2012.
április
25. 11:26

Öregség és betegség ellen egy kis, zöld gyümölccsel

Címkék:
avokádó Az avokádó lehet az öregedés elleni küzdelem és a betegségek egyik leghatékonyabb fegyvere. Olaja többre képes, mint az olívaolaj.

Természetes fegyver az öregedés és a betegségek ellen? Az avokádó biztos módszernek tűnik.

A gyümölcsből nyert olaj a szabad gyökök leküzdésében is hatékonynak mutatkozott - ezek olyan veszélyes molekulák, melyek szerepet játszanak az öregedéstől kedzve a szívproblémákon át a rákos megbetegedésekig mindenben.

Különösen gyakoriak a mitokondrium belsejében - sejtjeink apró erőműveiben, melyek az elfogyasztott táplálékot energiává változtatják. A zöldségekben és gyümölcsökben levő antioxidánsok - így például a répában, paradicsomban levők - felszámolják a szabad gyököket, de nem találnak utat a mitokondrum belsejébe.

Az avokádóé azonban képes erre. Amikor az antioxidánsok nem jutnak be a mitokondriumba, a szabad gyökök tovább károsíthatják azt, az energiatermelést leállítva, melynek következében a sejtek összeomlanak és elpusztulnak.

Az instabil szabad gyökök természetes anyagcsere-salakanyagok, de nagyobb számban lehetnek jelen olyan tényezők miatt, mint pl. a légszennyezés, dohányfüst vagy sugárzás. Ezek következtében a szervezetben kezdenek garázdálkodni, láncreakciókat kiváltva, melyek pusztítják a sejtmembránokat, fehérjéket és a DNS-t is.

A jelenség az egyik legjelentősebb okozója az öregedésnek, és kutatók szerint nagy szerepet játszik a rák kialakulásában valamint az erek károsodásában.

Az avokádó olaja ugyanakkor lehetővé teszik az ún. élesztő sejtek számára a túlélést a magas vaskoncentrációnak kitettséggel szemben. Ez egy olyan elem, amely nagy mennyiségben termel szabad gyököket.

Az avokádó olaj összetétele hasonló az olívaolajéhoz, melynek fogyasztását a krónikus betegségek alacsony számával hozzák összefüggésbe, különösen a mediterrán országokban.

"Az avokádó olaj az amerikaiak olívaolaja lehet" - fogalmazott Christian Cortes-Rojo, a mexikói Michoacana de San Nicolas de Hidalgo egyetem kutatója.

Forrás: eletmod.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART