2011.
december
24. 03:34

Önkéntes nyugdíjpénztárak maradhatnak

Parlament , nyugdíjvita Több ponton változtatott a magán-nyugdíjpénztári tagokra vonatkozó szabályokon az Országgyűlés a gazdasági stabilitási törvény pénteki elfogadásával.

Eszerint megszűnik a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés azok esetében, akik fenntartották magánpénztári tagságukat, az általuk fizetett tízszázalékos nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül. A törvény ugyanis kimondja, hogy a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg.
Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken úgy nyilatkozott, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések "mostantól mindig az állami kasszába mennek". Előző nap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még csak azt jelentette be, hogy jövőre és valószínűleg 2013-ban is átirányítják a magánpénztári befizetéseket az állami nyugdíjkasszába, és arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az állami pillérbe való átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki fenntartotta magánpénztári tagságát.

Ez meg is történt: az elfogadott jogszabály szerint jövő év március végéig kezdeményezhetik visszalépésüket az állami nyugdíjrendszerbe a magán-nyugdíjpénztári tagok, a pénztári tagság megszűnésének napja pedig május 31. lesz.
Az állami pillérbe visszalépő pénztártagok a tagdíjkiegészítésként befizetett összeget, valamint a reálhozamukat felvehetik, vagy önkéntes pénztárba, illetve a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlájukra utalhatják.
Ugyanakkor a parlament arról is döntött, hogy a magánpénztárban maradók állami nyugdíjjogosultságot kapnak. Ezt - vagyis annak a szabálynak az eltörlését, hogy aki korábban pénztártag maradt, kilépett a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerből, ezért 2012 januárjától keresetei nem számítanak be a majdani állami nyugdíjába - végül arra hivatkozva kezdeményezte a kormány, hogy mivel a magánpénztártagok által fizetett nyugdíjjárulék az állami nyugdíjkasszába kerül, annak állami nyugdíjjogosultságot kell keletkeztetnie.

A Matolcsy György jegyezte indítvány eredetileg nem tartalmazott a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos rendelkezéseket, azok módosító indítványok elfogadásával kerültek be az előterjesztésbe.

A nyugdíjrendszer alapvető szabályait is rögzítő, január 1-jétől hatályos törvény szerint az állami nyugdíjrendszerben az ellátási jogosultság alapja a nyugdíjjárulék fizetése, az állam pedig garantálja a nyugdíjak kifizetését, és biztosítania kell azok reálértékét. Ellátásként öregségi nyugdíj és hozzátartozói nyugellátás állapítható meg, az előbbi - a negyven év szolgálati viszonnyal rendelkező nők kivételével - csak a nyugdíjkorhatár betöltésével.

Az állami nyugdíjak kifizetésének fedezetét a Nyugdíjbiztosítási Alap biztosítja, amelynek bevételeit a befizetett nyugdíjjárulékok, a foglalkoztatók által e célra fizetett közterhek, a központi költségvetésből biztosított források és a törvényben meghatározott egyéb bevételek képezik.

A jogszabály ugyanakkor lehetővé teszi kiegészítő nyugdíjintézmények, vagyis önkéntes pénztárak működését.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
december
21. 12:49

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt

Az MSZP Strasbourghoz és az Alkotmánybírósághoz fordul a magán-nyugdíjpénztárak miatt Korózs Lajos hangsúlyozta, hogy egy előterjesztés nyomán a jövő évtől kezdve csak az állami pillérbe lehet majd járulékot utalni. Szavai szerint ezzel gyakorlatilag megszűnnek a magánpénztárak, miközben "elveszik közel százezer ember több száz milliárd forintos vagyonát". Az MSZP elnökségi tagja kijelentette, hogy minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, minden pénztártagnak felajánlják a segítséget.
Tovább
2011.
december
22. 08:53

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata

Megteremti a magán-nyugdíjpénztári tagok átlépési lehetőségét Matolcsy módosító javaslata A javaslat egyebek mellett azt tartalmazza, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásban nem részesülő pénztártaggá vált természetes személy kezdeményezheti a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépését. A visszalépő tagok tagdíjkiegészítéssel csökkentett követelésének értékét a pénztár átadja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A pénztár a tagsági jogviszony megszüntetésével kapcsolatos tényleges költségeket, legfeljebb azonban a tag követeléséből annak egy ezrelékét vonhatja le.
Tovább
2011.
december
21. 08:42

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére

Perközösséget szervez a VDSZ a magán-nyugdíjpénztárak megmentésére Perközösséget szervez a magán-nyugdíjrendszerben maradt tagokból a vegyipari szakszervezet, hogy a strasbourgi bíróságnál keressen jogorvoslatot a kormány tervezete, mintegy 102 ezer tag megtakarításának államosítása ellen - tájékoztatott a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) Székely Tamás elnök bejelentéséről.
Tovább
2011.
december
21. 16:11

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában

Selmeczi: nincs hiány a nyugdíjkasszában A nyugdíjkasszában szó sincs hiányról - jelentette ki a szocialista Korózs Lajos szavaira válaszolva Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében arra kérte az MSZP elnökségi tagját, hogy "hagyjon fel valótlan állításaival".
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART