2011.
június
07. 10:35

Orbán mindenkit sokkolt - Sztrájkok, tüntetések jönnek

Orbán Viktor kormányfő Sztrájkok és demonstrációk következnek mostantól egymással párhuzamosan a rendvédelmi ágazatban. A szakszervezetekkel folytatott egyeztetésen Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert.

Valamivel több mint egy órát kaptak kedd reggel hét órakor a szakszervezetek arra, hogy Orbán Viktorral találkozzanak. Ez csupán arra volt elég, hogy az egyes érdekvédelmi szervezetek két percben elmondják a véleményüket. Az érdekképviseletek mindegyike azt mondta, elutasítják a kormány terveit, amely szerint a jövőben a korkedvezményes nyugdíjat eltörlik és a szerzett jogokat elveszik. Szijjártó Péter szombaton úgy nyilatkozott, hogy az 57 éves kor alatti nyugdíjas rendvédelmiek nyugdíját átneveznék juttatássá, amelyet megadóztatnának. Hétfőn pedig a parlament megszavazta az első lépést, azaz azt, hogy a nyugdíjak szabadon elvehetők, átalakíthatók szociális jutattássá.

Megegyezés nem született, Orbán Viktor pedig sokkolt. Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára szerint Orbán Viktor a megbeszéléseken nyilvánvalóvá tette: a rendvédelmi dolgozók csak az elsők a sorban, a kormány célja az, hogy 2012-től teljesen megváltoztassa a nyugdíjrendszert, és olyan - az eddiginél lényegesen előnytelenebb - kiszámítási módot vezessen be, ami "minél tovább a munka világában tartja az embereket".

A szakszervezeti vezetők szerint itt vége is a tárgyalásoknak - legalábbis a korkedvezményes nyugdíjról. Mint Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke mondta, nincs értelme erről a tárgyalóasztal mellett folytatni az egyeztetéseket, ezért június 16-án bohócforradalom jeligével az utcára vonulnak. Emellett jogászaik minden lehetséges fórumot megkeresnek azért, hogy a kormány ne tudja elvenni a már megszerzett nyugdíjakat.

Az FRSZ is lezártnak tekinti a megbeszéléseket, mert a kormány álláspontját sem az aktív, sem a nyugállományú rendvédelmisek esetében nem fogadják el. Előbbieknél teljesen megszűnne a korkedvezményes nyugdíj lehetősége, utóbbiak esetében pedig jöhet a nyugdíjak csökkentése, megadóztatása, hogy így "ösztönözzék" ismét munkavállalásra az érintetteket.

Más tárgyalások kezdődnek viszont a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljének kidolgozásáról. Ezt a Belügyminisztérium fogja koordinálni, és a szakszervezetek is részt vesznek benne.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
június
06. 23:35

Megszavazták: elvehetők a nyugdíjak

Megszavazták: elvehetők a nyugdíjak Bejött a papírforma: az Országgyűlés megszavazta, hogy a korhatár alatti nyugdíj csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, vagy akár meg is szüntethető.
Tovább
2011.
június
06. 07:49

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba"

Orbán: "Akkor is végigcsinálom, ha beköltöznek a hálószobámba" A rendvédelmi szakszervezetekkel való csütörtöki egyeztetése után a TV2 vasárnapi riportjában másodszorra is dezertőrnek nevezte a miniszterelnök a "füstbombákat dobáló, vízcsapokat törő" rendőröket és tűzoltókat. Orbán Viktor egyértelművé tette: mindenáron keresztülviszi a rendvédelmisek nyugdíjszabályait érintő változásokat.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART