2011.
április
20. 11:42

Örökölhető állami nyugdíj: itt vannak a részletek

Címkék:
Varga Mihály Jövőre bevezeti a kormány az egyéni nyugdíjszámlákat az állami rendszerben, hasonlóan a magán-nyugdíjpénztárakhoz - mondta a minap egy interjúban Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A Pénzcentrum.hu által megkérdezett szakértő szerint ez a kijelentés nem tekinthető újdonságnak, a kormány a lépéssel inkább csak kedvezőbb feltételek akar teremteni az állami pillérben a visszalépés ösztönzésére.

A hétvégén a Magyar Rádió G7 című gazdasági magazinjában Varga Mihály államtitkár beszélt arról, hogy a nyár folyamán a kormány döntést hoz az egyéni nyugdíjszámláról is.

2012-től ráállnak az egyéni számlás rendszerre, amelyben az állami nyugdíjrendszerben részt vevők követni tudják befizetéseiket, és viszonylag biztosan ki is tudják számolni, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk. Varga Mihály szerint a magánnyugdíjpénztáraknál oly vonzó elemeket, az örökölhetőséget, a pontos egyéni számlás követhetőséget kell az állami nyugdíjrendszerbe is beépíteni, mert ezek voltak igazán vonzók az emberek számára a magánnyugdíjpénztárakban.

Nem tekinthető újdonságnak Varga Mihály kijelentése, miszerint az állami nyugdíjpillérben is be kívánja vezetni a kormány az örökölhetőséget, hiszen arról már 2010 decemberében született egy kormányhatározat - nyilatkozta lapunknak Szabics Zsolt, a Portfolio.hu elemzője. Ebben az áll, hogy a nyugdíjpénztárakból visszalépő tagok egyéni számlaegyenlegeit az állami pillérben is láthatóvá kell tenni, ez az összeg kamatokkal növelve lehet majd alapja az öröklésnek házastársak és élettársak esetén, ha a biztosított nyugdíjazás előtt meghal.

A szakértő szerint nem szabad elfeledkezni arról, hogy jelenleg is van több olyan Nyugdíjbiztosítási Alapból finanszírozott ellátás, ami az örökösöket illeti, ilyenek például az özvegyi nyugdíjak, vagy a különböző hátramaradotti ellátások. Ebből is látszik, hogy a kormány a lépéssel inkább csak kedvezőbb feltételek akart teremteni az állami pillérben a visszalépés ösztönzésére.

Az államnál vezetett egyéni számla csak egy virtuális számla lesz, azon tényleges pénz nem lesz jóváírva, az örökös csak egy ígéretet lát majd. Ezt meghaladóan a részletes szabályozással még adós a kormány. Például fogalmunk sincs, hogy csak a visszalépő pénztártagok számlái lehetnek az öröklés alapjai, vagy például a számlán felül a következő időszak friss befizetései is, a nyugdíjpénztárban maradtak mintájára.

Szabics Zsolt szerint a javaslat méregfogát azzal a kormány kihúzta, hogy a hatályos törvényekbe már azt fektette le, hogy az állami egyéni számlák pótlólagos forrást nem jelentenek, hanem mindössze választhatóak, sőt az egyéni számla egy összegben nem vehető fel, hanem csak járadék formájában. Végül, de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható tényező, hogy az egyéni számlák bevezetése nem könnyű feladat, azt nem lehet néhány hónapon belül bevezetni, ehhez még sok idő kell. Talán jövő év közepére már felállhat a rendszer, de ehhez nagyon komoly számítástechnikai fejlesztésre van szükség, illetve a számos adatforrás egységesítésére.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
április
17. 10:09

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető

Varga Mihály: az állami nyugdíj is lehessen örökölhető Varga Mihály szerint mind a Széll Kálmán-tervet, mind pedig a konvergenciaprogram első anyagát és első intézkedéseit egyaránt kedvezően fogadta a piac, ami reményt nyújthat arra, hogy a Magyarország az elmúlt nyolc év extrém magas kockázati besorolásából kedvezőbb pozícióba kerüljön, és a beruházók bizalma újra megerősödjön hazánk iránt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART