2012.
április
22. 16:09

Öregedés és csontritkulás ellen

Címkék:
szőlő,bor A bor isteni ital, de szerencsére nem csak az istenek itala. Ihatod örömödben, bánatodban, sőt, akkor is, ha csak egészséged szeretnéd megőrizni! Mire jó a vörösbor?

 Felkeltette az orvosok, kutatók figyelmét, hogy Franciaország bizonyos területein az emberek, annak ellenére, hogy viszonylag sok zsírt fogyasztanak, ritkán szenvednek szív- és keringési megbetegedésekben. El is nevezték ezt a jelenséget francia paradoxonnak. Később kiderült, hogy ennek a látszólagos ellentmondásnak a magyarázata: a vörösbor. Miért?

Mire jó a vörösbor?

A borban nagy koncentrációban jelenlévő bizonyos vegyületcsoport, a fenolok antioxidáns, azaz szabadgyök-megkötő képességgel rendelkeznek. Azt pedig már régóta tudjuk, hogy a szabadgyökök – a korai öregedés és a daganatos betegségek kialakulása mellett – felelősek az érfal megbetegedéséért is.

A borban található flavonoidok serkentik az úgynevezett jó koleszterin – HDL – képződését, és megakadályozzák az érelmeszesedést, a koleszterin lerakódását az érfal belsejében. A bor továbbá gátolja a vérlemezkék összecsapódását, azaz a vérrögképződést, ami a szív ereibe jutva infarktushoz vezethet. Ha kipirul az arcod egy pohár bor után, és melegségérzeted támad, az részben a bor értágító és a bőr véráramlását fokozó hatásával magyarázható. Több, főleg középkorúaknál jelentkező betegség kockázatát mérsékli a bor, ilyen többek között az agyvérzés, a csontritkulás és az Alzheimer kór. Ezzel az egészségmegőrző hatással persze csak a jó minőségű borok rendelkeznek.

Elődeink a betegségből lábadozó legyengült szervezetet is borral igyekeztek erősíteni, nem is alaptalanul. Számos vitamin, ásványi anyag, nyomelem található a borban, méghozzá a szervezet számára legkedvezőbb arányban és természetes formában. Kifejezetten magas B-vitamin tartalmának köszönhetően az idegrendszerre, a vérképzésre van jótékony hatással, míg P-vitaminja a C-vitamin hatását segíti elő, és az védi a hajszálereket. Egy pohárka vörösbor esténként elalvás előtt segít megnyugodni, ellazulni.

Magas energiatartalma miatt figyelj a mennyiségre, ha vigyáznod kell a súlyodra, vagy esetleg diétázol. Az elfogyasztott táplálék mellett a borban lévő kalóriát is számítsd bele az étrendedbe. Egy pohár bor vagy pezsgő körülbelül 160 kcal/660 kJ energiát jelent. A borokból akkor tud igazán hasznosulni a benne lévő számos „csodaszer”, ha lassan kortyolgatod, elegendő időt hagyva a felszívódásra, amely már a száj nyálkahártyájáról megkezdődik.

Mikor melyiket válaszd?

Természetesen egy pompás étkezés alkalmával a borválasztást elsősorban a feltálalt ételek határozzák meg. Ettől függetlenül nem árt tudnod, hogy a fehérborok több savat tartalmaznak, ezért az emésztést jobban elősegítik. Így, ha rendszeres gyomorégéstől szenvedsz, inkább válaszd a vörösbort. A fehérborok – a vörösborral szemben – élénkítő hatással rendelkeznek. Fontos különbség a kétféle nedű tannintartalma is: a vörösborban kevesebb található, ezért a benne lévő alkohol felszívódása lassúbb, hatása elhúzódóbb. A habzó borok szénsavtartalmuk révén még jobban felszívódnak és hatékonyabban támogatják a vérkeringést.

Forrás: Ötvenentúl

Vissza
2009.
december
11. 13:54

A vörösbor gátolja az öregedést (is)

A vörösbor gátolja az öregedést (is) A minőségi vörösbor jó hatással lehet egyes betegségek megelőzésére, gyógyítására. Az aktuális kutatási eredményeket összegezték az idei Orvosi Bor-szimpoziumon Kőszegen és Szombathelyen, áll a Vas Népe csütörtöki számában.
Tovább
2011.
szeptember
07. 14:54

Vörösborral az elhízás és cukorbetegség ellen?

Vörösborral az elhízás és cukorbetegség ellen? Resveratrollal a metabolikus szindróma ellen? Az Albertai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy a számos élelmiszerben természetesen előforduló erős antioxidáns, a resveratrol, megelőzi a később akár cukorbetegséghez is vezető szindrómát egyes utódokban.
Tovább
2011.
június
30. 19:55

Vörösborral és szőlővel elviselhetőbb az öregkor

Vörösborral és szőlővel elviselhetőbb az öregkor A Florida Egyetemen készült friss tanulmány szerint a vörösborban, szőlőben és egyéb gyümölcsökben található polifenol összetevő, a resveratrol ugyan nem gátolja meg az öregedést, de elviselhetőbbé teszi azt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART