2011.
augusztus
16. 10:52

Özvegyi nyugdíj: kinek , mikor, hogyan?

Címkék:
özvegy A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátás az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás, a szülői nyugdíj, valamint a baleseti hozzátartozói nyugellátások, az özvegyi járadék.

Magyarországon 2011 januárjában 126.569 fő részesült hozzátartozói ellátásban, amelynek nemek szerinti megoszlása: 121.257 nő és 5.312 férfi. Árvaellátásban 97.324 fő részesült, amelynek nemek szerinti megoszlása: 49.081 nő és 48.243 férfi.

Hozzátartozói nyugellátás - az egyéb feltételek fennállása esetén - annak az elhunyt személynek a jogán jár, aki haláláig az öregségi vagy rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, rokkantsági nyugdíjasként halt meg.

A hozzátartozói nyugellátásra jogosultság szempontjából halálesetnek minősül az eltűnés is, amennyiben annak tényét bíróság jogerősen megállapította. Eltűnt személyt a bíróság abban az esetben nyilvánít halottnak, ha az eltűnésétől számítva legalább öt év eltelt anélkül, hogy életben létéről bármilyen adat ismertté vált volna.

A jogszerző eltűnését, holttá nyilvánítását az eltűnt utolsó lakóhelye, vagy annak hiányában az utolsó belföldi tartózkodási helye szerinti bíróság végzésben állapítja meg.

A teljes cikket elolvashatja az adozona.hu oldalán:  Özvegyi nyugdíj: kinek , mikor, hogyan? adozona.hu/tb_nyugdij/20110816_ozvegyi_nyugdij.aspx

Forrás: Kalkulátor.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART