2010.
június
18. 18:38

Öregségkezelés Európában: „ellopják a saját gyermekeik jövőjét”?

Lordok Háza Az Európai Bizottság a jövő héten a nyugdíjreform-intézkedéseket taglaló Zöld Könyvvel rukkol elő, de egyes kutatók szerint a sokat emlegetett megoldásoknál merészebb húzásokra is szükség lenne a társadalmak elöregedése miatt. Egy brit felsőházi képviselő saját kortársait korholja amiatt, hogy túl jól éltek.

Ellopják a saját gyermekeik jövőjét – vádolja a vele egykorúakat David Willets brit felsőházi képviselő. Európai politikustól szokatlan merészséggel támadta nemrég megjelent könyvében az 54 éves konzervatív honatya a középkorú és annál idősebb szavazóréteget. Az 1945 és 1965 között született népes generáció olyan jól élt, hogy már-már kisajátította a szigetország anyagi javait – véli. Emellett ez a korosztály a szavazataival jelentős befolyást gyakorolhat a politikára. Így Willets szerint fennáll a veszély, hogy a hamarosan tömegesen nyugdíjba vonulók arra kényszerítik voksaikkal a politikai döntéshozókat, áldozzanak a nyugdíj- és egészségügyi rendszerekre, ahelyett például, hogy – tekintettel a következő generációkra – az oktatásra költenének.

 

A kortársai ellen forduló politikus feltűnést keltett, bár maga a demográfiai eltolódás egyáltalán nem újdonság. Az uniós polgárok átlagéletkora 31 évről 39-re nőtt az utóbbi hat évtizedben, és 2050-ig előreláthatólag további tíz évvel emelkedik. Egész Európára jellemző, hogy egyre kevesebb aktív munkavállaló adójából kellene finanszírozni az egyre többeket eltartó nyugdíjrendszereket. Ezért is tartotta szükségesnek az Európai Bizottság, hogy június 23-án az egész Európai Unió számára követendő átfogó nyugdíjreformot előirányzó Zöld Könyvvel rukkoljon elő. Egy uniós nonprofit szervezet, az idősödő generáció érdekeinek védelmében 2001-ben alapított AGE igazgatója, Anne-Sophie Parent több nyugat-európai lapnak is megszellőztette, hogy a javaslatok zöme többnyire csak a már-már unalomig ismételgetett megoldásokat foglalja össze. Úgy látszik, nem árt elégszer hangsúlyozni, hogy emelni kellene a nyugdíjkorhatárt, több embert kellene munkába állítani részmunkaidős foglalkoztatással, de ez sem elég, tehát aki csak teheti, magán-nyugdíjpénztári megtakarítással vagy más befektetéssel alapozza meg öregkori megélhetését.

Az utóbbi idők újsághíreinek az a háttere, hogy több nyugat-európai országban fontolgatják a nyugdíjkorhatár 70 évre emelését. Bár egyelőre sehol sem döntöttek ilyen mértékű szigorításról, Dániában és Németországban már a közeljövőben ismét emelkedik a nyugdíjkorhatár, egyelőre 67 évre. Tiltakozások teszik azonban minduntalan kérdésessé, hogy ezt a tendenciát általános érvényűvé lehet-e tenni egész Európában. A múlt hónap végén például fél Franciaországot megbénította a tervezett nyugdíjkorhatár-emelés ellen morgolódó több millió francia sztrájksorozata. Miután repülőgépjáratokat kellett törölni, iskolákat és közintézmények tucatjait bezárni, még az is kilátástalannak tűnik, hogy Franciaországban a közeljövőben 60 év fölé emelkedjen a nyugdíjkorhatár. Idehaza ezekben a napokban a Pedagógusok Szakszervezete gyűjt aláírásokat – mint közölték, óvónők és dadusok kezdeményezésére – abban a reményben, hogy népszavazással rá lehetne bírni a parlamentet, állítsa vissza a 62 éves nyugdíjkorhatárt a fokozatosan érvénybe lépő 65 éves helyett.

A reformokban élen járó skandináv országokban már nem egyszerűen csak a nyugdíjkorhatár folyamatos emelgetésével próbálkoznak, hanem egészen más rendszert fontolgatnak. Nem a nyugdíjkorhatár lenne állandó, hanem a nyugdíjasévek időtartama. Az időskori pihenés kezdőpontját a mindenkori várható életkorhoz igazítanák, így az átlagnyugdíjasok mindig azonos időt töltenének állástalanul, például az életük utolsó húsz évét. Ezt gondolná tovább Peter Gortzak holland szakszervezeti vezető is, aki szerint a meghatározott időtartamú – a példa szerint 20 éves – nyugdíjasidőszakot még pontosabban, ágazatokra bontva kellene meghatározni, mondjuk a bányászok és a könyvtárosok más-más várható élettartamából visszafelé számolva. Mindezeknek a megoldásoknak kézenfekvő előnyük, hogy több dolgozó – köztük a később nyugdíjba vonulók népes tábora – tartana el kevesebb nyugdíjast. Más kérdés, hogy azokban az európai országokban, ahol már ma is magas a nyugdíjkorhatár – férfiaknál, sőt helyenként a nőknél is 65 év –, az emberek jelentős része még ennyi idős koráig sem dolgozik. Az átlag úgy alakul, hogy a németek 62, a spanyolok és a lengyelek 61 és fél, az olaszok alig 60 évesen vonulnak nyugdíjba.

A korhatár emelgetése mellett lényegesen merészebb újításokra is szükség lenne, véli Arji Lans Bovenberg holland társadalomkutató. Ő nem egyszerűen azokhoz csatlakozik, akik szerint az adókból többet kellene juttatni a fiatal gyermekvállalóknak, mint az idősebbeknek, illetve a gyermekteleneknek. Bár a családbarát adórendszer kézenfekvő megoldásnak tűnhet, ezzel nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen csínján bánnak a politikusok, hiszen a legtöbb országban aligha juthatnának kormányra a deresedő halántékú szavazók nélkül. A holland társadalomkutató merészebben vágná át a gordiuszi csomót: a családban élő 18 év alatti gyermekek után egy-egy extra szavazattal ruházná fel a választópolgárokat.

BALÁZS ZSUZSANNA
 

Forrás: HVG

 

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2010.
január
16. 07:34

Mire teszünk félre?

 Mire teszünk félre? A GfK Hungária felmérése szerint a lakosság 17 százaléka tervez az idén megtakarítást. A legtöbben a nehezebb időszakokra, a gyerekek támogatására és a nyugdíjas évekre spórolnak.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
március
11. 11:59

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat

A gazdag országok irigylik a magyar nyugdíjasokat Egy 76 éves magyar nyugdíjas bemutatásával kezdi hazánkról szóló mai elemzését a Financial Times. Az elemzés megállapítja, hogy 76 ezer forintos (285 eurós) nyugdíja, az ingyenes egészségügyi ellátás és a gázár-támogatás együtt „sok gazdagabb országban a nyugdíjasok irigységének tárgya” lenne - írja a VG.hu.
Tovább
2010.
február
25. 09:17

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal

A románok baja is meggyűlik a nyugdíjakkal Románia vagy megreformálja a nyugdíjrendszerét, amely jelenlegi formájában tarthatatlan, vagy adókat emel - ez a következtetése annak az elemzésnek, amelyet a Román Akadémiai Társaság elnevezésű civil szervezet gazdasági elemzői állítottak össze.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2010.
március
02. 09:51

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat

Egységesen befagyasztanák a görög nyugdíjakat Görögországban befagyasztanák minden nyugdíjas ellátmányát idén az ország munkaügyi miniszterének javaslata szerint.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
január
28. 10:04

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél Elérkezik az az időszak, amikor a magánnyugdíjpénztárak növekedésének motorját a befektetéseken elért nyereségek és nem a befizetések jelentik - mondta el Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet tájékoztatóján. A kasszák a válság miatt elszenvedett veszteségeiket gyorsabban kompenzálták az előzetesen vártnál, 2009 végére a kétéves időszakot 57 milliárd forint nyereséggel zárták. A szektor tehát a válságot követően hosszú távú növekedési pályára állt.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
2010.
február
05. 07:45

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik

Meglepően kevés nyugdíjas dolgozik Mindössze 105 ezer 60 éven felüli munkavállalóról tud a statisztikai hivatal - ami arra utal, hogy a nyugdíjasok még a gondoltnál is jóval kevesebben dolgoznak.
Tovább
2010.
március
10. 10:13

Megoldás a nyugdíjválságra?

Megoldás a nyugdíjválságra? A magyar nyugdíjrendszert állandó módosítgatásai ellenére változatlanul a felosztó-kirovó elv vezérli (a mai nyugdíjak 97,1 százaléka, a leendők legalább háromnegyede az első pillért terheli). Az elv egyszerű, s arra a 120 évvel ezelőtti születése idején helytálló feltételezésre épül, hogy ha sok aktív dolgozó fizet viszonylag kevés nyugdíjjárulékot, akkor abból kevés nyugdíjas viszonylag sok járadékot kaphat.
Tovább
2010.
május
07. 07:53

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában

Nyugdíjasok tüntetnek a megszorítások ellen Romániában A Romániai Nyugdíjasok Országos Föderációjának tagjai tüntetni fognak jövő szerdán az elnöki rezidencia, a Cotroceni palota és országszerte a prefektúrák előtt tiltakozásképpen amiatt, hogy a kormány 15 százalékkal kívánja csökkenteni a nyugdíjalapot.
Tovább
2010.
február
24. 19:51

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban

Nyugdíjasok tüntettek Franciaországban Hét szakszervezet felhívására nyugdíjasok ezrei vonultak szerdán utcára Párizs mellett mintegy ötven francia városban, nyugdíjemelést és az egészségügyi ellátások biztosításának garantálását követelve.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART