2013.
július
23. 17:42

Öregszik és fogy Csehország népessége

Címkék:
Prága A lakosság számának jelentős csökkenésével és elöregedésével kell számolnia a következő évtizedekben a Cseh Köztársaságnak - derül ki abból a százéves demográfiai prognózisból, amelyet a cseh statisztikai hivatal készített és mutatott be kedden Prágában.

"Ha a következő évtizedekben nem történik valami teljesen előreláthatatlan esemény, a következő század elején a ma 10,5 millió lakosú Cseh Köztársaságnak mintegy 7,5 millió lakosa lesz. A lakosság egyharmadát pedig 65 éven felüliek teszik ki" - ismertette a tanulmányt Michaela Nemecková, a statisztikai hivatal szakértője.

A cseh lakosság átlagos életkora száz év múlva ötven év körül lesz, tehát tíz évvel magasabb, mint napjainkban.

A Cseh Köztársaság lakosságának száma az utóbbi években hála a nagyarányú bevándorlásnak fokozatosan emelkedett. A következő évtizedekben azonban ez a bevándorlás sem tudja pótolni az elhalálozások száma és az alacsony születési ráta következtében beálló lakosságcsökkenést. A jövőben azzal kell számolni, hogy a természetes elhalálozási ráta magasabb lesz a születések számánál - fejtette ki Nemecková.

"Hosszú évek tendenciája, hogy a nők egyre kevesebb gyermeket hoznak a világra. Ugyanakkor kitolódik az első gyerek vállalása is. A jövőben általánossá válhat, hogy az első gyermeküket megszülő nők átlagban 30-31 évesek lesznek" - mutatott rá a szakértő.

A másik oldalon tovább növekszik a várható élethossz, száz év alatt mintegy tíz évvel. Jelenleg a cseh nők átlagban majdnem 81, míg a férfiak 75 évig élnek. A következő századfordulón ez a várható élethossz a nőknél 91,1 évre, míg a férfiaknál 86,6 évre emelkedhet.

A cseh társadalomnak számolnia kell azzal, hogy nagyon megugrik az idősek száma és aránya. Míg pillanatnyilag a 65 éven felüliek a cseh lakosság 17 százalékát teszik ki, a századfordulón ez az arány eléri a 33-34 százalékot is. Számolni kell azzal is, hogy csökkenni fog a munkaképes lakosság aránya.

A cseh statisztikai hivatal legutóbb 2009-ben készített hasonló demográfiai prognózist. Nemecková szerint az előző optimistább volt, mint a mostani. "Az utóbbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy társadalmunk fejlődése kevésbé pozitív a vártnál" - szögezte le.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
18. 15:06

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap

A cseh nyugdíjasok fele az átlagosnál kevesebb járadékot kap A cseh nyugdíjasok fele alacsonyabb nyugdíjat kap az országos átlagnyugdíjnál, amely az idei első negyedév végén 10.740 koronát (125 ezer forint) tett ki - derült ki a cseh nyugdíjbiztosítási alapkezelő (CSSZ) első negyedéves kimutatásából.
Tovább
2011.
november
06. 09:05

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat

A csehek egy évvel halasztanák a kulcsreformokat A cseh kormány megegyezett a két kulcsfontosságú ügy, az adó- és a nyugdíjrendszer reformjának lehetséges egy éves halasztásáról. A reformok eredetileg 2013-tól léptek volna életbe.
Tovább
2011.
szeptember
09. 17:50

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre

A csehek most térnek át a magán-nyugdíjpénztári rendszerre A cseh alsóház kormánypárti többsége tegnap jóváhagyta a nyugdíjreformot, amely 2013-tól indul. Ekkorra magán-nyugdíjpénztárak alakulnak, amelyekbe a harmincöt évnél fiatalabb személyek önkéntes alapon léphetnek be.
Tovább
2010.
december
02. 10:25

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben

A csehek teljesen más utat választhatnak nyugdíjügyben Egyre több részlet kerül napvilágra a cseh nyugdíjreformról, egy kormányzati körökből kiszivárgott dokumentum szerint a járulékokból 5 százalékot tennének át hosszabb távon egyéni számlákra. A 40 év felettieknek önkéntes lesz a választás, azonban a 40 év alattiaknak és a pályakezdőknek kötelező lesz a belépés. Jelenleg csak önkéntes nyugdíjalapok működnek Csehországban, azonban 2012-2013 környékén egy új pillérrel gazdagodik a rendszer, aminek forrásait adóemeléssel teremtik elő.
Tovább
2013.
január
17. 09:38

Cseh-Szlovák nyugdíjrendezés

Cseh-Szlovák nyugdíjrendezés Nyugdíjkiegészítést kapnak a jövőben azok a cseh állampolgárok, akik a szövetségi csehszlovák állam 1993-as kettéválása előtt Szlovákiában, illetve szlovák cégeknél dolgoztak, és ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk - döntött a cseh kormány szerdán.
Tovább
2011.
július
25. 16:07

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni

Csehország már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni A prágai kormány a jövőben már nem fog nyugdíjkiegészítést fizetni azoknak az állampolgárainak, akik a szövetségi csehszlovák állam idején Szlovákiában dolgoztak, s ennek következtében ma alacsonyabb a nyugdíjuk, mint az ugyanabban az időben Csehországban dolgozóknak - közölte hétfőn Viktorie Plívová, a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium szóvivője.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART