2012.
április
26. 10:17

Önök engem keresnek!

Címkék:
munkamegbeszélés Álláskeresés során az idősebbek gyakran úgy érzik, labdába se rúghatnak a fiatalok mellett, pedig a munkaerőpiacon élet- és munkatapasztalataik miatt értékes munkavállalók. Az idegennyelv-ismeret hiánya azonban gyakran probléma.

Az idősebb munkavállalók közül sokan nem hisznek abban, hogy a társadalom értékes tagjai és olyan értéke képességekkel rendelkeznek, amelyekre a munkáltatónak szüksége van. A társadalmi tévhitek mellett az önértékelési problémákhoz és önbizalomhiányhoz nagymértékben hozzájárul, hogy bizonyos kor felett a munkanélküliség a korábbi életszínvonalat és egzisztenciát veszélyezteti, kialakul a görcsösség és a pesszimizmus. A munkakereséshez viszont elengedhetetlen a magabiztosság, az önbizalom (hiszen ha mi magunk nem hiszünk magunkban, akkor mások miért higgyenek) és a karriercél, amiért érdemes dolgozni.

A fiatalok frissek, erősek, lelkesek, ezzel szemben az idősebbek lassúak, rugalmatlanok és túl csökönyösek. Ezek a skatulyák jelentik a legnagyobb nehézséget a 45 év feletti munkakeresők számára. Az igazság persze ennél sokkal árnyaltabb: valóban vannak területek, amelyeken a fiatalok előnyt élveznek, azonban az idősebbek élet- és munkatapasztalata nem szerezhető meg iskolapadban vagy kötelező gyakorlat során. A szakmai tapasztalatok nemcsak az egyéni munkában hasznosak, hanem csapatban is. A különböző korosztályú munkavállalókból alkotott csapatok hatékonyabban, jobb problémamegoldó képességgel tudnak működni, hiszen a fiatalos lendület és a megfontolt szakmaiság újító, eredményes megoldásokat szül.

Gyakran nemzetközi környezetben kell dolgozni, ezért idegen nyelvek ismerete előnyt jelent. Nyelvtanulásra érdemes időt fordítani, de nemcsak a munkapiaci előnyök miatt, hanem a sikerélményekért és a szellemi frissesség megőrzése végett is. A technikai újdonságoktól sem szabad megijedni, fiatalos lendülettel kell velük megismerkedni és használni kell őket. Az új ismeretek, képességek növelik a magabiztosságot.

45 év felett elsősorban a szakmai tapasztalatokat érdemes hangsúlyozni a munkakeresés során, illetve a munka nélkül töltött időben nyomon kell követni az újításokat, az újdonságokat és a szakmai híreket, hogy az ismeretek naprakészek legyenek. Érdemes feltenni a kérdést: "miben vagyok jó?" vagy: "miért lennék nélkülözhetetlen egy cég számára?", és ezek alapján kell válogatni az álláshirdetések között.

Forrás: 50plusz.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART