2012.
május
11. 12:06

Orbán átalakítja kormányát

Címkék:
Orbán Viktor Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Lázár Jánost a frakcióvezetői székben Rogán Antal váltja, az IMF-főtárgyalói poszton pedig Varga Mihály követi Fellegi Tamást.

Lázár Jánost - aki el is vállalta a Miniszterelnökség vezetését, így le kell mondania hódmezővásárhelyi polgármesteri posztjáról - Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén - közölte a kormányfő, a Fidesz elnöke. Elmondta, pártja elnöksége is támogatja, hogy Rogán Antalt javasolja a képviselőcsoportnak a frakcióvezetői posztra.

A Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár, Varga Mihály június 1-jétől Fellegi Tamás utódja lesz, vagyis tárca nélküli miniszterként ő vezeti majd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalásokat.

Fellegi Tamás elvégezte a munkát, amivel megbíztuk - mondta Orbán Viktor. "Nagyon nehéz munkát végzett el, hálás vagyok azért a teljesítményért, amit nyújtott. Az egész ország köszönettel tartozik neki: óriási ellenerők munkálkodásának közepette elérte, hogy meg tudjuk kezdeni a tárgyalásokat Magyarország pénzügyi lehetőségeinek bővítéséről az IMF-fel és az EU-val" - fejtette ki a kormányfő, aki szerint ezen a területen a politikai munka véget ért, a tárgyalások meg fognak kezdődni, és egy szakközgazdászra van szükség.

A Miniszterelnökségen a jövőben három államtitkár dolgozik: ketten jogi munkát végeznek majd, a harmadik pedig a kormányfő külkapcsolataiért lesz felelős. Utóbbit Orbán Viktor azzal magyarázta, hogy ennek a területnek nőni fog a jelentősége a következő két évben.
"Megvagyok az egésszel, készen vagyok" - válaszolta a kormányátalakítást firtató kérdésre Orbán Viktor.

MSZP: a bejelentett személycserék helyett Orbánnak és Matolcsynak kéne mennie

Horváth Csaba, a szocialisták alelnöke pénteken sajtótájékoztatón kérdésére válaszolva azt mondta: a kormányfő reggeli rádióinterjújából a legfontosabb, a távozásáról szóló bejelentés elmaradt. Noha - folytatta - az MSZP megítélése szerint az ország állapotáért leginkább Orbán Viktor és Matolcsy György felelős, ezért nekik kéne menniük a kormányból, hogy megtörténhessen a szükséges gazdaságpolitikai fordulat.
"Amikor a fejétől bűzlik a hal, nem a farkát kell lecsapni, hanem a fejét" - fogalmazott. Szerinte ennek hiányában csak "parasztvakításnak" értékelhető, hogy több, eddig is felelős tisztséget viselő fideszes politikus helyet cserél, ám ettől nem várható érdemi változás a kormányzati politikában.

LMP: politikai verőemberek kerülnek pozícióba

Az LMP szerint a kormányzati személyi változások azt mutatják, hogy a kabinet egyre gyorsuló tempóban száguld a rossz irányba – mondta az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken bejelentett személyi változásokra reagálva Jávor Benedek. Az LMP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján elhibázottnak nevezte a kormányátalakítást és úgy fogalmazott, hogy most politikai verőemberek kerülnek pozícióba.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: a változtatások azt mutatják, hogy szó sincs az ülésszak elején emlegetett konszolidációról. Szavai szerint „olyan politikai verőemberek kerülnek most pozícióba, mint Lázár János, aki meghonosította a magyar parlamentben a családok és felmenők tetteiért viselt felelősség fogalmát és Rogán Antal, aki Lázár Jánossal együtt az elmúlt évek leggyalázatosabb törvényeinek jó részéért felelős”.
Hangsúlyozta, hogy ezek a politikusok terjesztették be azon adótörvényeknek a jelentős részét, amelyek a „jelenlegi gazdasági krachért elsősorban felelősek”.
Annak a véleményének is hangot adott, hogy hozzájuk köthetőek a „magyar demokratikus jogrend leépítésében” szerepet játszó jogszabályok, például a médiatörvény. Hangsúlyozta, hogy ezt a törvényt a jövő héten újra kell tárgyalnia a parlamentnek, mert a jogszabályról az Alkotmánybíróság is úgy vélekedett, hogy az számos ponton elfogadhatatlan és az alaptörvénnyel is ellenes.

Jávor Benedek kijelentette azt is, hogy Lázár János és Rogán Antal kinevezésétől az elhibázott politika és a politikai konfliktusok megerősödését lehet várni.
Az LMP szerint inkább Matolcsy György nemzetgazdasági és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztereket kellene meneszteni a kormányból. Utóbbi kapcsán úgy fogalmazott, hogy nincs olyan demokratikus ország, amelyiknek a vidékfejlesztési minisztere „ilyen botrányos földügyekkel a háta mögött” hivatalban maradhatna.
A Varga Mihály kinevezésére vonatkozó kérdésre válaszolva azt mondta, ebből is látszik, hogy a kormányfő nem elégedett az IMF-tárgyalások alakulásával. Hozzátette, nem hiszi, hogy Varga Mihály belépése lényegi változásokat hozna, mert az alapvető döntések a miniszterelnök szintjén születnek meg.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART