2013.
augusztus
09. 10:45

Olcsó bankszámla a nyugdíjasoknak

Címkék:
bank Éves szinten csaknem 12 ezer forintot spórolhat az a nyugdíjas, aki jól választ bankszámlát. Ha már rég foglalkozott pénzügyeivel az összeg ennél nagyobb is lehet. De milyen előnye van egyáltalán a bankszámlának a készpénzzel szemben? Melyik bank a legolcsóbb? A Bankmonitor cikkéből kiderül!

Egyre több levelet kap a Bankmonitor nyugdíjasoktól, hogy minek nekik egyáltalán számla? Miért dobjanak ki havi pár ezer forintot bankköltségre, miközben ha készpénzben vennék fel a nyugdíjukat, akkor jóval olcsóbban kijönnének. Olyat is van, aki a gyerekek házépítésére szánt egy millió forintot egyszerűen berakta egy borítékba, és feladta postán. És mit csinált volna akkor, ha nem érkezett volna meg a küldemény?

Egy bankszámla, akár mindössze havi pár száz forintnál se kerül többe a nyugdíjasoknak és több előnnyel jár részükre:

- nem kell otthon tartani a nyugdíjat kiszolgáltatva a csalóknak, rablóknak;
- vásárláshoz elég a bankkártyát a pénztárcában tartani (amit PIN kód is véd);
- ha elhagyja a tárcáját nem, vagy csak pár ezer forintot veszít a kártyatiltással;
- nem kell a postán sorban állni a sárga csekkekkel (a számlákat át lehet utalni, vagy akár rendszeres megbízást is ki lehet rá adni)
- olcsón vásárolhat az interneten
- menő módon átutalhatja az ajándék pénzt az unokája diákszámlájára.

 

Sokan úgy érzik, hiába vannak a bankszámlának előnyei, nagyon sokba kerül nekik. Készítettünk egy rövid kitekintést: az átlagos nyugdíjasunk 80 ezer forint nyugdíját bankszámlára érkezteti, netbankból utal (hogy pénzt spóroljon a bankfióki utalással szemben), csoportos beszedéssel fizeti az átalánydíjas rezsijét, és a kártyáját is aktívan használja. Neki a következő lista tartalmazza a 10 legolcsóbb bankszámlát:

Meglepő módon a legolcsóbb számla nem egy dedikáltan nyugdíjasoknak szóló folyószámla, hanem a Gránit Bank által kínált Ász számlacsomag. Itt 256 forintba kerül minden feltételezett művelettel együtt a számlafenntartás. Második helyen szintén a Gránit Bank szerepel a Sztár számlacsomagjával (702 forint). Harmadik helyen már egy kifejezetten nyugellátásban részesülőknek kínált számlát találunk 722 forinttal: Erste Bank Senior nyugdíjas csomagját. Ezen kívül még 2 nyugdíjasoknak szóló számla van a listán: 6. helyen az FHB Bank Nyugdíjas számlacsomagja (1168 forint) és a 8. helyen a Volksbank Ezüst évek nyugdíjas számlacsomagja. Több bank is kínál még speciális nyugdíjas bankszámlát (például K&H Bank és Sopron Bank), de ezek nem kerültek be az első 10 találatba, mivel a feltételezett bankolási szokások mellett drágábbak. Sok bank egyáltalán nem rendelkezik speciális bankszámával nyugdíjas ügyfelei részére. Náluk kénytelenek vagyunk beérni a normál ügyfeleknek szóló folyószámlával.

Ha megnézzük, a legolcsóbb és a 10. helyezett bank között havonta majdnem ezer forint a különbség. Szerintünk minden nagyszülő el tudná költeni azt az éves szinten majdnem 12 ezer forintnyi különbözetet. Például az unoka szülinapi ajándékára. (Ha a jelenlegi bankszámlájuk még az első 10 helyen sem szerepel, akkor még nagyobb lehet a potenciális megtakarítás).

Nyugdíjasként is érdemes bankszámlára érkeztetnünk a nyugdíjunk, ez sok előnnyel jár. Ezek közül a legfontosabb a biztonság: ha nem tartunk magunknál nagyobb összeget, egy betörésnél, besurranásos lopásnál nem kell aggódnunk a készpénz miatt. Ha nem találjuk a kártyánkat, elég letiltani. Bankszámlaválasztásnál viszont érdemes figyelembe venni az összes normál számlát, a nyugdíjas számlákkal kiegészítve. Ehhez segítséget kínál a Bankmonitor.hu számla-kalkulátora!

Kalkulátort itt talál!

Forrás: Bankmonitor.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART