2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán Viktor Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.

A februári szerkezeti reformok a nyugdíjak, a munkanélküli segélyek és a gyógyszerek állami támogatásának csökkentését célozzák - mondta Orbán Viktor a Wall Street Journal internetes kiadásának interjúismertetése szerint. Vége a hosszan tartó és nagyvonalú munkanélküli juttatások korának – tette hozzá a miniszterelnök.

Az álláskeresési járadék hossza jelenleg a munkában eltöltött időtől függ, legfeljebb 3+6 hónapig tarthat. Az első 3 hónapban a juttatás – a korábbi fizetéstől függően 46 800 és 93600 forint között lehet, a harmadik hónap után már csak 46800 forint. Ez utóbbi összeg nem éri el a létminimum 60 százalékát. Nehezen elképzelhető, hogy bárkit éppen ezen – Orbán Viktor jelzője szerint nagyvonalú – összeg tartana vissza a munkavállalástól, nem pedig a képzettség vagy a lakóhelye közelében lévő munkahelyek hiánya.

Bár jó néhány makrogazdasági elemző hajlamos egyetérteni azzal a kormányzati politikával, amely a szociális juttatások visszavágásával, és adócsökkentésekkel élénkítené a munkavállalási kedvet, a munkaerőpiacra specializálódott közgazdák általában inkább azt vallják, a magas magyar inaktivitás oka meghatározóan a képzetlenek magas száma, illetve a nagy területi különbségek.

A miniszterelnöki nyilatkozat annál is meglepőbb, mivel a kormány gazdasági minisztere, Matolcsy György tavaly novemberben azt mondta lapunknak: „A Munkaerő-piaci Alapnál a munkanélküli segélyek, és az EU-források összege nem reformálható, de a többi igen.”

Összhangban van a bejelentés viszont az Orbán-kormány 1998-2002 közötti politikájával, amikor a munkanélküli járadék folyósítási idejének felső határa 360 napról 270 napra csökkent (hogy a Fidesz újra hasonló politikát folytat majd, annak a lehetőségét még a választások előtt felvetettük).

Az álláskeresési támogatásokra idén 134,8 milliárd forinttal számol a költségvetés, ez nagyjából a negyede annak az összegnek, amit az szja átalakításával a kormány szétoszt – javarészt a tehetősek között.

Hogyan költünk majd a nyugdíjakra kevesebbet? – horgadhat föl egy másik kérdés Orbán nyilatkozata nyomán. Egyelőre csak találgatni lehet, hogy talán a rokkantnyugdíjazás feltételeinek további szigorításáról lehet szó – amit még Gyurcsány Ferenc kezdeményezett. A gyógyszerkassza csökkentése nem új információ, kérdéses még, hogy ez mennyire csak a gyógyszercégeket, s mennyire a betegeket (azaz nagyrészt az Orbán által kevésbé kedvelt inaktívakat) érinti majd hátrányosan.

A költséglefaragó intézkedéseket vélhetően a pénzügyi piacok pozitívan értékelik majd – a kötvénytulajdonosok azonban nem morális szempontokat mérlegelnek, hanem a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságát. Ez utóbbi cél elérhető lett volna akkor is, ha a kormány eltekint a bevételeket mintegy 500 milliárd forinttal csökkentő szja-átalakítástól.

A munkanélküliségi biztosítások szerepe vélhetően felértékelődik majd az új intézkedések nyomán, és a támogató családé is. A hosszabb időre munkanélkülivé válót eddig sem mentette meg a társadalombiztosítástól kapott szerény összeg a lecsúszástól, ha nem volt megtakarítása, és támogató családi környezete.

Így látja Szíjjártó Péter

A megújulás gazdaságpolitikájába nem férnek bele a megszorítások, ezért nem is lesznek, strukturális átalakításokra viszont szükség van - a miniszterelnök szóvivője szerint erről szól az az interjú, amelyet Orbán Viktor adott a Dow Jonesnak és a The Wall Street Journalnak.

Szijjártó Péter közölte: megbízható nyugdíjrendszert, rugalmas munkaerőpiacot és bővülő foglalkoztatást szeretnének, valamint azt, hogy a gyógyszerár-támogatás esetében nagyvállalati érdekek helyett az emberek érdeke érvényesüljön. A közösségi közlekedésről azt mondta, rossz a fennálló rendszer.

Ha e rendszerek ésszerűen, átláthatóan működnek, az több száz milliárd forintos megtakarítást jelenthet a költségvetésnek - tette hozzá, megjegyezve: nem biztos, hogy csak ezeken a területeken lesznek változások.

Forrás: FN.hu

Vissza
2010.
november
01. 15:41

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan

A nyugdíjterv rövid távon jó, hosszú távon viszont fenntarthatatlan A magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer esetleges "teljes körű államosítása" rövid távon jelentősen javíthatja Magyarország költségvetési és államadósság-mutatóit, hosszabb távon azonban - csakúgy, mint a nyugat-európai állami nyugdíjrendszerek - a demográfiai folyamatok miatt jó eséllyel fenntarthatatlannak bizonyulna - áll londoni feltörekvő piaci elemzők hétfői helyzetértékelésében.
Tovább
2010.
december
15. 12:30

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad

Az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad Megmarad az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer is, így aki akarja, ebbe belépve kiegészítheti majd az államtól érkező járandóságát - szögezte le Navracsics Tibor. A miniszterelnök-helyettes emellett hangsúlyozta: az állami nyugdíjrendszer stabil és fizetőképes marad.
Tovább
2010.
december
09. 10:38

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot

Brüsszel eltűri a nyugdíjpuccsot Brüsszel törvénnyel készül betiltani a magyar megoldást, a hárompilléres nyugdíjrendszer visszaállítását kétpilléressé, de a magyar költségvetési hiány felszámolása érdekében szemet huny a törvény hatályba lépése előtt befejeződő magyar nyugdíjpuccs fölött. Cserébe az érintettek érdekeinek maximális védelmét kéri Budapesttől, amit a tervezett parlamenti nyilatkozatban a Fidesz-kormány verbálisan teljesíteni is fog.
Tovább
2010.
november
25. 19:07

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés

Brüsszelnek nem tetszik a magyar nyugdíjintézkedés Több fenntartása van az Európai Bizottságnak a nyugdíjrendszerre vonatkozóan a közelmúltban bejelentett magyar intézkedésekkel kapcsolatban.
Tovább
2011.
január
12. 11:17

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat

Csomagokban értékesítik a nyugdíjpénztári portfóliókat A magánnyugdíj-pénztári portfóliókban lévő állampapírokat bevonják, a befektetési jegyeket nagyobb csomagokban értékesítenék. A százmilliárdos magyar részvényállomány esetében kisbefektetői részvényjegyzés is elképzelhető.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
december
23. 20:59

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása"

Fitch-igazgató: "sajnálatos a magyar nyugdíjreform visszafordítása" ”Sajnálatosnak" nevezte a magyarországi nyugdíjreform „visszafordítását" az MTI-nek adott csütörtöki nyilatkozatában a Fitch Ratings illetékes igazgatója, miután a legnagyobb európai hitelminősítő bejelentette Magyarország visszaminősítését.
Tovább
2010.
december
27. 09:19

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj

Kopátsy Sándor: szegény országban kevés, gazdag országban sok a nyugdíj Kopátsy Sándor szerint a kormánynak minden lehetősége megvan arra, hogy elindítsa a fejlődést, amelynek kulcsa a foglalkoztatottság növelése. Az egymillió munkahely nagy részét a mezőgazdaság adhatja Kopátsy szerint, de ehhez vissza kell szerezni az orosz piacokat és fejleszteni az öntözéses termelést. A nyolcvankilenc éves közgazdász bírálta az euró bevezetését és a magyarországi devizahitelezést, valamint beszélt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fűződő kapcsolatáról is.
Tovább
2010.
december
13. 17:18

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk

Kósa: a nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A Fidesz alelnöke szerint a kormányoldal nyugdíjmentő törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését, ami rövid távon is ellehetetlenítené az országot és az embereket.
Tovább
2011.
január
06. 06:44

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert

Navracsics: Demográfiailag fenntarthatóvá kell tenni a nyugdíjrendszert Az alkotmányozás és a soros elnökségi feladatok miatt került csupán tizenkét törvény a jogalkotási programba, ezért nem látszanak a nagy reformok sem - mondta a közigazgatási és igazságügyi miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt arról is: a következőkben kell megoldani, hogy a kétpilléres nyugdíjrendszer demográfiailag fenntartható legyen.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART