. Egyelőre nem tuni, a nyugdíjrendszert milyen módon alakítja át a kormány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART