2011.
február
18. 06:28

Öregszenek az orvosok is

öreg sebész Az Amerikai Orvosok Szövetségének statisztikája szerint az Egyesült Államokban dolgozó orvosoknak ötöde már 65 évesnél idősebb.

Néhány éve Kaliforniában egy akkor 78 éves érsebész egy nőbeteget operált. A betegnek a műtét után tüdőembóliája keletkezett, mely azonnali életveszélyes állapotot idézett elő. A sebész a műtős és az asszisztencia igyekezete ellenére nem tette meg azt, amit késedelem nélkül tennie kellett volna, a beteg pedig meghalt.

A riasztó történet még négy évig tovább folytatódott, mert noha a kórház azonnal jelentette az esetet Kalifornia állam illetékes egészségügyi hatóságainak, ennyi időbe telt, míg a hivatal intézkedett. A sebész ez idő alatt zavartalanul folytathatta tevékenységét - szerencsére a tragikus esethez hasonló nem történt.

"Részletes ideggyógyászati és pszichológiai vizsgálatokat végeztünk" - nyilatkozta William Norcross, a bizottság elnöke. "A sebésznek súlyos látászavara volt, térbeli tájékozódását is alkalmatlannak találtuk, keze rosszul mozgott, értelmi képességei pedig rosszabbak voltak, mint azt bárki is elképzelhetné". Mindezek ellenére senki sem vette észre ezeket a zavarokat, és senki nem szólt, hogy tenni kellene valamit" - tette hozzá.

A sebésztől azonnal bevonták a működési engedélyét. A történet most azért került nyilvánosságra, mert az orvosi kamara tájékoztatása szerint az amerikai orvosok között mind többen a hetvenes éveik körül járnak, sokan pedig már túl is vannak ezen a koron.

Egy 2006-ban végzett felmérés azt vizsgálta, hogy a sebészeti beavatkozások eredményét milyen módon és mértékben befolyásolja a műtétet végző szakorvos életkora. A tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy gyakran végzett és szövődmény nélkül zajló operáció esetén a hatvanas és a fiatalabb sebészek eredményei között nem volt különbség. Ezzel szemben, ha valamilyen bonyodalom támadt, az idős szakorvosok operálta betegek halálozása mérhetően megnőtt.

Az Egyesült Államokban általánosan kötelező szabály nincs a korosodó orvosok képességvizsgálatára, több intézményben azonban már végeznek ilyen méréseket.

Forrás: informed

Vissza
2010.
december
08. 11:36

Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre

  Az időseket ritkábban küldik szakrendelésre Egy új kutatás szerint az életkor, a nem és a vagyoni helyzet határozza meg, milyen valószínűséggel küld valakit specialistához a háziorvosa.
Tovább
2010.
szeptember
02. 07:37

Mi az az öregedés?

Mi az az öregedés? Egy szó, amit mindenki használ, és mindenki mást ért rajta. Egy természetellenes félelmekkel övezett természetes folyamat okai és kezelése.
Tovább
2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!? Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART