2011.
május
20. 09:49

Oszkó: hozzá kell nyúlni a nyugdíjhoz

Oszkó Péter A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint is hozzá kell nyúlni a korkedvezményes nyugdíjhoz, de nem mindegy, hogyan. Oszkó Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, az ország nem viseli tovább azt a terhet, amit a nyugdíjrendszer rá ró, de az is egyértelmű, hogy vannak olyan munkakörök, ahol a 65 éves korhatár fenntartása kivitelezhetetlen. Olyan szabályozást kell kitalálni, ami erre is választ ad. Oszkó Péter emlékeztetett, a vita már 2007 óta zajlik és a Fidesz ellenzékből még hevesen ellenezte, hogy a korkedvezményes nyugdíjazási rendszerhez bármilyen módon hozzányúljanak.

Oszkó Péter arról is beszélt, kétségtelen, hogy a nagy intézmény rendszerek átalakítása erre a kormányra maradt, de az, hogy ilyen mértékű kiigazítást kell tenniük az nem a korábbi költségvetés vagy államadósság mértéke miatt van, hanem a Fidesz maga által keletkeztetett költségvetési lyuk okán, mely az egykulcsos adórendszerből fakad - hangzott el a Klubrádióban.

Blogja után a Megbeszéljükben is cáfolta, hogy dicsérte volna a kormányt a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A volt pénzügyminiszter visszaidézte az interjút, melyben azt kérdezték tőle:

Magyar Nemzet: "Tudjuk, hogy a magán-nyugdíjpénztári intézkedésekkel, a különadókkal nem értett egyet. Mi az, amit jónak tart az eddigi lépésekben?"

Oszkó Péter: "Messzemenően egyetértek azzal, hogy a kormány a költségvetési egyensúly tartós biztosítását a kiadási oldalon elérhető megtakarításokkal kívánja elérni. Vannak még tisztázatlan kérdések, de most már lassan abba az irányba alakul a kormány gazdaságpolitikája, hogy elkezd foglalkozni a húsz éve halogatott problémákkal. A nagy kérdés jelenleg az, hogy miként sikerül kivitelezni az intézkedéseket."

Megismételte: az, hogy mostanra elszánta magát arra, hogy nem átmeneti intézkedésekkel, hanem a költségvetés kiadás oldalán elvégzendő intézkedésekkel kívánja fenntartani az egyensúlyt, ezt pozitívnak tartja – mondta Oszkó Péter. Hozzátette, azt még nem tudni, milyen lépésekkel kívánja kivitelezni ezt a kormány, hiszen még egyetlen jogszabály-módosítás sem született ezzel kapcsolatban, csak törvénytervezetek vannak. A Széll Kálmán Tervben vállaltak kapcsán újra hangsúlyozta, kockázatosnak tarja megvalósítását.

Forrás: 168 óra

Vissza
2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába" Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.
Tovább
2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra" Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.
Tovább
2011.
május
18. 06:25

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat

A KDNP szerint az ellenzék is felül akarta vizsgálni a kedvezményes nyugdíjakat A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint mindegyik ellenzéki párt 2010-es választási programjában szerepelt a negyvenes éveikben járók kedvezményes nyugdíj lehetőségeinek felülvizsgálata. Rétvári Bence azt mondta, hogy egy év alatt 180 fokot fordult az MSZP, az LMP és a Jobbik véleménye is a korai nyugdíjba vonulás kapcsán.
Tovább
2011.
május
19. 15:43

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat

Amikor a Fidesz még védte a korengedményes nyugdíjakat Négy és fél évvel ezelőtt fideszes politikusok amiatt tartottak sajtótájékoztatót, hogy felhívják a figyelmet: a Gyurcsány-kormány megszüntetné a korengedményes és szolgálati nyugdíjakat.
Tovább
2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik" Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.
Tovább
2011.
május
19. 20:30

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben

Türelmet kér Orbán - egyelőre nem lesz döntés nyugdíjügyben A szociális konzultáció lezárásáig nem születnek olyan kormányzati döntések, amelyek érintik a szakszervezetek által felvetett ügyeket; a konzultáció után a kormány kész a tárgyalásra - közölte Orbán Viktor.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART