2011.
október
23. 16:33

Orbán Viktor: talán jó döntés volt, hogy ma Brüsszelben vagyok

Címkék:
Orbán Viktor Brüsszelben A magyar kormányfő szerint a bajban lévő európai bankokat elsősorban azoknak az államoknak kell megsegíteniük, ahová tartoznak. A miniszterelnök azt mondta, a magyar kormány érdeke is, hogy ezek a bankok jól működjenek.

Az elmúlt hónapokban sok felesleges udvariaskodás rabolta az időt, és ha azt nézzük, mekkora a baj, még mindig sok a késlekedés – mondta az Unió gazdasági kormányzásáról Orbán Viktor a közszolgálati rádióban. A magyar kormányfő szerint ha most nem hoznak néhány gazdasági döntést, akkor az EU recesszióba süllyed. Az európai gazdaság sikere a tagállamok sikerétől függ – hangsúlyozta a kormányfő. Ezért minden tagállamnak lehetőséget kell adni, hogy a saját útját járja, mert például Magyarország is sokszor „más utat választ, mint a megszokott”.

A késlekedésen túl másik nagy probléma az EU-ban, hogy a tagállamok eladósodottak, így „állandóan futunk a hitelezők elvárásai felé”. „Az európai gazdaság talpra állításának legfontosabb feltétele, hogy szakítsunk azzal a szemlélettel, hogy hitelmanőverekkel próbáljuk talpra állítani a gazdaságot, munkából kell ezt végrehajtani” – mondta a kormányfő.

Ki segítsen a bankokon?

Orbán Viktor szerint a görög állampapírok a legnagyobb európai bankok kezében vannak, és az értékvesztés miatt most azon megy a vita, hogy ezt a veszteséget ki állja – Magyarország azt szeretné, hogy a bankok maguk oldják meg a problémáikat, és ha ez nem megy, akkor azok az országok nyúljanak a zsebükbe, ahová a bankok tartoznak, majd ha ez sem megy, akkor jöjjön az összeurópai feltőkésítési rendszer. „Az én számból ez egy kicsit furcsán hangzik, hiszen mi voltunk az elsők, akik összeomoltunk, vagy omlottunk volna, ha nincs az unió segítség a válság kitörésekor, csak erre sokan már nem emlékeznek, mert a görög válság már felülírta ezt” – mondta a kormányfő.

Mint mondta, az egyetlen európai méretű, komoly magyar bank, az OTP nem szenved ilyen problémától. Emlékeztetett, az OTP a legutóbbi európai stresszteszten a harmadik helyen zárt a kontinens bankjainak sorában. "Most a végtörlesztés persze nem hozza őket könnyű helyzetbe, nyilván valamit ront a pozíciójukon, de összességében szerintem az OTP egy sokkal szigorúbb válságpróbát is ki tudna állni. De ha mégis baj volna vele, akkor a magyar költségvetés - az OTP nagyságrendje miatt - meg tudna birkózni a feladattal" - fejtette ki.

"A bankoknak működniük kell, különben gazdasági hanyatlás jön, mi magyarok pontosan tudjuk, bankok nélkül nincs jó gazdaság, jó életszínvonal. Nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdaság sikeres legyen úgy, hogy közben a német, vagy a francia megroppan" - mondta a kormányfő, aki szerint több tagállam vezetője úgy véli, 100 milliárdos segítségre van szükség a bajban lévő európai pénzintézetek feltőkésítéséhez.

Az adórendszerek egységesítésének törekvését viszont megvétózná Magyarország, mert az adórendszer olyan versenyelőnyünk, amiről nem tudunk lemondani – hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint a legfontosabb döntéseket meghozhatja vasárnap a 27 kormányfő, bár „a dolgok normális rendje szerint nekem ma Budapesten kell lennem, mert nemzeti ünnep van, de talán jó döntés volt, hogy eljöttem Brüsszelbe, hogy Magyarország érdekeit képviseljem” – fogalmazott a kormányfő.
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART