2012.
január
23. 10:48

Öregek menete? - Külföldi vélemények a kormány melletti tüntetésről

Címkék:
Békemenet A kormány melletti szimpátiatüntetésen szombaton jobbára az ötvenes, illetve annál idősebb korosztály jelent meg az AFP beszámolója szerint. A francia hírügynökség tudósításában jelezte: a demonstrálók is elismerték, hogy Magyarországon nem mennek jó irányba a dolgok, ám szerintük ez nem indokolja az ország elleni spekulációs támadásokat és éles nemzetközi kritikákat.

A szimpátiatüntetésen a szervezők szerint egymillió, a kormányzat szerint 400 ezer, a helyszíni tudósítások szerint kb. százezer ember vett részt - írta a Washington Post. A Bloomberg beszámolójában a Fidesz európai parlamenti képviselőit idézve megjegyezte, hogy a tüntetés sikere a magyar delegáció brüsszeli tárgyalási pozícióit is erősíti "a támadó jellegű és megalapozatlan" vádakkal szemben.

Az Európai Bizottság egy hónap haladékot adott a magyar kormánynak, hogy a Brüsszel által aggályosnak tartott rendelkezéseit visszavonja. A nemzetközi kritkák kereszttüzében álló kormányfő jelezte, hogy hajlandó megváltoztatni a kérdéses törvényeket, ha ezzel biztosíthatja az ország stabilizálása érdekében szükséges nemzetközi pénzügyi segítséget. Ebbéli szándékát Orbán Viktor kedden, a José Manuel Barroso EB-elnökkel folytatott megbeszélésen érdemben is demonstrálhatja.

A szimpátiatüntetés sikere lehetőséget ad Orbán Viktornak arra, hogy az IMF-hitel megszerzéséhez szükséges jelentős kompromisszumot ne a kormány gazdaságpolitikájának teljes kudarcaként, hanem stratégiai visszavonulásként állítsa be, már amennyiben kitart a Brüsszelben kedden vázolt fogadkozásai mellett.

Forrás: ecoline.hu, fotó: MTI, Marjai János

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART