2012.
április
25. 05:56

Öt betörés egyetlen éjszaka alatt: az idősek rettegnek

Címkék:
betörő Három év alatt felfordult a hortiak élete. A bűnözők szabad prédaként tekintenek a valaha szebb napokat látott községre, Hortra.

– Községünk 3800 lakója dolgos, rendszerető ember. Az ittenieket soha nem jellemezte a bűnöző életvitel, évi egy-két bűncselekménynél – ami a legjobb helyen is előfordul – több dolga nem akadt dolga a rendőrségnek. A helyzet azonban nagyjából három éve megváltozott – mondja Kerek Oszkár polgármester.

Közlése szerint besurranásos tolvajlásokkal kezdődött: ismeretlen tettesek kisebb értékeket tulajdonítottak el a portákról, inkább csak bosszúságot, semmint számottevő anyagi veszteséget okozva a tulajdonosokra. Mára azonban már – a községvezető szavaival – "szervezett megélhetési bűnözéssel" kénytelenek szembesülni. Csak az elmúlt hét végén egyetlen éjszaka öt portára törtek be a Csillag utcában.

– A bűnözők többnyire a kerteken át érkeznek, néhány perc alatt kifosztják a hátsó épületeket, aztán pár házzal odébb folytatják. Azért mondom, hogy megélhetésiek, mert az élelmiszertől a rádiómagnóig, a kézi fűrésztől benzines kannáig csupa olyasmit zsákmányolnak, amely könnyen pénzzé tehető. És azért szervezett, mert ekkora mennyiséget egyetlen ember aligha lenne képes elszállítani. A kutyákat pár ezer forintért beszerezhető eszközzel elkábítják, s kezdődhet a portya.

Kerek Oszkár gyanúja szerint nem a településről származhatnak az elkövetők, s erre utalnak az eddig összegyűjtött adatok is.
– Községünk mindig is tranzit-útvonalnak számított – jelenti ki. – A közbiztonságot a rendőrségnek kellene garantálnia, de erre aligha van pénzük. Évekkel ezelőtt rendőrőrs működött itt tizenegy fővel, de ez megszűnt, s ma már a két körzeti megbízotti státusz közül is csak az egyik betöltött.

A helyieket bosszantják a bűncselekmények, az idősebbek – akik nagyon sokan vannak a faluban – pedig rettegnek, hiszen aligha lennének képesek a védekezésre.

- Szeretnénk, ha május elejétől 10-12 helybeli állampolgár összeállna, s szemmel követnék a történéseket. Ehhez kezdetnek az önkormányzat biztosítana járművet és üzemanyagot. Mivel azonban a költségek évi hárommilliót tesznek ki, számítanánk a helyi vállalkozások és magánszemélyek támogatására is, hiszen biztosak vagyunk benne, hogy a civil járőrök jelenléte elriasztaná a bűnözőket.

Forrás: heol.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART