2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Címkék:
Orbán Viktor A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.

Orbán Viktor ezt hétfőn mondta a parlamentben az MSZP-s Simon Gábor azonnali kérdésére adott válaszában. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a kormány ráteszi a kezét a magánnyugdíjpénztár-tagok megtakarított pénzére, tulajdonára. Szerinte tanulságos, hogy miként jutott el a kormányoldal a "14 hónapra felfüggesztjük az átutalástól" addig, hogy "megszüntetjük a magánnyugdíjpénztárakat".

"Önök most elveszik, és saját célra használják fel hárommillió ember megtakarítását" - mondta, hangsúlyozva, hogy nem kevesebb mint háromezer milliárd forintról van szó. Simon Gábor véleménye szerint a kormány szándéka jogilag aggályos, ellentétes az európai uniós alapelvekkel, és az emberi méltóságot is sérti. Ez nem szabad választás, hanem "nyílt zsarolás, cinikus maffiamódszer" - értékelte a politikus.

"Kik lesznek a következők, akiket kizárnak a nyugdíjrendszerből? Igaz-e az a hír, hogy mérlegelik az állampolgárok tulajdonát képező hosszú távú befektetések zárolását?" - kérdezte. Orbán Viktor válaszában kifejtette: átlagosan több mint százezer forintot vesztettek azok, "akiket a nyugdíjpénztárakba bekényszerítettek". Ez a szocialista trükk ráadásul - folytatta - több mint ezermilliárd forint veszteséget okozott a költségvetésnek, azaz mintegy százezer forintot vett el minden ma élő magyar állampolgártól.

A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára; vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át, s ezzel a trükkel az egész nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták - mondta Orbán Viktor, aki szerint "a jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk".

Nyugdíjmentő intézkedéseket hoztak, rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték mindenki nyugdíját - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövőben a nyugdíjbefizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani, az új, "védett nyugdíjrendszer" pedig garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Leszögezte: visszaadják a biztonságot, a kiszámíthatóságot, a döntés szabadságát és az emberek pénzét.

Simon Gábor viszonválaszában úgy fogalmazott, "azért, mert ön mondja ezeket az állításokat, attól ezek még nem igazak". Közölte, ez a vita nem kettejüké, mert a kormányfőnek mindazokkal szembe kell majd néznie, akik hozzásegítették őket "ezekhez az aránytalan hatalmi pozíciókhoz".

Orbán Viktor úgy reagált: Magyarország másodszor néz szembe azzal, hogy a "szocialisták mindent kitalicskáztak, amit tudtak", ugyanis 1990-ben nulla forinttal adták át a nyugdíjkasszát, 1997-ben pedig újabb kísérletet tettek rá. Leszögezte, hogy ez a szégyenteljes múlt, amit az emberek meg akarnak változtatni.

Orbán Viktornak a hétfői ülésnapon mindenképpen válaszolnia kellett Simon Gábor azonnali kérdésére, amit az MSZP-s politikus már a november 8-ai ülésen feltett volna. A házszabály szerint a kérdés címzettjének három egymást követő alkalommal - halaszthatatlan közfeladat esetén - lehetősége van mást kijelölni a válaszadásra, azonban ha a kérdező egyszer sem fogadja el a kijelölt válaszadót, akkor negyedik alkalommal a kérdés eredeti címzettjének már mindenképpen személyesen kell válaszolnia.

Forrás: ma.hu

Vissza
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2010.
július
08. 11:13

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában

Kemény évek várnak a nyugdíjasokra Európában Fenntarthatatlan a nyugdíjrendszer Európában. 2012-től csökkenni kezd a munkaképes korú népesség létszáma az Unióban, 2060-ra pedig a mostani négy helyett már csak két aktív korú polgár jut majd egy nyugdíjasra. Ezekkel a drámai megállapításokkal indokolja az Európai Bizottság, hogy július 7-én konzultációt indított „a megfelelő, fenntartható és biztonságos nyugdíjak biztosításának lehetőségéről”.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2010.
november
12. 14:47

MSZP: lehessen választani a nyugdíjpénztárak között

MSZP: lehessen választani a nyugdíjpénztárak között MSZP-s képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy az emberek szabadon dönthessenek arról: az állami rendszerbe, vagy önkéntes magánnyugdíjpénztárakba fizetik be az eddigi magán-nyugdíjpénztári megtakarításaikat.
Tovább
2010.
október
15. 22:15

Nem kényszerítenek senkit az állami nyugdíjrendszerbe

Nem kényszerítenek senkit az állami nyugdíjrendszerbe Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, ezután is mindenki maga döntheti el, milyen pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát. A miniszterelnök szóvivője azt is elmondta, a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal, az erről szóló jogszabály-tervezetről már hétfőn dönthet a parlament.
Tovább
2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART