2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Címkék:
Orbán Viktor kormányfő A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.

"Közel volt, fenyegetett az a helyzet, hogy a magyar állam egyszerűen nem tud fizetni. Ez a veszély közel volt, örülök, hogy sikerült elhárítani. Nemcsak a nyugdíjrendszert sikerült így megmenteni. Az államadósság ma az elsőszámú ellensége Magyarországnak, ezt kell leküzdeni" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Orbán Viktor kormányfő, aki a magán-nyugdíjpénztári és állami nyugdíjrendszer átalakítása kapcsán mondott beszédet.

Orbán Viktor nagy eredménynek tartja, hogy a magápénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami rendszerbe, ez szerinte az összefogást jelzi. "Abból a szempontból is nagy eredménynek tartja a 97 százalékot, az elmúlt 20 év tele volt bizalmatlansággal. Pszichológiailag példátlannak tűnő fejlemény ez az eredmény" - mondta Orbán, aki szerint az emberek vágynak arra, hogy bizalmat szavazhassanak a jövőnek, a saját államuknak.

A kormányfő köszönetet mondott azoknak, akik döntöttek a nyugdíjukról és azoknak az államigazgatásban dolgozóknak is, akik az átállás levezénylésében "jól állták a sarat". Orbán szerint mindaz, amit most Magyarországon tesznek, segít abban, hogy "kimeneküljünk" azok közül az országok közül, akik egy-két éven belül államadósság problémákkal fognak küzdeni. "Versenyelőnyünk, hogy képesek vagyunk olyan mértékű összefogást létrehozni, amelyet nagyon kevesen, ha egyáltalán" - mondta.

Valódi választási lehetőséget kaptak a tagok

A kormányfő szerint valódi választási lehetőséget kaptak a magán-nyugdíjpénztári tagok, erre az is bizonyíték, hogy három százalékuk nem lépett át az állami rendszerbe. "Ez a három százalék arra elég, hogy azt tudjuk mondani, hogy volt választási lehetőség. Egy száz százalék nekem is gyanús lett volna" - mondta Orbán, aki szerint "nehéz kondíciók mellett kellett döntést hozni, de mondhatjuk, hogy szabad volt a választás lehetősége." Hozzátette: "mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy felnőtt ember módjára hozzon döntést."

A kormányfő szerint mindig azok fognak jobban járni, akik mindig benn maradnak a közös szolidaritási rendszerben. "Nem kívánom a maradókat egy pillanatig sem bírálni, sőt, rendkívül bátor döntés, magabiztos emberek kellenek, hogy legyenek, elismeréssel adózom azoknak, akik bátrak és ezt az utat választják" - mondta Orbán. Elmondta, hogy a többieknek az összefogás révén van esélyük, és a köznyugdíjrendszer mindig is több lehetőséget fog kínálni mint a magánnyugdjírendszer.

Végleges, hogy kétpilléres a nyugdííjrendszer

Szerinte az állam eddig havonta 30 milliárdot adott át "tőzsdézésre" a magánpénztáraknak, ezt ezután már nem kell átadni - az így állami kézben maradó vagyonról pedig azt mondta, hogy a nyugat-európai költségvetési számításokban ez automatikusan megjelenik. A reálhozamokat a pénztárak információi alapján fogják kifizetni - mondta a miniszterelnök, aki szerint „most ugrik a majom a vízbe, most kiderül, hogy ami ott van, az mennyi.”

A kormányfő szerint végleges, hogy kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer. Szerinte "nem lehet azt az benyomást kelteni", hogy ez visszafordítható lenne, akár egy alkotmánybírósági döntéssel. Év végére várhatóan feláll az egyéni számlás rendszer az állami nyugdíjrendszeren belül is, az erről szóló, mentrendet is tartalmazó előterjesztést már meghallgatta a kormány.
 

Szintén beszélt arról, hogy a kormány még az idén egyensúlyba hozná a nyugdíjrendszert úgy, hogy a nyugdíjrendszer befizetései fedezzék a nyugdíjrendszer kiadásait. Ezt a februári reformcsomag már tartalmazni fogja. Orbán szerint a nyugdíjkasszát szerint át kell világítani és meg kell tisztítani, töbek között a szociális jellegű kiadásoktól. "Sok munkacsoport dolgozik rajta, remélem, február közepén kiérlelt javaslatokat tudunk bemutatni."

Nem beszélt arról, hogy más is történhetne a maradókkal

A miniszterelnök beszéde előtt a Híradó nem tartotta kizártnak, hogy a kormányfő arról is bejelentést tesz, hogy a magánpénztárak államosítását kimondó törvényben módosításokat kezd a kormány - például eltörli azt a szabályt, mely szerint a maradók nem lennének jogosultak a 24 százalékos nyugdíjjárulék után állami nyugdíjra. Ha ilyen értelemben módosítaná a kormány a nyugdíjtörvényt - azzal elejét vennék, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisítse az államosítási törvényt - tette hozzá a Híradó beszámolója. A beszédben azonban nem hangzott el ilyen bejelentés.

Vissza
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
december
03. 23:19

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe

Andor: az EU beleszólhat a tagállami nyugdíjrendszerekbe Az európai foglalkozás hirtelen bővülésére ugyan nem számít, de a költségvetési konszolidáció munkahelyekre gyakorolt esetleges negatív hatásától sem tart Andor László, a Bizottság magyar tagja, aki a BruxInfónak adott interjúban arra is figyelmeztet, hogy a nyugdíjrendszer átalakításának a fenntarthatóságot kell javítania, ami nem feltétlenül igaz a tervezett magyar intézkedésekre.
Tovább
2010.
december
07. 21:58

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt

Az EU nem büntet a nyugdíjrendszer miatt Az Európai Unió nem fogja büntetni Magyarországot a nyugdíjrendszer megváltoztatása, a magán-nyugdíjpénztári pillérből az állami nyugdíjrendszerbe visszaáramoltatás miatt - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden Brüsszelben.
Tovább
2010.
december
14. 12:39

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak

Az Európai Bizottsághoz fordulnak a nyugdíjpénztárak Az Európai Bizottság elnökétől, José Manuel Barrosótól kért azonnali segítséget "3 millió magyar munkavállaló érdekeinek megvédésében" a Stabilitás Pénztárszövetség.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2010.
december
17. 16:49

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni Orbán Viktor a magyar EU-elnökségre készülve megígérte, hogy az euró stabilizálása lesz a legfontosabb feladat. Közép-Európának gázvezetékeket akar. A válságadók és a magánnyugdíjpénztárak miatt aggódóknak pedig azt üzente, hogy fölösleges Brüsszelben panaszkodniuk.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART