2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Címkék:
Orbán Viktór (uniós elnökség) A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő hangsúlyozta: azokat a típusú adókat emeli a kormány, amelyek "nem a mindennapi élet legfontosabb kiadásaihoz kötődnek, illetve minden olyan kiadást leállítunk, amit nem feltétlenül muszáj az idén elvégezni, hanem ráérünk egy vagy két év múlva megvalósítani." Költségvetési elemek zárolására "már nem nagyon van mód, hiszen a közkiadásoknak elértük azt a kritikus határát, amely alá már nem mehetünk" - tette hozzá a miniszterelnök, azzal, hogy további konkrétumokat csak jövő szerdán a kétnapos kormányülést követően mond majd.

Azt ugyanakkor leszögezte: csak olyan változást hajt végre a kormány, amely nem veszélyezteti a legfontosabb célkitűzéseket: így nem akadályozza a munkahelyteremtést, a közfoglalkoztatás elindítását és az otthonvédelmet.

A stabilitási törvénnyel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta: a törvény célja, hogy a magyar gazdasági rendszernek azokat a pilléreit helyezze biztonságba, amelyeken nyugszik a gazdaság teljesítőképessége. Vagyis az ország versenyképességének legfontosabb tényezőit védi meg ez a kétharmados törvény, amely rögzíti, hogy önfenntartónak kell lennie a magyar nyugdíjrendszernek, az egészségügyi kasszának, a magyar felsőoktatási rendszernek és "az önkormányzatoknak a gazdálkodásuk során állami szempontokat és érdekeket is szem előtt kell tartaniuk, vagyis ne fordulhasson elő, hogy miközben a központi költségvetés stabil, aközben az önkormányzatok költségvetése szétesik, nyakig eladósodnak" - mondta Orbán Viktor .

Nyugdíj előtt védett kor

A nyugdíjakkal kapcsolatban a kormányfő megerősítette, a legfontosabb cél a védett kor intézményének megteremtése, hogy az emberek a nyugdíjukat megelőző utolsó 5-10 évben egyfajta védettséget élvezzenek. "Ennek a közgazdasági és jogi alapjait" ősszel terjeszti a parlament elé a kormány - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt: nem lát esélyt arra, hogy az európai gazdaság 8-10 évnél hamarabb kerüljön ki a jelenlegi válságperiódusból. Orbán Viktor szerint ugyanis az "elmúlt 2-3 hónapban eldőlt, hogy az eurózónában lévő országok és vezetőik nem tudnak, nem akarnak, nem képesek olyan döntéseket hozni, amelyekkel megakadályoznák, hogy saját országaik tovább adósodjanak el, vagyis belezuhannak egymás után az adósságcsapdába.

A devizahitelesek megsegítésére létrehozott árfolyamgát intézményével kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: csak ideiglenes megoldás, nem oldja meg tartósan és véglegesen a családok problémáit, de "levegőhöz juttatja őket." A Fidesz-KDNP frakciószövetség a jövő heti háromnapos frakcióülésen tárgyalja a további otthonvédő lépéseket. A kormányfő leszögezte: a cél, hogy a bankok és az emberek közösen osszák meg a terheket.

A gazdagokat is védeni kell

A szolidaritási adó lehetséges bevezetését a miniszterelnök nem támogatja, mert az ahhoz vezethet, hogy "a gazdagok kihúzzák magukat az adózás alól" és kiviszik az országból a jövedelmüket. A kormányfő emellett kitart az egykulcsos adórendszer mellett és azt is elmondta: a kormány a posta bevonásával vizsgálja annak a lehetőségét, hogy ez emberek közvetlenül vásárolhassanak államkötvényt. Orbán Viktor elmondta: jelenleg az államadósság 3-4 százalékos csökkenését tartja elérhetőnek, ezzel kapcsolatban a jövő héten tesz bejelentést.

Forrás: vg.hu

Vissza
2011.
augusztus
30. 09:37

Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk

 Orbán: harcos és nehéz ősz vár ránk Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő ősz lesz – ezt mondta Orbán Viktor a diplomatáknak.
Tovább
2011.
augusztus
31. 08:36

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből

Ismét pénz lesz a nyugdíjrendszerből A kormányfő újabb, néhány százalékos államadósság-csökkentés bejelentését jelentette be, szeretné, ha a ciklus végére az államadósság mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz.
Tovább
2011.
augusztus
30. 20:32

Szijjártó: nem lesznek megszorítások

Szijjártó: nem lesznek megszorítások A miniszterelnök szóvivője szerint "hiába a szocialisták beteges vonzódása a megszorításokhoz", nem lesznek megszorítások.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART