2011.
április
13. 08:29

Öngondoskodás önvédelemből

persely A demográfiai helyzet romlása miatt már nincs messze az az idő, amikor két aktív dolgozónak kell kitermelnie egyetlen nyugdíjas járandóságát. A tűzoltás jeleként értelmezhető, hogy a kormány felmondta a kockázati közösséget, amelyet a magán-nyugdíjpénztári rendszer testesített meg a később fizetendő nyugdíjköltségek megosztására. Kétségtelen, hogy a majdan nyugdíjba vonuló visszalépett tagok az eredetileg 75 százalék helyett a teljes összegű állami nyugdíjra kaptak garanciát a kormánytól, ám hogy erre két évtized múlva honnan lesz pénz, azt nem tudni.

A Nemzetközi Valutaalap modellszámításai szerint a második pillér felszámolásával nagyjából 2035-től már tartósan és egyre súlyosabban deficites lesz a nyugdíjmérleg, amit többféle módszerrel lehet orvosolni. ZoborZsuzsanna , aK&H Alapkezelő vezérigazgatója a járulékemelést, a korhatár további növelését, a nyugdíjrendszer és -számítás módosítását említette az alternatívák közül. A korhatár kitolása politikai kockázatokkal jár, a járulékemelés pedig a versenyképesség rovására megy, ezért marad a nyugdíjszámítás új alapokra helyezése, ami egyértelműen alacsonyabb értékű kezdő nyugdíjakat eredményez. A magyar állam nemzetközi összevetésben eddig rendkívül gáláns volt, a fejlett országok közül – arányaiban véve – harmadik legmagasabb nyugdíjat adta polgárainak. Aki tavaly 132 ezer forintos nettó átlagkeresettel ment öregségi nyugdíjba, az gyakorlatilag ugyanekkora kezdő nyugdíjra volt jogosult. Ez a mutató azonban 2048-ra várhatóan 70 százalékra csökken.

A kieső összeg pótlásáról mindenkinek magának kell gondoskodnia – szögezte le a vezérigazgató, aki szerint a válság egyik pozitív hatása volt, hogy világszerte felértékelődött a megtakarítások szerepe. A spórolás azonban önmagában nem elég, a félretett pénzt fialtatni kell, s ezt érdemes szakértőkre bízni. Előtérbe kerül a jövedelemtervezés, azaz előbb az aktív dolgozónak ki kell számolnia, hogy mekkora havi kiegészítésre lehet szüksége nyugdíjas korában, és ehhez, illetve a járadékfizetés várható hosszához kell igazítania személyre szabott befektetési politikáját.

Példaként említette, hogy ha valaki húsz éven át havi 42 ezer forintot tesz félre, az 20,7 millió forintos portfólió birtokosa lesz a futamidő végére, ha a nyugdíj-előtakarékossági számlán (nyesz) tartja a pénzt, azaz igénybe veszi az állami támogatást és szerény ötszázalékos kamattal számol. A felgyülemlett kamatadómentes pénzből másfél évtizeden át havi 158 ezer forinttal egészítheti ki a nyugdíját.

A legfontosabbnak Zobor Zsuzsanna a rendszerességet nevezte, mert a tapasztalatok szerint ezzel jelentősen porlasztani lehet a kockázatokat. Árfolyamzuhanáskor mindenki elad – olcsón –, árfolyam-emelkedéskor pedig mindenki vesz – drágán. Ezeknek a szélsőségeknek a kisimítását segíti elő a rendszeres időközönkénti befektetés. Aki például három éve egy összegben szállt be egy részvény típusú befektetési alapba, az 28,8 százalékot veszített, míg ha ezt az összeget havonta tette volna be, akkor 3,5 százalékos hozamot ért volna el – érzékeltette a különbséget a vezérigazgató.

A K & H-nál az időskori öngondoskodáshoz az önkéntes magán-nyugdíjpénztári tagság mellett a nyeszt és a tartós befektetési számlát (tbsz) ajánlják. A már régóta a piacon lévő önkéntes kasszákban és a 2005-ben debütált nyeszben tartósságuk mellett az a közös, hogy a befizetett összeg 20 százalékának megfelelő, 100 ezer vagy 130 ezer forintos (a 2020 előtt nyugdíjba vonulóknál) szja-kedvezményt lehet érvényesíteni. A kamatadómentes nyesz viszont nem váltható át járadékra. A kasszák és a bankok kínálatából mindenki vérmérsékletének és kockázattűrő képességének megfelelő portfóliót építhet fel magának.

Még nagyobb szabadságot biztosít a tbsz, amelynek öt évben maximált futamidejének végén kamatadómentesen lehet felvenni a pénzt. Az első három évben megszüntetett számla után 16 százalékos a kamatadó, 3–5 év között pedig tíz százalék a közteher. Zobor Zsuzsanna szerint ajánlott egymást időben átfedő számlákat nyitni, mondjuk évente, és akkor a lekötött számlákon folyamatosan termelődik a pénz. Így minden évben kamatadómentesen lehet az épp kifutó számlán felhalmozott összeget hazavinni, vagy a tőkéből újabb tbsz-t nyitni. Az új előtakarékossági konstrukciók sikerét jellemzi, hogy tavaly 209 ezer magánbefektető 590 milliárd forintot helyezett el rajtuk.

Aki a teljes önállóságot igényli, annak a befektetési alapok széles tárháza is a rendelkezésére áll. Ezek magasabb hozam lehetőségével csábítanak, közülük teljes biztonságot csak a tőke- és hozamvédettek adnak. A legszerencsésebb, ha a magánbefektető biztonsági fokozat és hozam alapján választ, esetleg kombinálja a befektetési jegyeket a nyesz és a tbsz nyújtotta előnyökkel.

Forrás: Népszabadság

Vissza
2011.
január
31. 20:37

95 ezren maradtak a pénztárakban

 95 ezren maradtak a pénztárakban Az este hat órai zárás előtt fél órával 95 016 pénztártag nyújtott be nyilatkozatot arról, hogy a magánnyugdíjrendszerben kíván maradni - jelentette az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.
Tovább
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2011.
február
14. 06:06

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP

A fenntartható nyugdíjrendszerekről tárgyal az EP Az Európai Parlament kedden vitázik a fenntartható nyugdíjrendszerekről. A képviselők másnap szavaznak egy állásfoglalásról, amely a rendszerek fenntarthatóságára és a nyugdíjasok elégséges ellátására fekteti a hangsúlyt.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2011.
február
28. 16:58

A magyarok fele napról-napra él

A magyarok fele napról-napra él Növekvő munkanélküliség jellemzi a magyar gazdaságot, a társadalom fele napról-napra él – derül ki a legfrissebb statisztikákból. Az áremelkedések, az egészségügy és a nyugdíjak foglalkoztatják leginkább a magyarokat.
Tovább
2011.
február
10. 06:13

A nyugalmas öregkor csak vágyálom?

A nyugalmas öregkor csak vágyálom? Miután egyre kevesebb az aktív dolgozó, a nyugdíjas pedig egyre több, így a végső nyugdíj összege is egyre kisebb lesz.
Tovább
2011.
február
26. 11:07

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók

A nyugdíjbiztosítások felé fordulnak a biztosítók A válság visszafogta a nem életbiztosításokból származó díjbevételeket, így a magyar biztosítók idén az életbiztosításokban látják a növekedést, ennek egyik típusa, a nyugdíjbiztosítás. A magánnyugdíjpénztárak csaknem teljes megszüntetése újra előtérbe helyezte az idős korra történő megtakarítást, de az uniós népesség elöregedése generálissá teszi ezt a problémát. Az Aviva Életbiztosító felmérése szerint az európai polgároknak évente 1.900 milliárd euró plusz megtakarításra lenne szükségük ahhoz, hogy nyugdíjas éveikben is normál életszínvonalon tudjanak tovább élni. Ez a szám az Európa Unió 2010-es GDP-jének 19 százalékát teszi ki.
Tovább
2011.
február
21. 22:56

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni

A nyugdíjgondok miatt mindenütt be kell avatkozni Tavaly ugyan beindult a növekedés a gazdaságban, de ez még nem látszódott a munkaerőpiacon. 2008 a pénzügyi szektor szempontjából, 2009 a gazdasági növekedés szempontjából, 2010 pedig a foglalkoztatás szempontjából volt katasztrófa - mondta Andor László, foglalkoztatási, szociális ügyi és társadalmi befogadásért felelős biztos a Joint Venture Szövetség rendezvényén.
Tovább
2010.
november
17. 21:02

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja

Az ombudsman a nyugdíjpénztári törvények módosítását javasolja A nyugdíjpénztárak a jelenlegi intézményi formában, a hatályos jogszabályok alapján nem képesek arra, hogy a pénztártagoknak életük végéig járadékot folyósítsanak - állapította meg Szabó Máté országgyűlési biztos a nyugdíjpénztárak átfogó vizsgálatában.
Tovább
2011.
február
05. 06:51

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben

Elképesztően nehéz a kormány dolga nyugdíjügyben A nyugdíjpénztártagok többsége az állami rendszert választotta a hétfői határidőig, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, azonban a neheze csak most következik. Kedvezőtlen körülmény többek között, hogy a tehetősebbek maradtak a szektorban, míg a reálhozamok kifizetése is százmilliárdokba fog kerülni. Számításaink szerint az állam mindössze 1100-1200 milliárd forintnyi értékpapír értékesítéséről dönthet az április végén, vagy inkább május végén meginduló vagyonátadás után. Közel sem egyértelmű, hogy milyen módon teremtik elő a nyugdíjak kifizetésére szükséges 530 milliárd forintnyi készpénzt, az viszont biztos, hogy a befektetési alapok jegyei fokozatosan értékesítésre kerülhetnek.
Tovább
2011.
január
12. 10:25

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk

Ennyi kellene, és akkor még szó sincs róla, hogy jól élnénk A két felnőttből és két gyerekből álló családnak minimum 217 ezer forintra van szüksége havonta a megélhetéshez. Az egyedülálló nyugdíjasnak pedig 70 ezer forint körüli összeget kell kézhez kapnia.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
december
10. 23:45

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra?

Honnan szereznek mások pénzt a nyugdíjreformukra? A cseh kormányzat azt tervezi, hogy a Cseh Energetikai Művek (CEZ) jövő évi nyereségéből finanszíroznák a tervbe vett nyugdíjreformot. Ezzel elkerülhetővé válna, hogy a jelenleg 10, illetve 20 százalékos forgalmi adót egy 19 százalékos egységes forgalmi adósávba sorolják. A korábbi elképzelések szerint ebből a nyereségből kellett volna pénzelni a nyugdíjreformot.
Tovább
2010.
november
30. 18:17

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek?

Ijesztő példák az állami nyugdíjra - 5 év és vége a tb-nek? Az eltérített magánpénztári járulékok sem fedezik az első pillér hiányát - írja a Stabilitás Pénztárszövetség közleménye. Öt éven belül a társadalombiztosítás helyzete ismét ellehetetlenülhet - állítja a sajtóanyag.
Tovább
2011.
február
18. 07:02

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert

Korózs Lajos: Szétverik a nyugdíjrendszert A nyugdíjrendszer átalakítását és a kormány nyugdíjasokat is érintő lépéseit bírálta Korózs Lajos, az MSZP elnökségének tagja Szegeden a Szegfű Klubban, ahol a Közéleti Kávéház Baloldali Páholyának vendége volt csütörtökön délután.
Tovább
2011.
február
15. 06:24

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér

Mi magunk vagyunk a harmadik pillér Akár az állami nyugdíjalapot, akár a magánkasszákat választotta január végével a hazai járulékfizető lakosság, hosszútávon csak az egyéni öngondoskodás adhat kellő biztosítékot a valós értékű nyugdíjak előteremtésére – állítják szerkesztőségünknek küldött közleményükben a TakarékBank elemzői.
Tovább
2009.
december
12. 15:39

Tegyen félre öregkorára!

Tegyen félre öregkorára! A magánnyugdíjpénztárak és önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai körüli cívódásban kikerült a figyelem középpontjából az öngondoskodás negyedik pillére. Pedig a nyugdíj-előtakarékossági számla számtalan adó- és járulékedvezménnyel kecsegtet, ráadásul a számlatulajdonosok maguk dönthetnek a befektetett pénzük sorsa felől.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART