2010.
november
30. 14:49

Örökélet-kutatás: sose halunk meg!?

egér Első ízben sikerült - egereken - visszafordítani az öregedés folyamatait a Harvard egyetemen. A hír első ránézésre nyugodtan származhatnék valamely rossz bulvárlapból, csakhogy forrása a brit Daily Mail(a neves amerikai Nature magazin nyomán) – a kutatást pedig, amelyről beszámol, a Harvard egyetemen végezték.

Röviden és szándékosan leegyszerűsítve, „az örök ifjúság elixírjéről" van szó, amely ugyan valószínűleg nem jelent immunitást a halál ellen, de hosszabbá és egészségesebbé teheti életünket, megszabadíthat a szívbetegségtől és az Alzheimer-kórtól, fiatalnak őrizheti meg bőrünket és hajzatunkat. Haladékot jelenthet újabb orvosi forradalmak kivárásához, és idősebb emberek számára is módot adhat a gyerekvállalásra. Ha beválnék, különböző társadalmak hatalmas összegeket takaríthatnának meg ez egészségügyön.

A harvardi kísérletek – mutat rá a brit lap – emlékeztetnek a „Benjamin Button különös élete" című Brad Pitt film témájára, amelyben a főszereplő az idő haladtával mind fiatalabb lesz.

A kísérleteket Ronald DePinho rákkutató/onkológus végezte, és első ízben sikerült egereken visszafordítania az öregedés folyamatait.
A kísérleti állatok állapota – bőrük, agyuk, zsigereik és egyéb szerveik – eredetileg nyolcvan év körüli emberekének felelt meg. DePinho olyan hatóanyagot adott be nekik, amely bekapcsol egy kulcsfontosságú enzimet, a rágcsálók pedig, mindössze két hónap alatt annyi új sejtet hoztak létre, hogy szinte teljesen megfiatalodtak. Figyelemre méltó továbbá, hogy a kezdetben még szaporodásképtelen öreg hímek népes almokat nemzettek.


Dr. DePinho kijelentette: „Emberi viszonyokra lefordítva ez olyasféle volna, mint ha egy nyolcvanévesnél idősebb ember negyvennek nézne ki, ötvenévesekre jellemző funkciókkal.


2025-re a Földön 1,2 milliárd 60 évesnél idősebb ember él majd, abba a korba lépnek tehát, amelyben a leggyakoribb a rák, az Alzheimer-kór és a szívbetegség, mindez pedig, katasztrofális terheket ró majd a társadalmakra. Most először azonban megtörtént, hogy sikerült visszafordítani az öregedést, s ez azt sugallja, hogy van egy pont, amelytől még reverzibilissé tehető a szervek öregedése – amivel eddig nem voltunk tisztában."


Ismeretes, hogy az öregedés tempóját a kromoszómák végén található telomerek (’végszálak’) , afféle biológiai órák határozzák meg, melyek idővel egyre rövidebbek lesznek. A telomeráz nevű enzim képes volna a végek regenerálására, a szervezet bizonyos mechanizmusai azonban kikapcsolják. Dr. DePinhónak egerekben – amelyeknek genomját úgy alakították át, hogy az emberi öregedést utánozva idő előtt elöregedjenek – sikerült „életre ráznia" az enzimet.

A kutató hiszi, hogy ugyanezt embereknél is el tudja érni, azaz hogy az ember öregedésének folyamata is leállítható, legalábbis lelassítható.

A nagyszerű felfedezés alkalmából súlyos aggályok is megfogalmazódnak. A magas telomeráz-szintek ugyanis felgyorsíthatják a rosszindulatú daganatok növekedését, ráadásul az sem valószínű, hogy egyetlen gyógyszer az öregedés valamennyi kellemetlen velejáróját megszünteti.

Dr. Steven Artandi, az amerikai Stanford egyetem rendkívül tekintélyes telomer-kutatója ragyogónak nevezte a kutatást, de a Daily Mail kérésére közölte, hogy az öregedésellenes gyógyszerre még vagy tíz évet várnunk kell.


[A perspektívák döbbenetesek, és legalább ilyen elképesztőek társadalmi, politikai, filozófiai és teológiai szempontból is. Ezzel kapcsolatban lásd Mesterházi Lajos S e m p i t e r n i n című ragyogó sci-fi kisregényét, amely éppen az örök életre való átmenetről szól - a ford.]

Forrás: Daily Mail - Weborvos
 

Vissza
2010.
január
28. 10:23

Így öregedhetünk egészségesebben

 Így öregedhetünk egészségesebben Az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett négy tanulmány szerint a rendszeres testedzés segít abban, hogy idősebb korunkig megőrizzük testi és szellemi egészségünket.
Tovább
2010.
szeptember
12. 10:11

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során

7 dolog, amiben az elme és a test változik az öregedés során Az öregedés ikonikus figurája a ráncos arcú, felejtős, morgós öregember. Azonban a tudósok egy másik képet festenek az öregekről: a kor előrehaladtával az idősek sokkal boldogabbak, liberálisabbak lesznek, és sok esetben már nem tartják vissza csípős megjegyzéseiket. Legalább is az amerikai öregek a következő 7 dologban változnak.
Tovább
2010.
november
17. 10:45

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek

7 jótanács a csontok egészségéért - nem csak időseknek A csontritkulás főként a nőket érintő népegészségügyi probléma, bár a férfibetegek száma is jelentős. A betegség világszerte 200 millió nőt, azaz minden harmadikat érinti, amely szám szakértők szerint a lakosság elöregedése miatt 50 éven belül megduplázódhat. Magyarországon 600.000 nőt, főként 40-45 éves kortól, a változó kor bekövetkeztével, illetve utána veszélyeztet. Táplálkozási szokásaink megváltoztatásával és a rendszeres testmozgással sokat tehetünk csontjaink megfelelő szerkezetének fenntartásáért.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2010.
november
29. 19:23

A nyugdíjazással hirtelen megszűnik a kimerültség és a depresszió

A nyugdíjazással hirtelen megszűnik a kimerültség és a depresszió A nyugdíjba vonulással jelentősen csökken a mentális és fizikai kimerültség, továbbá a depresszív tünetek. A kutatók azonban azt is hozzátették, hogy a visszavonulás nem befolyásolja a főbb krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
Tovább
2009.
november
15. 14:41

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék

Idősek táplálkozása: több fűszer, sok folyadék Lényeg a tápanyaggazdagság! Az időseknek kevesebb kalóriára, ellenben ugyanolyan sok létfontosságú tápanyagra van szükségük, mint a fiatalabbaknak. Fogyasszon sok gyümölcsöt, zöldséget (különösen hüvelyeseket: babot, borsót, stb.), teljes kiőrlésű gabonaterméket, tejterméket, sovány húst (és hústerméket), halat, tojást, valamint növényi olajat.
Tovább
2010.
szeptember
02. 07:37

Mi az az öregedés?

Mi az az öregedés? Egy szó, amit mindenki használ, és mindenki mást ért rajta. Egy természetellenes félelmekkel övezett természetes folyamat okai és kezelése.
Tovább
2010.
március
29. 10:37

Milyen öreg az idős?

Milyen öreg az idős? Ön szerint hány éves kortól számít valaki idősnek? Nos, a válasza valószínűleg attól függ, hogy hányadik évét tapossa. Míg ugyanis a fiatalok szerint már alig néhány esztendővel az ötödik x után beköszönt az öregkor, az idősebb korosztály jóval későbbre, 67 éves korra datálja a hajlott kor kezdetét.
Tovább
2009.
november
21. 23:45

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni?

Mit együnk, ha lassabban akarunk öregedni? Sokszor eredménytelenül próbálkozunk azzal, hogy idős korunkban elkerüljük a vitaminhiányt és ásványianyag-veszteséget. Mitől függ, hogy hogyan táplálkozunk, ha megöregszünk?
Tovább
2010.
január
21. 12:35

Öregedéssel javul az agy?

Öregedéssel javul az agy? Hogyan lehet hasznosítani a lényegtelennek tűnő adatokat? Az öregek tudják. Ez a képesség fejlődik ki ugyanis az idősödő agyban az évek múlásával.
Tovább
2010.
október
27. 16:31

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek

Zsémbes öregasszonyok, boldog öregemberek Egy új tanulmány szerint az öregedés nem mindenki számára örömteli perspektíva, de a férfiak sokkal jobban kezelik az idő múlását, mint a nők. A férfiak számára a nyugdíjazás véget vet a taposómalomnak, a nők azonban gyakran úgy érzik, hogy kezdetét veszi a szenvedés és a magány.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART