2012.
július
11. 08:31

Ötvenévesen is fizethetik a tanulópénzt

Cambridge University Nagy-Britanniában az egyetemi tanulmányaikat idén ősszel kezdő diákok több mint fele még az ötvenes életéveiben is törleszteni fogja tandíját - mutat rá egy brit tanulmány.

Az évi 43 ezer 500 font jövedelmű családokra nehezedik majd a legnagyobb adósság, amelynek törlesztése hosszabb időbe telik. A szeptembertől érvényes rendelkezések szerint reálkamaton kell majd törleszteni az évi átlagban 8 ezer 660 fontos tandíjat, illetve az annak fedezésére felvett kölcsönt, és a hallgatók 56 százaléka esetében 30 éves futamidő a legvalószínűbb. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 52 esztendősen tudják le a kölcsönt.
A tanulmány készítőinek számításai szerint a hallgatók 70 százaléka rosszabbul jár az új szisztémában, átlagadóssága a korábbi 22 ezer 127 fontról 37 ezer 658 fontra duzzad.
A legrosszabb helyzetbe a középosztályból származó hallgatók kerülnek, mivel ők nem jogosultak diákkedvezményekre, amelyek révén kisebb hitel is elegendő lenne számukra.
A szegényebb családok szülötteinek tandíjadóssága lesz a legalacsonyabb - részben, mert ők nemigen fognak a legdrágább egyetemekre járni -, de az is eléri a 34 ezer 848 fontos átlagot.

A tanulmányt 90 egyetem tandíjai alapján készítette az Institute of Fiscal Studies. Szerzői kitértek arra is, hogy az új rendszerben az adófizetők minden egyetemi hallgató esetében megtakarítanak 3 ezer fontot, az egyetemek pedig jobban járnak annak ellenére, hogy csökken közvetlen állami támogatásuk - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján (http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/9385969/Most-students-will-be-paying-off-loans-into-their-50s-after-fees-hike.html).

A tandíjemelés hatására 50 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre Nagy-Britanniában. Országos átlagban 8,9 százalékos a visszaesés, de Angliában (ahol a legmagasabb a tandíj) eléri a 10 százalékot - adta hírül a brit lap egy másik cikkében (http://www.telegraph.co.uk/education/universityeducation/9386256/50000-fewer-students-apply-for-university-as-tuition-fees-soar-to-9000.html).

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART