2012.
április
12. 11:17

Óriási a veszteség, méregdrága lesz a gyümölcs

Címkék:
kajszi rügy A Bács-Kiskun megyei meteorológiai állomásokon -5, -10 fokot mértek keddre virradó éjszaka. Ritkán hűl le a levegő ennyire április közepén. Súlyosbította a kárt az, hogy a fagyás a késő esti órákban kezdődött és csak reggel enyhült. Ráadásul egyes gyümölcsfákat teljes virágzásban ért a fagy támadása.

- A korai érésű meggyfajták, például az érdi bőtermő cigánymeggy sínylették meg a legjobban a lehűlést és sajnos, a többi gyümölcsféléknél is óriási a veszteség. A szilva ültetvényekben a februári kemény hidegek is nagy kárt okoztak, az utóbbi fagyok következtében pedig a megmarad termőrügyek is elhaltak. A kajszi és őszibarack ültetvények teljes virágzásban álltak, a megye egyes részein akár 100 százalékos fagykár is valószínűsíthető. A körte és szőlő ültetvényekben a károsodás mértékéről még nincs információnk, a felmérések most folynak.

A szőlő és gyümölcs állomány egészében a végleges kárt felmérni pillanatnyilag nem lehet. A szántóföldi növények esetében nem valószínűsíthető jelentős kár, itt elsősorban az aszály okoz problémát - tájékoztatta a Petőfi Népét Pogonyi Tibor a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója.

Varga Balázs nagykőrösi falugazdászhoz érkezett bejelentések szerint a Cegléd és Kecskemét közötti területeken, főleg Nagykőrös és Nyársapát gyümölcsöseiben pusztított a fagy. Ott -9, -10 fok körüli értékeket mutattak a hőmérők.

- A kártétel súlyosságát jelzi például az, hogy Katonatelep alatt, a Határ út mentén 50 hektár repce teljes lefagyásáról kaptunk egy bejelentést. A teljes virágzásban lévő kajszibarack valószínűleg teljesen tönkre ment a környéken, de a többi virágzó gyümölcs vonatkozásában is súlyosak a veszteségek. Helyenként a szamóca ültetvényekben is szüretelt a kései tél, jelzik ezt a bimbózó töveken a megfeketedett terméskezdemények. A gyümölcsfák elviselik, ha kevéssel süllyed nulla fok alá a hőmérséklet, de ilyen kemény fagyban menthetetlenül pusztulnak a hajtások. Füstölés, vízpermet hiába való volt, mert nem helyi talaj menti lehűlés, hanem átvonuló légáramlat okozta a bajt - foglalta össze tapasztalatait Varga Balázs.

Kis Miklós nyársapáti polgármester őszibarackosában másodszor vitte el a termést a fagy. – Nagy része most is lefagyott, talán a késői fajtákon lesz valamennyi termés. A cseresznye teljesen tönkre ment, a kajszi barackosokban a korai fajták szintén, a szilvában hetven-nyolcvan százalékos a kár. A terméskiesés nem csak a gazdákat rövidíti meg, sok napszámos ember esett el az egyik legfontosabb nyári keresettől - mondta el Kis Miklós.

Forrás: baon.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART