2012.
április
04. 12:24

Örökölhető lesz az életjáradék

millió forint Hamarosan már nemcsak az idős emberek, hanem a rokonaik is részesülhetnek életjáradékból, amennyiben életbe lép egy, az új polgári törvénykönyvben tervezett módosítás – értesült az ingatlanmagazin.com, amelyről a Magyar Nemzet számol be.

Jövőre már az örökösök is részesülhetnek idős hozzátartozójuk életjáradékából a készülő új polgári törvénykönyv szerint. Az ingatlanmagazin.com nevű szakportál úgy értesült, hogy a módosuló szabályozás új lehetőségeket vezetne be: az életjáradéki szerződés a lakás idős tulajdonosán kívül más személy javára is szólhatna, és a haláleset bekövetkeztén kívül más meghatározott időpont vagy feltétel bekövetkezéséig tarthatna.

Jelenleg az életjáradéki szerződések a jogosult haláláig állnak fent. Megtörténhet, a tulajdonos szép kort él meg, és a hosszú évek során az életjáradék összege már meghaladja az ingatlan értékét - írja az ingatlanmagazin.com.Nem véletlen, a piacon lévő cégek úgy próbálják csökkenteni kockázatukat, hogy bizonyos kor alatt nem kötnek életjáradéki szerződéseket. Ezért nem minden jelentkezővel tudnak szerződni az említett cégek.Főszabályként mindenesetre a jogosult halálával megszűnik a szerződés, az ehhez kapcsolódó kötelezettség.

Természetesen, a magyar joggyakorlat jelenleg sem „béna”, ha például a kontraktus megkötését követően a felek viszonyaiban olyan változás áll be, amely a szerződés változatlan tartalommal való fenntartását lehetetlenné tenné, adott esetben bíróságnál lehet kérni az életjáradéki szerződés módosítását, de ez már bonyolult bírói mérlegelést igényel, és nem arról van szó, hogy a törvény valamit kategorikusan megállapít.

Bizonyos szabályok nem fognak változni. Így az ingatlan már a szerződés megkötésekor az életjáradékot folyósító tulajdonába kerül, mindezen tényt pedig kötelező bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba. Abban sem lesz változás, hogy az életjáradéki szerződés nem feltételezi azt a fajta személyhez kötöttséget, bizalmi jelleget, amely a tartási szerződések esetében a szerződésszerű teljesítéshez szinte elengedhetetlen. Életjáradék esetében a havonta biztosított járadék mellett az eltartó személyes szolgáltatásra nem köteles, ellenben pénzszolgáltatásra, vagy az azzal azonos minőséget képviselő, helyettesíthető dolgok szolgáltatására igen.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART