2012.
április
27. 09:30

Orbán Viktor szerint az IMF a barátunk

Orbán Viktor interjút ad Orbán Viktor szerint pillanatokon belül összeomolhat a magyar nyugdíjrendszer, ezért kell újat létrehozni, amelyben egy, mindenkire vonatkozó nyugdíjkorhatár lesz.

"Gyors megállapodásban vagyunk érdekeltek az IMF-fel, a legizgalmasabb, az eleje lesz a tárgyalásoknak, tisztázunk kell ki hogyan látja Magyarország helyzetét" - mondta Orbán Viktor a közrádióban péntek reggel.

Szerinte a két fél különbözően ítéli meg a helyzetet. "Mi úgy látjuk Magyarországnak rendelkezésére áll az a pénz, már most, ami az ország biztonságos működéséhez szükséges. Ezért nekünk nem kell, hogy pénzt adjanak, nem akarunk lehívni hitelt" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, Magyarország annyit kér, hogy az IMF garantálja, ha az európai európai kötvénypiacon problémák állnak elő és ez Magyarországot is érinti, akkor számíthatunk egy biztonsági hálóra.

Orbán úgy vélte, hogy az IMF a kormánnyal szemben úgy látja, hogy Magyarországnak ténylegesen szüksége van hitelre. A miniszterelnök rosszindulatú értelmezés minősítette azt a felvetést, amely szerint az IMF azért akar pénzt adni, hogy beleszóljon a magyar gazdaságpolitikába. "Az IMF a mi barátunk" - mondta a kormányfő. Hozzátette, az IMF egy bank, pénzt ad tagállamoknak kölcsönbe, cserébe pedig garanciákat kér, hogy visszakapja. Az IMF, mint hitelező azt várja, hogy az adósok hajtsák végra azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják a hitel visszafizetését. "Lássuk be, ez egy ésszerű magatartás"- mondta Orbán, aki szerint izgalmasak lesznek a tárgyalások, az egyik legfontosabb kérdés pedig az lesz, hogyan lehet sikeres a magyar gazdaság.

A miniszterelnök a bírók nyugdíjazását érintő brüsszeli kifogásról azt mondta: meg kel szüntetni a magyar nyugdíjrendszer szitajellegét, vagyis azt, hogy több benne a kivétel, mint az általános szabály. Hozzátette, a magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani, ezért kell egy új nyugdíjrendszert létrehozni, amelyben egy, mindenki által tiszteletben tartott nyugdíkorhatár van, ez mindenkire vonatkozik. "Aki alatta volt, annak megemeljük, aki fölötte volt, az lejön" - fogalmazott és hozzátette: egy hosszú és középtávon egyaránt működéképes és biztos nyugdíjat fizető rendszert kell felállítani. Orbán szerint a kormány egyetlen foglalkoztatási csoporttal sem tehet kivételt, ezért egységes nyugdíkjkorhatáron alapuló rendszerre van szükség.

Forrás: Magyar Rádió, MTI, Origo Fotó: Kovács Attila

Vissza
2012.
április
26. 08:45

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés

Rogán: vagy Széll Kálmán terv 2.0, vagy nyugdíjcsökkentés Az új adók egy átlag magyar háztartás kiadásait havonta 500-600 forinttal emelhetik. Rogán Antal reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet.
Tovább
2012.
április
25. 13:57

Zöld lámpa az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez

Zöld lámpa  az IMF/EU-tárgyalások megkezdéséhez Készen áll az Európai Bizottság arra, hogy megkezdődjenek a pénzügyi tárgyalások Magyarországgal és a Nemzetközi Valutaalappal egy elővigyázatossági hitelkeretről - jelentette be a testület szóvivője szerdán Brüsszelben.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART