2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Címkék:
tömeg Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).

Pénteken figyelemfelkeltő akció során, vegyvédelmi munkaruhában és álarcban vittek a VDSZ küldöttei az országgyűlési képviselőknek egy 200 oldalas egészségügyi tanulmányt, amelyet azért készítettek, hogy szembesítsék a döntéshozókat azokkal az egészségkárosító következményekkel, amelyek a több műszakban dolgozókat érik. A szakértői jelentésből egyértelműen kiderül, hogy a huzamosabb ideje több műszakban dolgozók szervezetét annyira megviseli az éjjel-nappali munka, hogy az öregségi nyugdíjig való foglalkoztatásuk szó szerint életveszélyes lehet - közölte Székely Tamás, VDSZ elnöke.

Az éjszakai műszakban is dolgozó nők körében bizonyítottan nagyobb a mellrákosok aránya, mert a betegségtől védő hormon főleg éjjel termelődik. A folyamatosan, huzamosabb ideje több műszakban dolgozók körében drasztikusan nő a magas vérnyomásos betegség gyakorisága és az infarktus előfordulása is. Ebben a körben az átlagéletkor általában nem is éri el a 62 évet. A felmérésből az is kiderül, hogy a műszakos munka miatt kialakuló állandó fáradtság megnöveli a hibázások számát és az abból származó munkabalesetek gyakoriságát. A VDSZ vezetői remélik, hogy a felmérés tényei eltántoríthatják a döntéshozókat a korkedvezményes rendszer végleges eltörlésétől.

A pénteki akcióval a vegyipari ágazat a szakmai érdekegyeztetés kikényszerítésére tett újabb kísérletet - olvasható a közleményben. A VDSZ elnökének tájékoztatása szerint az Európai Szakszervezeti Szövetség áprilisi békés nemzetközi demonstrációjának is az a célja, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét az érdekegyeztetés fontosságára.

Székely Tamás közölte: a vegyipari ágazat utcára hív mindenkit, hogy április 9-én a Hősök terén 13 órától kezdődő, az Európai Szakszervezeti Szövetség demonstrációján együtt tiltakozzanak az életüket befolyásoló, szakmai érveket nélkülöző kormányzati döntések ellen.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
március
01. 17:58

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének

A szakszervezetek kritizálják a kormány tervét, de egyeztetnének A szakszervezetek azt várják a kormánytól a Széll Kálmán Terv bejelentése után, hogy a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat velük a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól - mondták egybehangzóan a kedden bejelentett intézkedésekről az MTI által megkérdezett szakszervezeti vezetők.
Tovább
2011.
március
01. 13:11

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját

Matolcsyék kibontották Orbán csomagját A következő két évre tervezett kiigazítási csomagot kedd délelőtt ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor. Látszólag sok konkrétum hangzott el, valójában azonban semmi érdemleges: a kormánytagok csak a kétéves reform ütemtervét sorolták el, a kiigazítás pénzügyi-költségvetési hatásairól egyetlen szó sem esett. A kormányfő ott volt a rendezvényen, de csak a zárt ülésen beszélt a csomagjáról.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART