2012.
november
15. 09:12

Özvegyi nyugdíj - Felülvizsgálatot követel az MSZP

Címkék:
Korózs Lajos Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár és Asztalosné Zupcsán Erika szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár munkájának felülvizsgálatát, és "a szükséges konzekvenciák levonását" követeli az MSZP.

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja ezt szerdán arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy a kormány döntése alapján tárcaközi bizottság vizsgálja az özvegyi nyugdíjakkal kapcsolatos hibás szabályozás körülményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.

A szocialista politikus közleményében azt írta: a személyi felelősség megállapítása nem maradhat el, "ezzel tartoznak annak a több tízezer özvegyasszonynak, akinek a megélhetésével hónapokon át szórakoztak".

Az ügy előzménye, hogy a parlament október 1-jén az emberierőforrás-miniszter előterjesztésének elfogadásával korrigálta azt a júliusban szintén Balog Zoltán javaslatára elfogadott törvényt, amely úgy rendelkezett: aki a tavalyi év végén házastársa jogán özvegyi nyugdíjban, valamint rendszeres szociális járadékban részesült, és most rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást kap, annak özvegyi nyugdíját szeptember 1-jétől a felére csökkentik, az összegtől függetlenül. Az októberi változtatás viszont rögzítette, hogy a nyugdíjcsökkentés nem hajtható végre.

A Hivatalos Értesítőben kedden megjelent utasítás szerint a kormány tárcaközi bizottságot hozott létre, ez alakít ki álláspontot arról, hogy szükség van-e személyi felelősség megállapítására, ha igen, javaslatot tesz a felelősségre vonás módjára és mértékére.

Az MSZP-s Korózs Lajos közleményében azt írta: már a jogszabály előkészítésénél, illetve a szaktárcán belüli egyeztetésnél ki kellett volna derülnie a hibának, így lehetőség lett volna a kijavítására még a kormány és a parlament döntése előtt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szeptember 11-én a parlamentben - egy másik törvényjavaslat vitájában - azt mondta: az ügyben a jogalkotó és a nyugdíjbiztosító is súlyos hibát követett el, ezért a minisztériumban és a nyugdíjbiztosítónál is belső vizsgálatot rendeltek el a személyi felelősség megállapítására. Közölte azt is, hogy az özvegyi nyugdíjának csökkentéséről nagyjából háromezer embert értesítettek, de egyiküket sem éri hátrány, az emberierőforrás-miniszter mindannyiuknak bocsánatkérő levelet küld a kormányzati hiba miatt.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
október
01. 19:46

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik

Özvegyi nyugdíj: mégis csökkentik A megváltozott munkaképességűek új ellátórendszerének bevezetésével változatlan összeget vagy akár többet is kaphatnak azok, akiknek az özvegyi nyugdíjuk mellett járó szociális járadékát még tavaly állapították meg. Akiknek viszont már 2012-ben állapították meg a rokkantsági, rehabilitációs ellátását, azok csak csökkentett mértékű özvegyi nyugdíjat kaphatnak.
Tovább
2012.
november
14. 12:30

Hiba az özvegyi nyugdíjaknál - Ki a felelős?

Hiba az özvegyi nyugdíjaknál - Ki a felelős? Tárcaközi bizottság vizsgálja a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaiban részesülők özvegyi nyugdíja tárgyában hozott közigazgatási határozatok szabályozási körülményeit, előzményeit, valamint azt, szükség van-e személyi felelősség megállapítására az ügyben.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART