2012.
december
03. 09:40

Online várólisták

Címkék:
ügyintézés A hosszú várólisták arra kényszerítik a vezetőket, hogy magánkórházakat válasszanak az állami egészségügyi intézmények helyett. Az új várólista-nyilvántartási rendszerrel rövidebbé válhat a várakozás.

Gyakori, bosszantó eset, hogy bár az alanynak nem műtétre, csupán valamilyen vizsgálatra van szüksége, mégis várólistára kerül, és hosszú, akár több hónapos, éves várakozásra kényszerül. A tarthatatlan állapot miatt a felsővezetők, vezetők, topmenedzserek jellemzően magánintézményeket, magánkórházakat választanak. A saját finanszírozású vizsgálatok így hamarabb elkészülnek.

A nehézkes folyamatot és a hosszú várólisták hátrányait is csökkentheti a digitalizált egészségügy (eHealth). Magyarországon például interneten is elérhetővé vált az országos, nyilvános várólista-nyilvántartás. Ennek segítségével a beteg mérlegelheti, hogy a beavatkozást vagy vizsgálatot melyik régióban vagy melyik intézményben végezteti el: kivárja, míg a neves kórházban sorra kerül, vagy vállalja, hogy hamarabb ellátják egy kevésbé ismert helyen. De a sor elejére továbbra sem lehet kerülni. A várólista vezetésére vonatkozó alapszabályok nem változnak. Ezentúl még inkább szakmai okok határozzák meg a sorrendet.

A több évre előre szóló várólisták többnyire a költséges beavatkozásoknál alakulnak ki. Sok pácienst az egészségügyi intézmények anyagi források híján nem tudnak időben ellátni. Előfordul az is, hogy a kívánt ellátást a beteg társadalombiztosítása nem fedezi.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kezelt új rendszerben ellenőrizhető, hogy a várólistán tartózkodás időszaka alatt mennyit kellett terápiára költeni, mennyi gyógyszerre volt szükség, milyen krónikus ellátásban részesült és mennyi táppénzes napot vett igénybe a páciens. A költségeket összevetik a műtéti, illetve az annak elvégzéséhez szükséges kiadásokkal. Így a pénzügyi és emberi erőforrásokat oda csoportosítják, ahol nagyobb szükség van rájuk. Ezért az új rendszertől kevesebb pazarlást és szakszerűbb betegellátást remélnek a szakemberek.

Forrás: itboard.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART