2011.
február
20. 17:28

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat

szavazás Egyelőre csak annyi derült ki Orbán harmadik reformcsomagjáról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó megszorítások nem szerepelnek benne. Kiderült az is, hogy elszállt a hiány, hogy Járai Zsigmond Schmitt Pál embere, és hogy mostantól Rogán Antaltól retteghetnek a vállalkozók. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.

Újabb héten okozott csalódást Orbán Viktor, legalábbis azoknak biztosan, akik a februári (illetve most már márciusi) reformokról akart volna többet megtudni. A miniszterelnök ugyanis második évértékelő/parlamenti szezonnyitó beszédében sem mondott semmit, az egyetlen konkrétum, hogy biztosan bevezetik a hamburgeradót, Orbán ugyanis úgy fogalmazott, aki egészségtelenül él, annak többet kell kivennie az egészségügy finanszírozásából. A pénteki kormányülésen nyilvánvalóvá tette a miniszterelnök, hogy a nem fogják elvenni a nyugdíjasok ingyenes utazási kedvezményeit.

A miniszterelnök emellett megerősítette azt a gyanút, hogy a reformcsomag még nincs kész, ezért a februári határidőt márciusra tolják ki. Igaz, a szerdai kormányülésen már napirendre tűzték a reformcsomagot, ám síri csend honol akörül, mi történt az egyeztetésen.
Rogán beteljesíti Gyurcsány álmát

A héten a kormánynak egyébként sikerült "puszta jó szándékból és naivságból" megrettenteni a vállalatokat és a munkavállalókat. A Fidesz ugyanis Rogán Antal vezetésével egy úgynevezett bér- és adómonitoring bizottságot hozott létre, amelynek feladata az lesz, hogy mind a köz-, mind pedig a magánszférában megvizsgálja, teljesültek-e az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén született bérmegállapodások.

Minderre azért van szükség, mert a kormány is beismerte, nem járt jól mindenki az adócsökkentéssel, igaz, Orbánék megfogalmazása szerint, jól járt volna mindenki, ha a munkáltatók felemelték volna a dolgozók bérét. Most ezt akarják kikényszeríteni a cégekből, Rogán megfogalmazása szerint vannak is ötleteik arra, hogy hogyan. A gond mindezzel csak az, hogy az OÉT-en született béremelési arány csak ajánlás, arról nem is beszélve, hogy az állam szabadon kutakodhat a magánszférában.

Az állami ellenőrzésre egyébként volt már példa, a Gyurcsány-kormány alatt hivatalosan próbálták meg ellenőrizni, hogy az áfacsökkentés után a boltok valóban csökkentették-e az áraikat, ám hamar kiderült, erre nincs jogosítványa az államnak. Ezért civil Magdikák járták a boltokat, és írták fel, ha valami gyanúsat láttak.

Hiába voltak a sarcok, Matolcsy elvétette a hiányt

Egyre valószínűbb, hogy a tavalyi évre kitűzött költségvetési hiánycélt a hatalmas bankadó, a válságadók és a pénztári tagdíjak elvonásával sem sikerült teljesítenie a kormánynak. Bár a végeredményt csak április elején, a KSH eredményszemléletű hiányadatát követően tudhatjuk biztosan, erre utalt már hét közepén a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye is, mely szerint az önkormányzati szektorban a tervezett 190 milliárd forintot jelentősen meghaladó, 247 milliárd forintos hiány keletkezett. Ennek alapján a tavalyi hiány a tervezett GDP-arányos 3,8 százalék helyett akár 4 százalék körül is alakulhatna. A Magyar Nemzeti Bank azonban ennél sokkal rosszabbra számít.

Ám akár az MNB-nek, akár az NGM-nek lesz igaza, sejthető, hogy az önkormányzatokon kívül más volt a hiány nagyobb részének oka. Az elemzők egybehangzó véleménye alapján a minisztériumok lehettek a ludasak a dologban, illetve Matolcsy tárcája, ugyanis valószínűleg képtelen volt kontrollálni a minisztériumok költekezését.

A részletes információk hiányában akár még az is valószínű, hogy a kormány illetékes döntéshozói decemberben azt gondolták, a 2010-es költségvetési évnek december 31-én vége van és nem számítanak majd a januárban kifizetett decemberi számlák. Azonban a költségvetési folyamatok ismerői általában evidenciaként kezelik, hogy a decemberben lejárt tartozásokat hiába fizetik ki januárban, az uniós módszertan mindig hozzácsapja azokat az előző évi - ebben az esetben tehát a 2010-es - hiányhoz.


Járai Simor sarkában lohol

Akadtak azért jó hírek is a hétre. Mindenképpen örömteli esemény, hogy Selmeczi Gabriellának sikerült rendeznie kétmilliós illetéktartozását azután, hogy a Hírszerző felhívta a figyelmét, öt éve kellett volna megtennie mindezt.

Járai Zsigmond is örülhet, hiszen most már két pozícióból is rajta tarthatja szemét Simor András jegybankelnökön. A volt MNB-eklnök lett ugyanis Schmitt embere a Költségvetési Tanácsban. Járai Zsigmond kinevezése után azt mondta, az új Költségvetési Tanács napokon belül összeül. Hozzátette: feladatuk a költségvetéshez kapcsolódik, vagyis ha felmerül a költségvetés valamilyen módosításnak kérdése, akkor abban állást kell foglalniuk, de nem feladatuk a gazdaságpolitika véleményezése. Jelezte: a munka kezdeteként a költségvetéshez értő gazdasági szakemberekkel, kutatókkal szeretne egyeztetni, véleményt cserélni.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
február
16. 20:33

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot

"Egyértelműen negatív" - Leértékelték a nyugdíjreformot "Egyértelműen negatív" fejlemény volt Magyarország adósi megítélése szempontjából a magyar nyugdíjrendszer átalakítása, és ez volt a fő tényezője a magyar adósosztályzat decemberben végrehajtott, egyszerre két fokozatú leminősítésének - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban kiadott értékelésében.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2011.
február
12. 09:03

A megszorítások java még csak most jön

A megszorítások java még csak most jön Az emberek az elmúlt nyolc hónap során egyszer már megtapasztalhatták, milyen az, amikor a Fidesz-KDNP valamitől meg akarja óvni őket: a kormány nyugdíjvédelmi akciójának eredménye az időskori megtakarításaik államosítása lett - áll Tukacs István szocialista képviselő közleményében.
Tovább
2011.
február
08. 20:41

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona

A Moody's-t nem hatotta meg a visszalépők nyugdíjvagyona Nem tervez változtatni a Moody's hitelminősítő a magyar állampapírok besorolásán azután sem, hogy a magánnyugdíjpénztár-tagok döntő többsége visszalépett az állami rendszerbe.
Tovább
2010.
december
20. 18:56

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot

A nyugdíjpénzek elköltése növeli az államadósságot Amennyiben a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást, illetve a 12 év alatt felhalmozott vagyon egy részét elkölti a kormány, akkor az növeli az államadósságot - felelte egy kérdésre Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, a hétfői tájékoztatón.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2011.
február
10. 16:48

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre

EU a nyugdíjrendszerről: Aggódunk, de ez a kormány hatásköre Továbbra is vannak aggodalmai az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszer átalakításáról decemberben megszavazott magyar törvénnyel kapcsolatban - derül ki abból a válaszból, amelyet Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelős biztos adott Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő írásbeli kérdésére.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
február
02. 17:40

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy

Ledöbbent Orbán cinizmusán Mesterházy Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló sajtótájékoztatón. Mesterházy Attila hozzátette, bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna.
Tovább
2011.
február
05. 13:53

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket

Orbán: Nem dughatjuk homokba a fejünket Azok a lépések, amiket Magyarország tesz a nyugdíjrendszer reformja, a munkaerőpiac rugalmassá tétele, vagy az adórendszer ügyében, messzemenő intézkedések - mondta el Orbán Viktor miniszterelnök szombaton, a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján. Ugyanitt arról is beszélt, hazánk akkor fogja tudni utolérni a nyugatot, ha mi magyarok többet dolgozunk és kedvezőbb adórendszerünk van, mint a nyugati országoknak. Leszögezte: a jelenlegi helyzet szerint nincs rá esély, hogy Magyarország 2020 előtt csatlakozzon az euróövezethez
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART