2011.
október
18. 04:04

Ők kaphatnak jövőre szolgálati járandóságot

szakszervezet A jövő év első napjától szolgálati járandóságot kapnak azok, akik 1955-ben vagy azt követően születtek és a fegyveres szolgálat alapján szolgálati nyugdíjban részesülnek, noha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – ezt tartalmazza egyebek mellett a korhatár előtti nyugdíjakról és járandóságokról szóló törvényjavaslat, amelyet Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter terjesztett a parlament elé.

A szolgálati járandóság kiszámítása úgy történik, hogy az idei decemberi szolgálati nyugdíjat növelni kell a januári nyugdíjemeléssel, majd csökkenteni kell a mindenkori szja-kulccsal – ez jelenleg és jövőre is 16 százalék. Az így kiszámított összeg nem lehet kevesebb a december 31-én hatályos kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) másfélszeresénél (ez a 78 ezer forint másfélszerese, azaz 117 ezer forint). Nem csökkenhet az szjá-val a járandósága annak, akit egészségi ok miatt nyugdíjaztak. A szolgálati járandóságot nem a tb-kassza, hanem a központi költségvetés fizeti.

A  feketemunka kizáró ok

Attól a szolgálati járandóságban részesülő személytől, akit feketemunkán értek a munkaügyi ellenőrök, a nyugdíjfolyósító megvonja a járandóságot, és büntetésként az egyéves járandóságát kell megfizetnie. Az új szabályok a fegyveres szolgálatra is a normál nyugdíjkorhatárt írják elő, de lesz kivétel. Akinek megvan a 30 éves szolgálati viszonya, az a felső korhatár előtt 5 évvel kérheti a nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezését, és ettől fogva csak veszélyhelyzet esetén hívható be szolgálatra. Erre az 5 évre az illetménye megegyezik azzal az összeggel, amelyet a nyugdíj előtti rendelkezési állományba helyezéskor teljes nyugdíjként kapna.

A másik kivétel azokra vonatkozik, akik 25 év szolgálati idővel rendelkeznek, ők könnyített szolgálatot kérhetnek. A heti munkaidejük ettől számítva 35 óra, és csak reggel 6 és este 22 óra között oszthatók be szolgálatra. A havi illetményük az utolsó normál szolgálati hónap bére alapján számolt távolléti díj.

A szolgálati járandóságban részesülők – ha még nem érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt – kérhetik a különleges foglalkoztatási állományba vételt. Ebben az esetben a katonák is a rendőrség állományába kerülnek, és a rendőrség határozott idejű szerződést köt velük, amely az öregségi nyugdíjas kor eléréséig tart. Ekkortól a szolgálati járandóság megszűnik, de az új jövedelem nettó összege nem lehet kisebb a korábbi járandóságnál, illetve a minimálbér másfélszeresénél. Az új illetményt évente a nyugdíjemelés mértékével kell növelni. A heti munkaidejük 35 óra, és csak reggel 6 és este 22 óra között oszthatók be szolgálatra.

Aki lemond erről a szenior foglalkoztatásról, és visszatér a szolgálati járandóság alá, még egy alkalommal visszavehető a különleges foglalkoztatásba.

Forrás: hvg.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART