2012.
július
03. 00:43

Orbán Viktor meggondolandónak tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát

Címkék:
Orbán Viktor A kormány valóban elkötelezett, hogy az ország megújítása mellett a nyugdíjak értékét, egyben az idős emberek biztonságérzetét is megőrizze - írta Orbán Viktor miniszterelnök a Nyugdíjas Szervezetek Somogy Megyei Szövetsége elnökének küldött válaszlevelében. Úgy fogalmazott: átgondolásra és megfontolásra érdemesnek tartja a somogyi nyugdíjasok javaslatát, miszerint a nyugdíjemelés alapját a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja képezze.

A kormányfő válaszáról Stikel János, a megyei szövetség elnöke tájékoztatta hétfőn az MTI-t, emlékeztetve arra, hogy javaslatukkal egy hónapja fordultak levélben a kormányfőhöz, valamint a parlamenti pártok elnökeihez. Utóbbiak egyelőre nem reagáltak - tette hozzá.

Közölte: a miniszterelnök a nyugdíjak értékének megőrzéséről azt írta, hogy a kormány ezt a vállalását a tavaly novemberi egy összegű, 6 százalékos emelésen túl a 2012. január elsejétől folyósított 4,2 százalékos nyugdíjnöveléssel teljesítette. "Tette ezt mindannak ellenére, hogy Európa számos országában csökkentik vagy befagyasztják a nyugdíjakat" - idézte Orbán Viktor szavait Stikel János.

A miniszterelnök válaszában kitért arra is, hogy a rezsiköltségek szabályozásával ugyancsak garantálni kívánják a nyugdíjasok biztonságát, éspedig oly módon, hogy 2012-ben a gáz-, a távfűtés, a villany-, valamint a víz- és csatornadíjak nem emelkedhetnek az inflációnál nagyobb mértékben - mondta a megyei szövetség elnöke. Hozzátette: Orbán Viktor azt is írta, "bízhat abban, hogy a jövőben sem hajtunk végre olyan válságkezelést, amely a nyugdíjasok vállára tenne újabb terheket".

Stikel János a válaszlevél kapcsán úgy fogalmazott: "respektáljuk, hogy a miniszterelnök válaszolt a levelünkre, ami egy udvarias levél, tükrözi a kormányzati terveket, ugyanakkor nem veti el a javaslatunkat". Ennek alapján az elnök reményei szerint a javaslatuk "előbb-utóbb" az Országgyűlés elé kerül.

Ez utóbbi kapcsán a nyugdíjas szervezetek megyei szövetségének elnöke elmondta: Szűcs Erika országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció szociálpolitikusa a napokban kaposvári látogatásakor határozott ígéretet tett arra, hogy lehetőségükhöz mérten az általuk javasoltakat a parlamentben felvetik és felszínen tartják.

A somogyi civil szervezet javaslatának lényege: kezdeményezzenek törvényt a nyugdíjas fogyasztói kosárról, amelynek alapját az alapvető élelmiszerek és háztartási fogyasztási cikkek, gyógyszerek, az energia és a közüzemi szolgáltatások képezzék. E törvény mondja ki, hogy a nyugdíjemelés alapját - súlyozott részét - a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja adja.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART